Test | Carbon wielen: de evolutie geschetst aan de hand van vijf 29 inch XC-wielen

Dossiers Techniek
18 September 2017 — Olivier Béart

Besluit

Als je met topproducten te maken krijgt, liggen de verwachtingen uiteraard zeer hoog. En we zijn blij dat geen enkel model uit deze test ontgoochelde. Dat is natuurlijk ook het minste dat je mag verwachten van producten die meer dan 1000 euro, en in sommige gevallen zelfs meer dan 2000 euro, kosten. Aangezien geen enkel model ons heeft teleurgesteld en we ook geen enkel model op een grove fout konden betrappen, zijn het eerder enkele kleine nuances die we in ons besluit zullen aanhalen om jullie op weg te helpen bij de vraag welke wielset nu het beste geschikt is voor welk gebruik.

Als je als doel hebt om je (met ambitie) op de XC- en marathoncompetitie te storten, zouden we zonder enige twijfel de Asterion Edition One-wielen aanraden. De verhouding prijs-kwaliteit-stijfheid-stevigheid nadert de perfectie en deze wielen kunnen de concurrentie aangaan met onze vorige testwinnaars: de Duke Lucky Jack. Als ze de trillingen nog wat beter zouden absorberen zouden ze perfect zijn, maar op een full suspension voel je dat niet te erg. De Asterion F-One-wielen spelen in een klasse apart, zowel qua gewicht, rendement als … hun prijs. De nieuwe bredere velgen maken deze wielen iets minder moeilijk te temmen, maar door de hoge prijs land je al snel terug met je voeten op de grond. Ook de prijs van de DT Swiss-wielen kan tellen en ook al blinken ze op alle domeinen uit, toch missen ze dat extraatje om hun prijs van boven de 2000 euro te kunnen rechtvaardigen. Wel kunnen we niet wachten om het nieuwe model van 30 millimeter aan een test te onderwerpen om zelf te kunnen uitmaken of deze evolutie nuttig is voor XC/marathon of niet.

De 9th Wave Dirt SM29 Boost-wielen tonen dan weer aan dat het mogelijk is om een goed product te bekomen met stijvere en stevigere velgen dan een aluminium model, maar voor een prijs die amper hoger ligt. En als je op zoek bent naar wielen die alles aankunnen, van XC tot licht endurowerk, dan zijn de RAR Even-wielen ongetwijfeld de beste keuze. De karaktertrekken van deze laatsten liggen dicht bij die van de DT Swiss-exemplaren, maar ze zijn steviger en gunstiger geprijsd.

Carbon wielen lijken vandaag dan ook volwassen te worden, al zullen er in de toekomst ongetwijfeld nog vele mooie evoluties volgen en we zullen dan ook niet aarzelen om dit dossier regelmatig een update te geven.

Heb je nog niet genoeg, dan kan je hier onze eerste grote test van carbon wielen lezen.