Test | GPS Wahoo Elemnt Roam: eenvoudig maar heel compleet

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Test | GPS Wahoo Elemnt Roam: eenvoudig maar heel compleet

Wahoo staat bekend om zijn ergotrainers, maar heeft ook twee bijzonder interessante GPS-toestellen in zijn assortiment. Wij hebben de Wahoo Elemnt Roam, het topmodel dat zowel fietscomputer als GPS is, getest. Kan Wahoo concurreren met de reus Garmin en een geloofwaardig alternatief bieden? Dit is wat wij ervan vonden.

Wahoo heeft in het verleden vooral naam gemaakt door als een van de eersten “direct drive”-trainers op de markt te brengen. Hierbij wordt het achterwiel van de fiets gedemonteerd en wordt een cassette, gemonteerd op de trainer, rechtstreeks aangedreven door de ketting. Zo heb je geen last van doorslippen en bijgevolg een betere weerstand met meer precisie. Later is het merk ook begonnen met het aanbieden van GPS-toestellen om de verbinding te maken tussen de echte en virtuele wereld. De Wahoo Elemnt Roam is hun nieuwste product en is ook het meest complete model van de huidige reeks, die ook de Bolt bevat. Die is kleiner, goedkoper, eenvoudiger en heeft een zwart-wit scherm, terwijl de Roam een kleurenscherm heeft.

Zoals we tijdens deze test zullen ontdekken, is de filosofie van het merk om een product aan te bieden dat gemakkelijk te gebruiken is, maar toch heel veel functies heeft en ook een uitgebreide samenwerking heeft met je smartphone; of het nu met hun eigen app is of met die van derden zoals Strava, Komoot of Training Peaks. Laat ons, zonder te proberen om onmiddellijk elke functie van het toestel in detail te bespreken, alles stap voor stap bekijken. Zo geven we je een goed overzicht om te zien of deze Wahoo Elemnt Roam eventueel iets voor jou is.

De eerste momenten met de Wahoo Elemnt Roam

De Wahoo Roam wordt geleverd in een mooie verpakking waarin, naast het toestel zelf, twee montage-interfaces voor op het stuur of de stuurpen zitten. De eerste configuratie gaat zeer snel, aangezien de Roam van een QR-code is voorzien die je gewoon met je smartphone moet scannen als je het toestel voor het eerst inschakelt. Op deze manier kom je eenvoudig in de Elemnt app.

De GPS zelf weegt 94 gram, wat ongeveer tien gram meer is dan de concurrerende toestellen van Garmin (de 530 en 830), maar er zijn zeker ook zwaardere high-end GPS-toestellen. Qua grootte is hij 89 millimeter lang, 54,4 millimeter breed en 17,8 millimeter dik. Ietsjes groter dus dan de Garmin 530 of 830, maar ook iets dunner. Het scherm meet 2.7″, ofwel 6,6 centimeter diagonaal, wat vrij groot is voor dit type GPS-toestel.

Het scherm is niet aanraakgevoelig en de resolutie van 240*400 pixels is niet echt indrukwekkend, maar in feite is het bijzonder goed leesbaar. Vooral dankzij het zeer goede anti-reflectie glas en de helderheid van het scherm. Het toestel wordt bediend met knoppen, maar deze zijn bijzonder goed ontworpen en gemakkelijk te gebruiken, zelfs met dikke handschoenen aan. We zullen later zien dat dankzij de doordachte interactie met de smartphone deze werking met knoppen helemaal niet vervelend of beperkend is. Er zijn trouwens ook kleine LED’s aan de boven- en zijkant, die het display aanvullen en die bijvoorbeeld je vermogen kunnen weergeven of je kunnen waarschuwen wanneer je een bericht ontvangt op je telefoon.

Montage op de fiets

De montage op de fiets is zeer eenvoudig met de bijgeleverde accessoires. Hoewel de bevestiging op het stuur groot en een beetje zwaar is, wordt de GPS wel heel mooi met de stuurpen geïntegreerd. We zullen het niet hebben over het eventuele aerodynamische argument voor mountainbiken omdat dat niet veel zin heeft, maar esthetisch gezien is het vrij geslaagd.

De bevestiging is ook absoluut stevig, zelfs bij intensief gebruik op de mountainbike. De kleine nadelen van deze montage-interface zijn dat hij niet compatibel is met een stuur met een diameter van 35 millimeter, dat steeds vaker wordt gebruikt bij mountainbikes, en zoals gezegd het gewicht. De andere bevestigingsmogelijheid is klassiek en simpel en wordt vastgemaakt met spanbandjes. Hier geven we de voorkeur aan het systeem van Garmin met elastieken, dat gemakkelijker van de ene naar de andere fiets kan worden overgezet. Het leuke is, dat hoewel de Wahoo-mount er op papier anders uitziet, je relatief eenvoudig de Elemnt Roam kunt monteren op een Garmin- of K-Edge-compatibele mount door die gewoon een kwartslag te draaien.

Je smartphone als extensie van je Roam

Wahoo heeft een behoorlijk slimme keuze gemaakt om het gebruik van hun fietscomputers zeer eenvoudig te houden. Van zodra het wat diepgaander is, kun je immers altijd op je smartphone terecht.

In plaats van met de knoppen te navigeren doorheen eindeloze menu’s op een “klein” scherm, kun je heel simpel je toestel koppelen met je smartphone. In de Wahoo Elemnt app heb je een intuïtieve en goed doordachte ergonomische interface op een touchscreen dat vanzelfsprekend veel groter is dan dat van het GPS-toestel zelf. Naar onze mening is deze keuze echt heel goed en slechts in een paar minuten tijd waren we in staat om het toestel volledig te configureren. We hadden ook alles snel onder de knie, terwijl het ons bij concurrent Garmin echt wel ingewikkelder lijkt.

In de eigen software kun je naast de configuratie van het toestel ook een overzicht van je verschillende ritten en zeer complete statistieken zien; dit is des te uitgebreider als je verschillende sensoren op de Roam hebt aangesloten (snelheidssensor, wattagemeter, …). Er is ook de optie om tijdens het rijden op de Roam een oproep- en SMS-waarschuwing te ontvangen.

Maar Wahoo gaat nog een stap verder en is ook stevig geïntegreerd met externe apps. De filosofie van Wahoo lijkt ons interessant: in plaats van alles zelf te proberen, met een grote kans om het veel minder goed te doen dan pure specialisten, vertrouwt het merk liever op deze specialisten en zorgt het voor een perfecte compatibiliteit met zijn “toestel”. Je wilt routes importeren/creëren/bewerken? Doe het met een app als Komoot! Ben je een trainingsfreak? Bewerk, importeer en exporteer je sessies met Training Peaks in plaats van ze handmatig te moeten programmeren. Ben je een Strava-adept? Dan heb je onderweg Live Segmenten en worden je ritten ook automatisch geëxporteerd naar je Strava-profiel.

Om dit “smartphone-hoofdstuk” af te sluiten, willen we graag dat in een toekomstige update, Wahoo de mogelijkheid biedt om verschillende gebruikersprofielen aan te maken. Dit is bijvoorbeeld interessant wanneer je naast het mountainbiken ook regelmatig op de weg rijdt en/of wanneer je meerdere fietsen hebt en dat je, afhankelijk van het type rit, de voorkeur geeft aan een bepaalde opbouw van je scherm, evenals aan een automatische archivering per type rit/fiets.

Accessoires

Naast je smartphone kan de Wahoo Roam ook via Bluetooth en ANT+ verbinden met een hele reeks sensoren, denk maar aan een hartslagband en een wattage- of cadansmeter. Maar je kunt de Roam ook aansluiten op een e-bike (op voorwaarde dat het een Specialized of Giant is) en informatie zoals het resterende batterijpercentage of de assistentiemodus rechtstreeks op je Wahoo weergeven. We hebben dit geprobeerd met onze Levo en de koppeling is heel eenvoudig. Het is helaas jammer dat er geen bredere compatibiliteit is met de motoren van Bosch en Shimano, maar dat is waarschijnlijk niet de schuld van Wahoo. Tot slot kun je de Roam natuurlijk koppelen aan een Wahoo-trainer en kun je gegevens zoals vermogen, cadans, … aflezen op je scherm en ook je indoorsessies instellen via je GPS-toestel.

“Fietscomputer”-functies

Zoals reeds gezegd is het scherm van de Roam bijzonder goed leesbaar en biedt het een bijzonder interessante manier om alle informatie weer te geven. Door eenvoudigweg op de zoomknoppen aan de rechterkant te drukken, kun je gegevens van één enkel vak tot 11 verschillende vakken weergeven. Via de app kun je instellen welke informatie waar wordt weergegeven. Dit is echt goed doordacht en uitermate praktisch!

Over het algemeen is de weergegeven informatie heel nauwkeurig, met als uitzondering de hoogtemeter (die gebaseerd is op GPS-gegevens). Hier hebben we regelmatig een bepaalde foutmarge waargenomen (van de orde van 10 tot 20 meter op plaatsen waarvan we de precieze hoogte kennen). Dat de Roam oorspronkelijk voor “roadies” werd ontwikkeld (ook als is hij over het algemeen perfect geschikt voor mountainbike-gebruik), maakt dat de automatische pauze de neiging heeft om te snel te worden geactiveerd. Als je op steile hellingen zit waar je langzaam rijdt, zo’n 3 of 4 km/u, is de enige oplossing de automatische pauzering uit te schakelen of je registreert langdurig geen beweging.

GPS, kaarten en routebegeleiding

We beginnen direct met een pluspunt: de Wahoo Roam wordt geleverd met een vooraf geïnstalleerde wereldkaart (nu ja, bijna wereldwijd; sommige meer “exotische” regio’s staan er niet op, maar kunnen wel gratis worden gedownload). De weergave op het scherm is een beetje “eenvoudig“ (om het anders te zeggen: verwacht geen gedetailleerde weergave), maar alles is wel goed leesbaar. Om je route onderweg aan te geven is het eigenlijk bijna perfect. De route wordt duidelijk weergegeven, de LED’s lichten op bij het naderen van richtingsveranderingen en de kaart zoomt automatisch in op het kruispunt. Op een mountainbike is het iets minder geschikt en nauwkeurig, maar het werkt nog steeds vrij goed en je kunt zeker een eerder gedownloade route efficiënt volgen. Het GPS-signaal wordt ook zeer snel gevonden bij de start en is stabiel en betrouwbaar, zelfs in moeilijk terrein of in tunnels.

Om te navigeren zijn er ook enkele functies op de smartphone met de app. Met opties zoals “Go To” (het bereiken van een bestemming), het opnieuw doen van een track in de geschiedenis of het omkeren van je rit (via de omgekeerde routebegeleiding). Het werkt allemaal vrij goed, maar je krijgt wel het gevoel dat dit niet de core business van Wahoo is en dat andere GPS-toestellen op de markt het iets beter doen op het gebied van navigatie.

Autonomie, degelijkheid, betrouwbaarheid

Volgens Wahoo zelf gaat de batterij 17 uur mee en dat hebben we grotendeels kunnen verifiëren. Het is net iets minder dan de 20 uur van Garmin, maar het is zeker genoeg om de langste ritten te maken die je je kunt voorstellen of, realistischer, meerdere ritten na elkaar te doen zonder je toestel telkens opnieuw op te moeten laden. Kortom, de batterijduur zit heel goed. Tijdens onze test, die tijdens de lockdown & de zomer plaatsvond, hadden we voor de rest geen problemen en de Wahoo Roam doorstond ook een paar valpartijen … zowel op de fiets als door één of twee keer het toestel uit onze handen te laten glijden op de harde beton. Zonder enig gevolg, ook al heeft de Wahoo geen siliconen beschermingsomhulsel zoals een Garmin.

Prijzen en opties

Wat de prijs betreft, zit de Wahoo Elemnt Roam precies tussen de Garmin 530 en 830, met een prijs van €349,99. Dat is niet goedkoop, maar je krijgt er wel een GPS voor die duidelijk aan de top van de beschikbare toestellen op de markt staat. De prijs is volgens ons volkomen gerechtvaardigd door de kwaliteit van het geheel. Er is ook een pakket beschikbaar voor €429,99 met hartslagband en snelheids- en cadanssensor.

Conclusie

Een geavanceerd GPS-toestel kan voor leken dikwijls afschrikken en je kunt snel je weg verliezen in extreem overladen menu’s en talloze opties. Maar bij Wahoo hebben ze deze valkuil vakkundig weten te omzeilen, door de stevige samenwerking met je smartphone. Dit zorgt ervoor dat de Roam zeer gebruiksvriendelijk en uiterst gemakkelijk te gebruiken is, zowel op het terrein als in de voorbereiding en nabeschouwing. De navigatiefuncties zijn niet de meest ontwikkelde op de markt en als dat voor jou het allerbelangrijkste is, dan is dit toestel waarschijnlijk niet de beste keuze, wat logisch en heel begrijpelijk is voor een bedrijf dat uit de fitnessindustrie komt. Maar als metgezel voor je training, het registreren van ritten en het volgen van een GPS-track zonder franjes is de Wahoo Elemnt Roam naar onze mening zonder twijfel een van de beste keuzes voor zowel recreatieve als competitieve fietsers.

Wahoo Elemnt Roam

€ 349,99

94 g

  • Eenvoudig in gebruik
  • Leesbaarheid scherm
  • Ergonomie
  • Autonomie
  • Automatische pauze wordt te snel geactiveerd
  • Hoogtemeter mag nauwkeuriger
  • Slechts één gebruikersprofiel
  • Niets te melden

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

DoorOlivier Béart