Test nieuw | Shimano Deore XT 8100 en SLX 7100: 12-speed aan democratische prijzen

Techniek
31 May 2019 — Léo Kervran
Na de introductie afgelopen jaar van 12-speed cassettes voor de XTR-topgroep van het gamma, breidt Shimano deze technologie nu verder uit naar de populaire Deore XT en SLX-groepen. Dit is echter niet de enige verandering en het Japanse merk stelde in de buurt van het Spaanse Girona dan ook met gepaste trots twee compleet vernieuwde groepen voor. Vojo deed de verplaatsing en brengt in primeur de test!

Shimano staat, om een eufemisme te gebruiken, onder druk. Een Sram-vloedgolf aan 1×12-groepen overspoelt sinds drie jaar de markt, ook in de minder hoog geprijsde groepen. Shimano reageerde met de nieuwe en veelbelovende XTR 12-speed groep, maar leveringsproblemen zorgden ervoor dat de Japanse gigant niet meteen helemaal in het spel kon binnendringen.

Het merk moest reageren en voor de eerste keer kwam er een kink in het heilige releaseschema (een jaar na XTR volgt XT, het jaar daarop volgt SLX, vervolgens Deore om dan van voor af aan opnieuw te beginnen), want dit jaar komen XT en SLX gelijktijdig uit. Shimano kondigt eveneens een onmiddellijke beschikbaarheid aan en zal terug te vinden zijn op een groot aantal 2020-fietsen. Neemt Shimano opnieuw de handschoen op tegen grote rivaal Sram? Om daar achter te komen, reisden we richting het Spaanse Girona om de nieuwe Shimano XT en SLX 12-speed groepen te bekijken!

Meer informatie op de volgende pagina >>>