Roc Marathon 2023: spektakel van begin tot eind

Door Christophe Bortels -

  • Staff pick

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Roc Marathon 2023: spektakel van begin tot eind"

Het is traditie, op vrijdag is het marathondag in de Roc d’Azur! Een evenement dat altijd heel mooi en veeleisend is … en dit jaar ook bijzonder snel en competitief, vooral dankzij een op zijn zachtst gezegd indrukwekkende startlijst.

Illustratieve afbeelding

Met een vertrek gepland om 07.30 uur, bij het eerste licht, vindt de startopstelling van de Roc Marathon elke keer plaats in bijna duisternis, met het begin van de zonsopgang op de achtergrond. Altijd een bijzondere sfeer!

Dit jaar is de startlijst een van de meest indrukwekkende uit de geschiedenis van de Roc Marathon. Hugo Drechou is er uiteraard om zijn titel te verdedigen, maar we zien ook Fabian Rabensteiner, de nummer 1 van de wereld en winnaar van het eindklassement van de wereldbeker marathon 2023, Axel Roudil-Cortinat, onlangs 2de in de finale van de World Cup in Snowshoe, de voormalige wereldkampioenen MTB-marathon Andreas Seewald (in 2021 al winnaar van de Roc Marathon) en Hector Leonardo Paez, en ex-winnaars Daniel Geismayr (2019) en Samuele Porro (2015 en 2018), … Dit belooft een competitieve race te worden en misschien wel tot het einde, aangezien verschillende van hen, waaronder Axel Roudil-Cortinat, bij de start lieten weten dat ze hoopten op een sprintfinish!

Illustratieve afbeelding

07.30 uur: de eerste golf vertrekt … en ze stuiven als gekken weg! Je zou denken dat je een XCC bijwoont. Heeft iemand hen verteld dat er meer dan 90 km en 2300 hoogtemeters op het programma staan?! Bovendien eist deze doldwaze start meteen een slachtoffer. Hugo Drechou brak al na enkele meters zijn ketting, hij zal weer vertrekken, maar met heel wat tijdverlies …

Illustratieve afbeelding

Het gaat zo snel dat we de kop van de wedstrijd onderaan de Fournel-afdaling ternauwernood missen. Het moet gezegd worden dat de eerste 13 kilometer in amper 25 minuten werden afgelegd, een voorsprong van bijna 10 minuten op de gebruikelijke timing.

Illustratieve afbeelding

Na ongeveer dertig kilometer zien we eindelijk de kop van de race die het dorp Roquebrune-sur-Argens nadert voordat ze richting de Col de Valdingarde draaien. Er rijden vijf renners voorop: Daniel Geismayr leidt de groep, gevolgd door de Zwitser Casey South, Hector Leonardo Paez, Andreas Seewald en Fabian Rabensteiner.

Illustratieve afbeelding

Axel Roudil-Cortinat volgt enkele seconden later in het gezelschap van Aleksei Medvedev.

Illustratieve afbeelding

Zoals gebruikelijk in de Roc is het ochtendlicht fantastisch mooi!

Illustratieve afbeelding

Tweevoudig winnaar Samuele Porro ligt een minuut achter op de kopgroep, terwijl we een derde van de race achter de kiezen hebben.

Illustratieve afbeelding

Twintig kilometer verderop, we zitten aan kilometer 53, zien we de kopgroep een tweede keer. De ene na de andere renner stort er zich in deze geweldige afdaling. De groep is veel groter dan bij onze vorige stop!

Illustratieve afbeelding

Er heeft duidelijk een hergroepering plaatsgevonden op de klim richting Valdingarde. De kopgroep telt nu een tiental renners met alle favorieten, of toch bijna. We zien in volgorde Aleksei Medvedev, Andreas Seewald, José Dias, Samuele Porro, Fabian Rabensteiner, Daniel Geismayr, Nicola Taffarel, Hector Leonardo Paez, Andrin Beeli, Axel Roudil-Cortinat, Paul Magnier en Simon Schneller. Eén afwezige echter: Hugo Drechou is er na zijn kettingbreuk niet in geslaagd om weer aansluiting te maken met de kopgroep.

Illustratieve afbeelding

Op slechts 10 seconden achterstand volgt een duo bestaande uit Stefano Valdrighi en zijn teamgenoot Daniele Mensi …

Illustratieve afbeelding

… twee minuten later gevolgd door een ander duo met Peeter Pruus en Pierre Billaud.

Illustratieve afbeelding

Zeer steil, lang, in de volle zon en technisch op het einde: we zijn aan kilometer 78 en de gevreesde beklimming van de “betonplaat”. Andreas Seewald is de eerste die aan de voet van het onding verschijnt.

Illustratieve afbeelding

… maar Hector Leonardo Paez zit hem op de hielen.

Illustratieve afbeelding

Diens ploegmaat Aleksei Medvedev volgt als derde, één minuut achter het leidende duo.

Illustratieve afbeelding

Samuele Porro, die pas op de klim naar Valdingarde vooraan kwam postvatten, is momenteel de vierde man in de wedstrijd. Hij ligt slechts 15 seconden achter Medvedev, het podium is dus nog steeds binnen handbereik!

Illustratieve afbeelding

Een trio bestaande uit Axel Roudil-Cortinat, Daniel Geismayr en Nicola Taffarel strijdt voorlopig om de 5de plaats.

Illustratieve afbeelding

Dit doet pijn aan de benen! Kom op, de finish is niet ver meer.  Wordt het een sprint of niet?

Illustratieve afbeelding

Nee! Andreas Seewald komt solo aan en neemt de tijd om te genieten van zijn 2de overwinning in de Roc Marathon, die hij dit keer in 3u59:01 voltooide. “Ik ben heel blij, maar het was heel zwaar!” vertrouwde de winnaar ons aan de finish toe. “Het eerste deel van de koers was echt lastig om bij de kopgroep te blijven. Maar ik wist dat de laatste hellingen op het parcours mij goed zouden liggen en dat ik daar het verschil zou kunnen maken …”

Hector Leonardo Paez wordt 2de op 19 seconden van Andreas Seewald. Zij zijn de enigen die deze Roc Marathon in minder dan 4 uur finishen.

Illustratieve afbeelding

Het podium wordt vervolledigd door Samuele Porro, die Aleksei Medvedev in het laatste deel van het parcours wist in te halen.

Illustratieve afbeelding

Axel Roudil-Cortinat wilde een sprint, hij kreeg er een! Maar wel die voor de 4de plaats, waarin hij sneller was dan Aleksei Medvedev.

Voor de 6de plaats kregen we een sprint met drie, gewonnen door Nicola Taffarel (6de) voor Daniel Geismayr (7de) en Simon Schneller (8ste).

Illustratieve afbeelding

De top 10 wordt afgesloten door Paul Magnier (9de) en Andrin Beeli (10de, hier op de foto).

Illustratieve afbeelding

Het was niet de ideale dag voor Fabian Rabensteiner, de eindwinnaar van de wereldbeker XCM werd 11de. Ook een resultaat onder de verwachtingen voor Hugo Drechou, die na zijn gebroken ketting bij de start pas 43ste werd op ruim een half uur van de winnaar.

Illustratieve afbeelding

Bij de vrouwen ging de zege net als in 2019 en 2021 naar Katazina Sosna, voor Tatiana Tournut, pas 19 jaar oud, en Estelle Morel.

Illustratieve afbeelding

Zondag zijn we er weer met het hoogtepunt van de week: de legendarische Roc d’Azur!

Uitslag Roc Marathon 2023:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/10/Classement-Ford-Roc-Marathon-2023.pdf”]

Door Christophe Bortels