Test nieuw | Atherton S.150: technologie ten dienste van iedereen

Door Adrien Protano -

  • Staff pick

  • Techniek

Test nieuw | Atherton S.150: technologie ten dienste van iedereen

Wat als deze S.150, een aluminium all-mountain, voor jou het ideale model zou zijn binnen het volledige gamma van Atherton Bikes? Dat is in ieder geval de indruk die deze fiets op ons achterliet na onze eerste rit. De fiets heeft een aparte look, gebruikt een uniek productieproces en biedt interessante sensaties onderweg. We hadden onlangs een ontmoeting met het team achter deze Atherton S.150: 

De naam Atherton is je vast niet onbekend. Met tal van wereldtitels en wereldbekerzeges in downhill en ook 4X behoeft de bekende familie uit Wales – met de broers en zus Gee, Dan en Rachel Atherton –  geen introductie meer. In 2019 kondigde het drietal aan dat ze Trek zouden verlaten om hun eigen fietsenmerk te lanceren, met de eenvoudige naam Atherton Bikes.

Sindsdien heeft het kleine merk een lange weg afgelegd en verschillende modellen uitgebracht, van trail tot downhill. Hoewel de catalogus nu goed gevuld is, is er één opvallend gemeenschappelijk kenmerk gebleven: het unieke productieproces, waarbij buizen worden gecombineerd met lugs van 3D-geprint titanium of CNC-gefreesd aluminium.

Het is een techniek die we ook bij andere fietsfabrikanten zien, maar in dat geval specifiek voorbehouden wordt voor de prototypes, zoals de Specialized van Loïc Bruni of de Pivot Phoenix DH van Bernard Kerr.

Atherton Bikes heeft deze techniek beschikbaar gemaakt voor gewone stervelingen door deze te integreren in de serieproductie. Waar de eerste modellen van het merk alleen verkrijgbaar waren met carbon buizen, onthulde het merk later de S.170, het eerste model dat profiteerde van aluminium buizen, voordat het dit ook op andere modellen toepaste (S.200, S.150, S.130).

Frame

Het merk had een aantal grappige dingen in zijn koffers meegenomen om het productieproces van zijn frames te illustreren. Productiemanager Jamie Kirkbride legt uit: “We hebben twee productiesoorten: de ‘A’-modellen, wat staat voor ‘Additief’, en ‘S’-modellen, wat staat voor ‘Subtractief’. Bij alle A-modellen wordt materiaal toegevoegd door middel van 3D-printen, terwijl bij S-modellen materiaal wordt verwijderd door middel van CNC-bewerking. Dit maakt het ook gemakkelijker om het gebruikte materiaal af te leiden, aangezien ‘A’ verwijst naar modellen met carbon buizen, terwijl ‘S’ verwijst naar modellen van aluminium.”

Met dit blok, dat rechtstreeks uit de 3D-printer komt, kan je visualiseren hoe de ruwe titanium lugs eruitzien. Na het printen is er nog steeds menselijke arbeid nodig om tot het eindproduct te komen. Dit geldt met name voor de filamenten aan beide zijden die verwijderd moeten worden, of voor het logo dat bijgeschuurd moet worden. “Het is echt ambachtelijk werk, het kost veel tijd”, legt het merk uit.

“In dit stadium kunnen we van de carbon frames met titanium lugs maximaal één exemplaar per dag produceren”, legt Horacio, de persverantwoordelijke uit. Met aluminium, zoals hier het geval is, is een grotere productie mogelijk en zijn de prijzen minder elitair.

Het gebruik van lugs en buizen is een techniek die al enkele jaren bestaat in de wielersport, maar die we vanwege zorgen over de betrouwbaarheid zagen verdwijnen. Technieken en materialen zijn geëvolueerd en Atherton Bikes heeft vertrouwen in de levensduur van zijn frames: ze zijn allemaal gecertificeerd in categorie 5 (downhill) van het EFBE-certificaat, een weerstandsnorm die is gebaseerd op meerdere tests en die wijdverspreid is in de wielerwereld. Bovendien breidt Atherton Bikes de levenslange garantie van de oorspronkelijke eigenaar uit naar gebruik in bikeparks en bij wedstrijden. Dit is zeldzaam genoeg om te vermelden.

De S-modellen zijn volledig vervaardigd uit aluminium, meer specifiek uit een 7075-legering. Deze legering staat bekend om zijn robuustheid en wordt zelden gebruikt in de mountainbikewereld. De reden? Het materiaal is lastig te lassen, omdat de hitte die tijdens het lassen ontstaat het materiaal broos kan maken en de integriteit van de las in gevaar kan brengen. Een probleem waar Atherton Bikes weinig mee te maken heeft, aangezien ze het lassen negeren.

Veringen

Terwijl het frame met zijn ongewone ontwerp de aandacht trekt, is de ophanging veel meer doorsnee. Er is namelijk sprake van een DW4-constructie, terwijl de carbon versie (A.150) gebruikmaakt van de complexere DW6-constructie.

Ons model is uitgerust met veringen van RockShox, met aan de voorzijde een Lyrik Ultimate-voorvork met 160 mm veerweg en achteraan een SuperDeluxe Ultimate-demper met 150 mm veerweg.

Geometrie

Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel van het Atherton Bikes-avontuur: je maat kiezen! De filosofie van het merk is om een ​​indrukwekkend aantal opties te bieden, zodat iedereen de fiets kan vinden die het beste bij hem of haar past. “De Athertons waren gewend aan custom fietsen in hun carrière en wilden iets bieden dat daar zo dicht mogelijk bij in de buurt kwam voor zoveel mogelijk mensen. We maken ook custom frames voor geïnteresseerden, maar zelfs voor de productieversies wilden we iets breeds”, legt Horacio uit.

Bij deze S.150 heb je de keuze uit 12 framematen, afgestemd op de reach van de fiets, waarbij de waarden in stappen van 10 mm toenemen tussen de framematen. Zo kan je de ideale reach kiezen die past bij jouw lengte en voorkeuren, variërend van 415 mm tot 525 mm. De liggende achtervork groeit ook mee met de framemaat, maar niet bij alle maten: er zijn drie verschillende lengtes voor de 12 framematen. Onze maat 5 testfiets heeft een liggende achtervork van 435 mm.

Weet dat het merk een vrij nauwkeurige maattabel op de website heeft staan. Zo weet je welke framemaat je moet kiezen op basis van jouw lengte, zadelhoogte en armlengte.

Atherton Bikes S.150: de eerste test

Gezien onze lengte van 1m78 en onze persoonlijke voorkeuren, hebben we voor deze eerste testrit met de S.150 een maat S5 gebruikt, met een reach van 455 mm. Maar voordat we de leuke singletracks kunnen afdalen die Massa Marittima ons te bieden heeft, moeten we er eerst naartoe rijden!

Hoewel de Atherton S.150 op het eerste gezicht misschien een beetje intimiderend lijkt vanwege het aanzienlijke gewicht (16,2 kg), is het duidelijk dat hij dit gewicht eenmaal in actie goed weet te benutten. Uiteraard gaat het hier niet om het herhaaldelijk trekken van sprints of bergop racen, maar dat is ook niet de bedoeling. Zodra je jouw ritme te pakken hebt, kan je met de S.150 lang en efficiënt klimmen. De vering blijft mooi neutraal en pompt niet overmatig, zelfs niet als je op de pedalen staat. Kortom, we aarzelden geen moment om aan het einde van de dag nog een keer naar boven te gaan om nog een laatste trail te rijden.

Maar het is vooral tijdens het afdalen dat de magie plaatsvindt! Preciezer gezegd was het een tweeledige ervaring die we aan boord van de S.150 hadden. Ten eerste de ontdekking van de fiets en hoe deze reageert op technische paden. Op dit punt is er maar één woord: zelfverzekerd. De Atherton S.150 is een fiets waarmee de berijder vol vertrouwen de afdalingen kan doorstaan. Het is lastig te bepalen of dit kenmerk voortkomt uit de geometrie, de kinematica van de vering … of uit beide tegelijk. Maar je hebt het gevoel dat je in een vorig leven al op deze fiets hebt gereden, omdat hij zo makkelijk te besturen is en je meteen begrijpt hoe hij werkt.

Nu we hebben begrepen hoe we de S.150 moeten gebruiken en weten hoe we er meer uit kunnen halen en hem ons eigen maken, begint de tweede fase van onze ervaring met hem. Daar opent zich een andere realiteit voor ons. De progressieve kinematica en goede geometrie zorgen voor een fijne mix van grip, wendbaarheid, plezier en stabiliteit. Op de meer glooiende afdalingen kun je gemakkelijk van de ene bocht naar de andere switchen en bunny-hops over obstakels maken om met het terrein te spelen. Geweldig!

Als het lastiger wordt, laten we de wielen meer aan de grond en geven we de fiets extra druk om de grip te maximaliseren. En de S.150 geeft dat bewonderenswaardig terug. De vering is actief en zorgt ervoor dat het achterwiel aan de grond kleeft, wat resulteert in een zeer hoge stabiliteit en controle bij het remmen.

Het is deze veelzijdigheid die ons doet denken dat dit model ideaal is voor de overgrote meerderheid van de mensen!

Het is deze veelzijdigheid die ons doet denken dat dit model ideaal is voor de overgrote meerderheid van de mensen: de S.150 past zich uitstekend aan de piloot aan. Voor mensen met minder technische ervaring die op zoek zijn naar een comfortabele en zelfverzekerde fiets, is de Atherton S.150 een echte aanrader. Hij is echter ook uitermate geschikt voor een veel agressievere rijstijl en reageert zeer goed, zelfs bij hoge snelheden. Voor de meer competitieve rijders onder ons die op zoek zijn naar een wapen voor wedstrijden, is de carbon variant (A.150) een goede optie om te overwegen.

Verdict

Deze Atherton S.150 heeft iets aparts: een slimme mix van traditioneel vakmanschap en moderne techniek, van strakke lijnen en meesterlijke knowhow. Door de bijzondere productiemethode en de atypische positionering is dit model uniek op de markt, zonder dat het excentriek wordt. Met de S.150 heeft Atherton Bikes een verrassend veelzijdige fiets gecreëerd, die zowel toegankelijk als efficiënt is en die een sterk karakter weet te combineren met een fiets die toch eenvoudig te besturen is. Met een veerweg van 150 mm en een aluminium frame is deze fiets zowel geschikt voor rijders die op zoek zijn naar vertrouwen en comfort als voor rijders die graag het tempo opvoeren en de grenzen opzoeken. Een evenwichtige, eenvoudige en prettige fiets, waar we met plezier nog een paar ritten mee hadden willen rijden.

Meer info via www.athertonbikes.com

Door  Adrien Protano