Nieuw | Shimano 2021: Deore 12-speed, een batterij van 630 Wh en veel meer ...

Techniek
13 May 2020 — Léo Kervran

Nog meer nieuwigheden …

Parallel aan deze twee grote innovaties (de Deore 12-speed en de batterijen van 630 Wh) onthult Shimano nog enkele interessante producten die een indicatie geven over de richting die de markt de komende jaren zou kunnen inslaan …

De eerste is de release van SLX-, XT- en XTR 2-zuigerremklauwen in de Flatmount-standaard. Dit formaat heeft zich bewezen in het wielrennen op de weg, maar is nog relatief discreet aanwezig op mountainbikes. Dit is echter meer te wijten aan het feit dat er weinig compatibele producten voorhanden zijn, en niet omdat de fietsmerken er geen interesse voor hebben. Vorig jaar wisten de ingenieurs achter de Mondraker F-Podium ons te vertellen dat ze oorspronkelijk een Flatmount-montage voor de achterste remklauw in gedachten hadden, maar dat ze dat idee moesten laten varen omdat er in deze standaard te weinig remmen beschikbaar waren.

Vervolgens komt er een nieuw XTR 12-speed crankstel (M9130) met een kettinglijn die geschikt is voor Superboost-naven van 157 millimeter. Vanaf nu is het volledige Shimano-assortiment, van Deore tot XTR, compatibel met de 3 belangrijkste asstandaarden bij mountainbikes.

Shimano kondigt ook een niet-seriematig dubbel crankstel (26/36t) aan dat een alternatief moet zijn voor de 1x-aandrijving van de Deore. Dit crankstel kreeg de codenaam FC-MT610-2 / B2 en is bedoeld voor een 12-speed. Maar je zal wel bij de SLX-groep moeten gaan shoppen voor een bijpassende voorderailleur en shifter. Voor de cranks heb je de keuze uit 170 of 175 millimeter, voor de naven uit 142 of 148 millimeter.

We sluiten deze uitgebreide presentatie af met een update van de Alivio en Tourney. Bij de eerste betreft het de shifters, derailleurs en pedalen, terwijl de tweede kan rekenen op nieuwe shifters en nieuwe cassettes. De kans is echter klein dat we ze op onze fietsen zullen tegenkomen, zelfs op instapniveau.

Alle onderdelen in deze rubriek worden in juli in de winkels verwacht.

Meer info via bike.shimano.com

Foto’s copyright Shimano & Sterling Lorence