Test | Acht paar mountainbikeschoenen om comfortabel te knallen - Conclusie: de perfecte mountainbikeschoen

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Test | Acht paar mountainbikeschoenen om comfortabel te knallen - Conclusie: de perfecte mountainbikeschoen

Conclusie: de perfecte mountainbikeschoen

Met alle opgedane ervaring en kennis tijdens het testen van deze mountainbikeschoenen moeten we nu wel in staat zijn ons eigen wensenlijstje voor de perfecte mountainbikeschoen op te stellen. Waar hechten wij belang aan en wat draagt onze voorkeur weg bij mountainbikeschoenen? We smijten onderdelen en eigenschappen van de hier geteste schoenen in de blender, wat eruit komt moet de – voor ons althans – perfecte mountainbikeschoen zijn.

Opnieuw van boven naar beneden

Met een dubbele boa-sluiting en een velcrostrip zetten we alweer een stap richting perfecte mountainbikeschoen

Een dubbele boa-sluiting met minstens drie kabelgeleiders heeft duidelijk onze voorkeur. Op die manier kan je heel precies en nauwkeurig je schoenen rond je voeten doen aansluiten. Onder de kabelgeleiders brengen we een stukje velcro aan, net zoals Fi’zi:k dat doet op de Vento Overcurve. Combineer dat met een kleine velcrostrip vooraan om de tenen netjes, en zonder dat het pijnlijk wordt, te omsluiten en we zetten alweer een stap richting perfecte mountainbikeschoen. Het Single Tecno-3 Push systeem van Sidi is zo geperfectioneerd en werkt zo nauwkeurig dat dit eigenlijk niet kan ontbreken op onze schoen. We zouden dat graag combineren met de draaiknoppen van de S-Works Recon die uitstekend in de hand liggen en de doorschijnende looks van de Scott Vertec. Voor de plaatsing van de draaiknoppen kijken we in de richting van de Shimano S-Phyre. Die knoppen staan immers meer centraal en hoger gepositioneerd zodat die beter beschermd blijven bij een eventuele botsing.

Voor de versteviging van de tip hebben we niet meteen een enorme voorkeur. Alle schoenen in deze test doen het op dat vlak uitstekend. Gelet op een ander criterium, waar we zo meteen op terugkomen, valt er wel een lans te breken voor de rubber gom van de Sidi of de GnarGuard-zones van de Bontrager Cambion. Aan de hiel stellen we meer eisen. Daar willen we de honingraatstructuur van de Cambion graag combineren met de hoogte van de hiel op de Rockrider XC900. Dat de hielkap extern gekromd is en doorloopt in de buitenzool, nemen we over van de Shimano S-Phyre. De Heel Retention Device van Sidi lijkt ons een evidentie. Binnenin rond de hiel kiezen we voor de twee bedjes en het extra comfort en steun dat de XC900 hierbij geeft, gecombineerd met een soort van opgeschuurd materiaal zoals we dat in de S-Phyre-schoenen aantreffen.

Voor de binnenzolen hebben we een ruime keuze. De Ergozool van Scott en de zooltjes van de Shimano S-Phyre hebben onze voorkeur, maar ook het Natural Fit Concept of de Body Geometry van Specialized kunnen ons zeker bekoren.

De onderkant wordt een huzarenstukje. We gaan voor het principe van een uit één stuk vervaardigde carbon zool bevestigd op een nylon frame, dat we kennen van Sidi. Cube zorgt met de C:62-technologie voor het gebruikte carbon dat we combineren met de Dynalast-technologie van Shimano. Specialized levert een titanium plaatje om onder de erg nauwkeurige aflijningen en instelmogelijkheden van de Cube MTB C:62 SLT te plaatsen. Voor grip en tractie tijdens het wandelen doen we ofwel beroep op Michelin (op de Cube-schoen), het Sticki-rubber van Scott of de Slipnot van Specialized. De onderdelen zijn vervangbaar, net als het Sole Replacement System van Sidi.

Zolang perfectie niet bestaat, stellen we het met wat er momenteel op de markt voorhanden is. En dan zal budget vaak een doorslaggevende rol spelen!

Een laag gewicht, dat spreekt voor zich. Het gewicht van de Specialized S-Works Recon of de Bontrager Cambion is het streven. En dat alles voor de prijs van de Rockrider XC900. Meer moet dat niet zijn voor onze perfecte mountainbikeschoen. Zolang perfectie echter niet bestaat, stellen we het met wat er momenteel op de markt voorhanden is. En dan zal budget vaak een doorslaggevende rol spelen.

Zit je op een beperkt budget dan is de Rockrider XC900 een uitstekende keuze. Je krijgt een knappe en performante schoen die zich – mits inachtname van kleine puntjes – prima kan meten met de duurdere modellen in deze test. Wil je minder dan 200 euro uitgeven, dan kan je niet om de Scott Vertec Boa heen: een mooie, comfortabele, functionele en veelzijdige mountainbikeschoen. In de prijsklasse onder de 300 euro wordt het iets moeilijker kiezen. De drie schoenen in die prijsklasse zijn allen van onberispelijke topkwaliteit. Onderling zijn er kleine verschillen die de balans in het voordeel van een bepaalde schoen zullen doen doorslaan. Ondergetekende zijn voeten voelden zich het best in de Fi’zi:k Vento Overcurve X3.

Speelt budget geen rol, dan wordt de keuze er niet makkelijker op. De drie duurste schoenen benaderen de perfectie op vlak van mountainbikeschoenen. Voor deze drie schoenen geldt dat zowel krachtoverbrenging als comfort in een optimale mix worden aangeboden. Je zal voor jezelf moeten uitmaken welk criterium voor jou doorslaggevend is bij de aankoop ervan. Is dat gewicht, comfort, de mogelijkheid onderdelen te vervangen, de looks of de naam … 

Mogen we afsluiten met een voor de hand liggende tip? Pas eerst je schoenen vooraleer je ze koopt!

[summary

DoorJurgen Groenwals