Raid Bocq 2021: in de uitlopers van de Ardennen

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Raid Bocq 2021: in de uitlopers van de Ardennen

Afgelopen zondag kreeg de Raid Bocq de eer om het seizoen 2021 van de Belgian Ardennes Marathon Series (BAMS) – een serie die dit jaar werd herleid tot amper twee marathons – in stijl af te sluiten. Geografisch gezien was dit evenement in de provincie Namen nochtans niet meteen voorbestemd om deel uit te maken van de serie die bestaat uit de grootste MTB-marathons in de Ardennen. We nemen je mee op ontdekking.

Met start in Anhée, in de provincie Namen en dus in het hart van Wallonië, vindt deze marathon plaats ver van de Ardennen en zijn prestigieuze tegenhangers, waaronder de Raid des Hautes Fagnes, de Grand Raid Godefroy of de Ardennes Trophy. Het ontbreekt de streek echter niet aan charme en de deelnemers zullen beurtelings over mooie plateaus en in de valleien van de Maas, de Molignée en natuurlijk de Bocq rijden. Degenen die de omgeving kennen, zullen je vertellen dat er slechtere plekken zijn om te fietsen …

De Raid Bocq moest ook het vorige seizoen van de BAMS afsluiten maar door corona viel dat idee in het water. Een jaar later is het wel zover, zij het dat dit seizoen de BAMS slechts twee wedstrijden telde. Naast deze Raid Bocq was er vorige week ook nog de Grand Raid Godefroy.

Door enkele lastminute wijzigingen werden de oorspronkelijke afstanden van 105 en 75 kilometer in laatste instantie nog aangepast. En zo trok het peloton zich om 9 uur op gang voor een rit van 95 kilometer (de officiële marathon van de BAMS) en 2000 hoogtemeters.

Vijf minuten later was het de beurt aan de deelnemers van de 70 kilometer. De mist omhult de start nog in een mysterieuze waas …

Na een kleine lus van 7 kilometer die de deelnemers bijna terug tot aan de start brengt, zet het peloton koers naar de oostelijke oevers van de Maas. De eerste zonnestralen komen door de bomen piepen wanneer de eerste renners naar het plateau van de Condroz klimmen.

Kort na de passage voor onze lens laat Laurent Evrard de rest van de kopgroep achter om alleen op avontuur te trekken. Voor de Duitser Mathias Frohn, de Belgen Joris Massaer en Sébastien Carabin en de Nederlanders Bas Peters en Erwin Bakker zit er niets anders op dan te achtervolgen.

Een minuut later volgt nog een groepje van vier.

We hadden nu graag uitgepakt met een spannend wedstrijdverslag maar het tegendeel is waar. Laurent Evrard rijdt nog steeds solo aan de leiding en weet op dat moment niet dat zijn eerste achtervolgers de pijlen hebben gevolgd van een enduro-evenement voor crossmotoren dat op dezelfde dag georganiseerd wordt.

Erger nog, we zien het vijftal tijdens de wedstrijd zelfs niet meer terug. Sommigen hebben opgegeven en zijn teruggekeerd naar de start, anderen beslisten om de 70 kilometer te rijden. Sébastien Carabin reed de wedstrijd wel nog uit en had aan de finish maar liefst 115 kilometer op de teller staan in plaats van de officiële 95. “Ik heb deze morgen niet anderhalf uur in de wagen gezeten om na een uur wedstrijd de remmen dicht te knijpen”, aldus een filosofische Carabin aan de aankomst.

Tot daar de valse noot van de dag, terug naar de wedstrijd en de eerste bevoorradingszone in Purnode, recht tegenover de bierbrouwerij Bocq. Door de grote verschillen en het niet zien van de bekende gezichten, beginnen we ons af te vragen of er iets is misgelopen in de wedstrijd. Al weten we op dat moment nog niet wat er aan de hand is. De voorsprong van Laurent Evrard is zo groot dat we beslissen de toeristische toer op te gaan met ons verslag. Op de kop van de wedstrijd komen we later nog terug.

We pikken nog snel de passage mee van de twee eerste achtervolgers, Stijn Van Boxstael en Romain Loustaunau.

Via een mooie en steile kasseiklim verlaten de renners Purnode om even verderop een singletrack in te draaien die hen door de vallei van de Bocq voert. Voor ons onmogelijk om er met de wagen te geraken.

We pikken de renners een tiental kilometer verder weer op wanneer ze opnieuw de beschaafde wereld bereiken. Via een zeer leuke afdaling bereiken ze het dorpje Bauche waarna de twee afstanden splitsen: de 95 draait naar links naar een rotsachtige beklimming, de 70 naar rechts voor een rustiger stuk.

Enkele kilometers verderop komen beide afstanden weer samen ter hoogte van het Domein van Ahinvaux. De bevoorrading komt er net op tijd …

Het weer kan niet beter zijn voor een marathon: de zon schijnt, maar toch is het niet te warm en de ondergrond is relatief droog.

De snelheid ligt dan ook hoog!

Toch is er een strook die over ieders lippen gaat aan de aankomst. Door boswerken volgde er na de tweede bevoorrading een gigantische modderpoel waar sommigen tot aan hun knieën in de roodachtige klei zakten.

Nog een van die memorabele passages uit deze Raid Bocq is deze steile kanjer aan kilometerpaal 55 (42 voor de kortere afstand). Sommigen lukt het al rijdend boven te geraken …

… voor anderen is het te steil en zit er niets anders op dan te voet te gaan.

Een afdaling naar de Maas later, begeven we ons opnieuw naar het plateau van de Condroz, dit keer aan de westzijde van de Maas.

Het is daar aan kilometer 72 dat we, nadat we hem twee keer gemist hebben, Laurent Evrard opnieuw in beeld krijgen. Evrard is zich nog steeds niet bewust van het feit dat zijn concurrenten niet langer in koers zijn.

Hij telt ruw geschat een voorsprong van meer dan 15 minuten!

Na een klein lusje rond de abdij van Maredsous bereiken we eindelijk de aankomst met zicht op de ruïnes van het kasteel van Montaigle.

Na een ‘ongemeen spannende’ wedstrijd is het uiteraard Laurent Evrard die als eerste de finish passeert. Hij reed de 95 kilometer in een tijd van 3u51, goed voor een gemiddelde van 24,61 km/u!

We hadden graag de volgende namen in de uitslag opgesomd, maar het parcours bestond uit tal van lussen waardoor het moeilijk was om op het parcours controlematten te leggen. Het lijkt er dan ook op dat de uitslag vervalst werd door, al dan niet vrijwillige, short cuts.

Wat we wel zeker weten, is dat Ina De Visser het op de langste afstand haalde bij de vrouwen.

Alyssa Lurquin was de beste op de 70 kilometer, terwijl Matthias Van Roy in een tijd van 2u54 de beste man was, ook met een gemiddelde dat boven de 24 km/u lag.

Afspraak in 2022 voor hopelijk een volledig seizoen van de Belgian Ardennes Marathon Series!

Uitslag Raid Bocq 2021: chronorace

DoorChristophe Bortels