Roc d’Azur 2023: de zoete smaak van revanche

Door Christophe Bortels -

  • Staff pick

  • Sport

Roc d’Azur 2023: de zoete smaak van revanche

Twee dagen na een ultrasnelle en felbevochten Roc Marathon is het op zondag tijd voor de finale van deze Roc 2023: de legendarische Roc d’Azur! Zoals gewoonlijk ging het ook daar heel snel. En er hing een revanche in de lucht …

Zondag, de laatste dag van de Roc 2023. We zijn een paar minuten voor de start van de eerste golf van de Roc d’Azur en onder degenen die hun plaats op de grid hebben ingenomen, herkennen we veel gezichten die we twee dagen eerder al zagen op de Roc Marathon. Hugo Drechou, Andreas Seewald, Fabian Rabensteiner, Daniel Geismayr, Hector Leonardo Paez, Aleksei Medvedev, Samuele Porro en vele anderen verlengden hun verblijf in Fréjus om deel te nemen aan het beroemde evenement.

We zien ook een paar “wegrenners” zoals Axel Zingle en Romain Bardet – deze laatste nam de dag voordien nog deel aan de Ronde van Lombardije – maar ook Mathis Azzaro, die de opdracht kreeg om het Rockrider-team op de Roc te vertegenwoordigen terwijl zijn kameraden zich in Mont-Saint-Anne opmaakten voor de wereldbeker MTB. Dit laatste verklaart ook waarom het deelnemersveld wat minder XC-renners telt dan normaal. Grootste afwezige is uiteraard Jordan Sarrou, de uittredende winnaar en recordhouder wat betreft het aantal overwinningen in de Roc d’Azur.

Het laatste stuk van de Fournel-afdaling werd in 2022 geschrapt vanwege te veel erosie op het parcours, en ook dit jaar vermeed men dit stuk ten gunste van een alternatieve route die in onze ogen mooier, interessanter en zelfs technischer is.

Het publiek neemt plaats langs de afdaling en probeert de beste plek te vinden om de gekken te zien en te vereeuwigen die binnen enkele ogenblikken over deze plaats zullen razen.

Na 12 km en 24 minuten racen zijn ze er! Hugo Drechou is de eerste die in onze zoeker verschijnt, maar Matthis Azzaro neemt een ​​alternatieve route door de struiken om de meer technische gedeelten te omzeilen, en hij is het die aan kop van de race ligt met een paar meter voorsprong op zijn landgenoot. Achter het duo zien we Axel Zingle, die ooit debuteerde op de mountainbike maar al enkele jaren op de weg actief is bij het Cofidis-team.

Ook de marathonrenners die vrijdag al in actie kwamen, zien we in de voorste gelederen opduiken van deze Roc d’Azur. Op de foto Daniel Geismayr, tweevoudig winnaar van de Roc Marathon (2017 en 2019) en voorlopig 4de in de wedstrijd.

De twee teamgenoten Aleksei Medvedev en Hector Leonardo Paez, die eveneens zeer prominent aanwezig waren in de marathon, rijden ​​vlak achter de Oostenrijker.

Romain Bardet hangt niet ver achter de koplopers en geniet van de aanmoedigingen van het publiek op de Fournel.

Juliette Labous, die ook bij de wegploeg van DSM rijdt en deze zomer nog schitterde in de Tour de France Femmes, komt voor haar plezier wat mountainbiken in deze Roc d’Azur en krijgt enkele opmerkingen van toeschouwers wanneer ze voet aan de grond zet om een ​​groot technisch gedeelte over te steken. “Ik ben een wegrenster, hè!”, roept ze lachend terug. Heren, wanneer u een top 5 heeft behaald in de Tour de France, mag u zich eventueel een opmerking permitteren …

In de buik van het peloton is het oorlog, met renners die alle richtingen uitgaan om zo goed en zo kwaad mogelijk te proberen zich een weg te banen door de obstakels en deelnemers die langzamer zijn dan zijzelf. Gelukkig is het op sommige plaatsen breed!

Een paar kilometer verwijderd van de Fournel – voor ons, maar ruim twintig kilometer verder en een uur later voor de renners – ligt de beroemde Col du Bougnon, niet heel lang maar met steile percentages. Het is dus logisch dat de toeschouwers daar in groten getale toestromen.

Zoals altijd stellen jong en oud zichzelf op de proef tussen de erewacht die ongeduldig op de leider van de wedstrijd wacht.

Revolutie op de Bougnon: Flo heeft zijn bisschopsoutfit ingeruild voor een Marsupilami-vermomming!

Uit het stof van de motoren komt een duo tevoorschijn. Het zijn Hugo Drechou en Mathis Azzaro!

Het publiek barst los wanneer ze zien dat er twee Fransen aan de leiding rijden. Mathis Azzaro wist Hugo Drechou in de eerste helft te slim af te zijn, maar kwam daarna ten val, waardoor de winnaar van de Roc Marathon 2022 de achterstand weer kon inhalen. Nu rijden ze met nog 20 kilometer te gaan samen aan de leiding.

Ook achterin zien we geen verandering: Axel Zingle en Daniel Geismayr vechten nog steeds voor de laatste trede van het podium, maar staan ​​ondertussen wel al twee en een halve minuut in het krijt op het leidende duo.

Aleksei Medvedev, Casey South en Nathan Cornillon (die doorgaans meedoet aan de wereldbeker U23) vormen een trio dat de achtervolgers achtervolgt.

Verschillende kleine groepen passeren de revue. Met Hector Leonardo Paez, Peeter Pruus en Fabian Rabensteiner zien we nog meer marathonrenners, maar ook de jonge Belg Théo Demarcin strijdt mee voor een plek in de top 10.

De mensen worden nog wat uitzinniger wanneer Romain Bardet langskomt! Maar het is tijd om naar de finish te gaan …

Net als in de Roc Marathon hoopten we op een sprint, maar Hugo Drechou komt solo over de meet om de Roc d’Azur op zijn naam te schrijven. Een mooie revanche voor de Fransman, die vorig jaar tweede werd in de Roc d’Azur achter Jordan Sarrou en die vrijdag in de Roc Marathon al vroeg in de wedstrijd zijn ketting brak en daarmee al zijn kansen op een tweede succes in de marathon in rook zag opgaan. Met zijn zege in de Roc d’Azur schaart hij zich in een illuster rijtje van renners die zowel de Roc Marathon als de Roc d’Azur hebben gewonnen. Voor hem slaagden slechts drie renners daarin: Roel Paulissen, Christoph Sauser en Alban Lakata.

“Ik was van plan om vrij vroeg aan te vallen, ik had veel vertrouwen in mezelf. Maar vanaf het begin werkte mijn telescopische zadelpen niet en Mathis is extreem snel in de afdalingen, dus hij heeft het me echt heel erg lastig gemaakt! Het was wel goed, want daardoor reden we aan een flinke snelheid waarbij ik de toon aangaf op de beklimmingen en hij op de afdalingen. Na een uur rijden hadden we al bijna anderhalve minuut voorsprong. We werkten goed samen, maar ik wist dat ik absoluut niet met een jongere als Mathis naar de sprint moest gaan en op de laatste lastige klim heb ik alles gegeven om een klein gaatje te slaan.”

Een moegestreden Mathis Azzaro pakt de 2de plaats, één minuut achter Hugo Drechou.

Er kan nog net een knuffel af met zijn rivaal van de dag, waarna de renner van het Rockrider-team zich iets verderop neer laat ploffen en om hulp vraagt. De reden: een zeer grote snee in het scheenbeen, waardoor zelfs het bot zichtbaar is … Wat eerste hulp later vertelt Mathis Azzaro zijn verhaal:

“Het was een geweldige wedstrijd samen met Hugo. Ik wist dat ik veel te winnen had op de afdalingen, en ik voelde dat Hugo behoorlijk sterk was op de lange beklimmingen. Ik maakte een groot gat in een afdaling, maar door mijn bril, de zon en het stof raakte ik een boom die ik niet had gezien en viel ik op de rotsen. Ik moest nog 1u15 rijden met een flinke snee in mijn been. Hugo wist na mijn val terug te keren en ik klemde mijn tanden op elkaar om hem te volgen. Na de Bougnon wist ik in de afdaling weer enkele seconden voorsprong te nemen, maar toen wist ik al dat als ik niet samen met Hugo over de top van de laatste klim zou rijden, ik weinig kans had om te winnen. Op die klim was hij sterker dan ik en ik begon kramp te krijgen, maar ik ben blij dat ik voor de eerste keer op het podium mag klimmen bij de elites. Het is een tweede plaats en nu kan ik alleen maar verbeteren.”

Fabian Rabensteiner, de voormalige Europese marathonkampioen en de winnaar van de World Cup Marathon 2023, wist de sprint te ontlopen om met klein verschil derde te worden.

Axel Zingle klopte in die sprint zijn metgezellen Aleksei Medvedev, Hector Leonardo Paez en Casey South en wordt vierde.

José Dias en Peeter Pruus eindigden respectievelijk 8ste en 9de.

Slechts enkele ogenblikken later is daar de volgende sprint al. Romain Bardet komt iets tekort achter Nathan Cornillon, maar hij passeerde enkele seconden later over de startmat en eindigde daardoor na correctie van de tijden net in de top 10.

“Het was een fantastisch parcours, heel technisch voor iemand als ik die maar twee keer per jaar gaat mountainbiken. Op de hellingen gaat het goed, maar in de afdalingen kom ik toch tekort tegen de specialisten, dus ik neem mijn tijd. Maar ik heb een heel leuke dag gehad!”

Verderop in diezelfde sprint haalt Théo Demarcin het voor Lorenzo Trincheri, maar ook hier zorgen de tijdcorrecties ervoor dat de kaarten herverdeeld worden, zowel in de scratch als bij de beloften. Deze laatste categorie werd uiteindelijk gewonnen door Lorenzo Trincheri (11de), voor Nathan Cornillon (12de) en Théo Demarcin (13de).

Daniel Geismayr was lange tijd goed geplaatst voor een top 5 of zelfs het podium en eindigde uiteindelijk als 14de, terwijl Andreas Seewald, de winnaar van de Roc Marathon op vrijdag, nu moest tevreden zijn met de 24ste plaats.

Bij de vrouwen leidde Noémie Garnier de debatten van begin tot eind. De Franse U23-kampioene – die wegens examens niet naar Canada kon afreizen voor de wereldbeker en dus in Frankrijk bleef – eindigde voor haar landgenotes Constance Valentin en Marine Allione. Precies de volgorde waarin ze zich al bevonden toen ze de Fournel afdaalden.

Houd je van zon, stof en een beetje pijn? Dan zien we elkaar in oktober 2024 voor de 40ste editie van de Roc d’Azur!

Volledige uitslagen Roc d’Azur 2023:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/10/Roc-2023.pdf”]

DoorChristophe Bortels