Nieuw | Shimano 2021: Deore 12-speed, een batterij van 630 Wh en veel meer ...

Techniek
13 May 2020 — Léo Kervran

Een batterij van 630 Wh voor de e-bike

Bij de gemotoriseerde fietsen is het qua nieuwigheden iets stiller. Sommigen hadden een nieuwe motor verwacht, maar dat was blijkbaar nog geen prioriteit bij de Japanners. De batterijen kregen wel een update en het systeem werd ook aangepast aan bredere naven.

De grootste nieuwigheid van dit jaar zijn de nieuwe batterijen van 630 Wh. Shimano sluit daarmee aan bij Bosch en Brose, de twee grootste concurrenten die deze capaciteit reeds langer aanbieden.

Van de nieuwe batterij is zowel een geïntegreerde (BT-E8036) als een externe versie (BT-E8016) verkrijgbaar waarbij deze laatste ook een nieuwe aansluitpoort kreeg. Ze zijn langer dan de actuele 504 Wh batterijen (ongeveer 7 centimeter extra voor de interne batterij), wat betekent dat ze niet compatibel zijn met fietsen die er niet voor ontworpen zijn.

Prijzen: 749 euro voor de BT-E8016 en 839 euro voor de BT-E8036

Is 630 Wh wat veel van het goede voor jou, dan heeft Shimano ook een langere versie ontwikkeld van zijn geïntegreerde batterij van 504 Wh (BT-8035).

Tegelijkertijd werkt het bedrijf verder aan de compatibiliteit van zijn systemen met de verschillende aandrijvingen. Het biedt voortaan een nieuw kettingblad voor 12-speed aan dat speciaal werd ontwikkeld voor SuperBoost-naven van 157 millimeter. Dit kettingblad is verkrijgbaar met 34 of 36 tanden.

En tot slot is er ook nog een nieuwe display die eerder bedoeld is voor de gewone stedelijke e-bikes. Het nieuwe display van de SC-E5000 fietscomputer wordt geleverd met geïntegreerde schakelaars om het Shimano STEPS-ondersteuningsniveau te verhogen of te verlagen. Met de extra knoppen kan de aangesloten verlichting worden in- en uitgeschakeld en kunnen de displaymenu’s worden opgeroepen.

Net zoals alle andere nieuwe e-bike componenten, kondigt Shimano een beschikbaarheid in de zomer aan.

Meer info via bike.shimano.com

Foto’s copyright Shimano & Sterling Lorence

Op de volgende pagina bundelen we tot slot nog enkele interessante nieuwigheden voor 2021 >>>