Test nieuw | Moustache 2020: discrete maar efficiënte (r)evolutie

Techniek
19 December 2019 — Olivier Béart

Moustache Samedi Wide, Trail en Game: de eerste test

Het Franse Epinal, waar Moustache gevestigd is, ligt aan de voet van de Vogezen. De uitdagende trails liggen er gewoon om de hoek te wachten. Nadat we alle fietsen tot in de kleinste details bestudeerd hebben, is het tijd voor een testrit van enkele uren met de drie grootste nieuwigheden in het gamma van Moustache voor 2020.

Moustache Samedi 27 Wide 6: de toegankelijkste

Beginnen doen we met de ‘kleinste’ fiets van de bende, de Samedi 27 Wide. Klein is hij in zowat alle betekenissen van het woord: de veerweg bedraagt slechts 120 millimeter, het minste van alle full suspensions uit het gamma. Ook het frame is aan de kleine kant. Voor onze testrit was er enkel een medium beschikbaar, met een reach van 409 millimeter tegenover 435 millimeter op de Samedi Trail. Voor de 1m78 van ondergetekende is dat best kort.

Dan concentreren we ons maar op de andere eigenschappen. De vering bijvoorbeeld. Deze doet verbluffend goed zijn werk, ondanks het feit dat er slechts 120 millimeter veerweg voorhanden is. Comfort is geen loos woord op de Samedi 27 Wide, ook niet bij lage snelheid. Kleine schokken worden mooi opgevangen, wortels perfect afgevlakt. Bij hoge snelheid blijft de stabiliteit op de afspraak. Best knap, want we waren voorbereid op het ergste op deze – voor ons – te kleine fiets.

Over de wendbaarheid van de fiets kunnen we weinig vertellen, want het te kleine frame geeft ons een vertekend beeld. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat hij voldoende grip heeft. Bergop heeft de fiets nooit de neiging om te steigeren, maar we hebben ook nooit het gevoel dat de fiets op de grond ‘plakt’. De vering heeft weinig last van de invloeden van het trappen op de pedalen en zakt nooit in. De fiets reageert goed en we zouden bijna het gewicht (ruim boven de 20 kilogram) vergeten.

Toegankelijk, eenvoudig, … voor wie op zoek is naar een comfortabele fiets die voldoende vertrouwen schenkt, zou de Moustache Samedi 27 Wide wel eens een goede keuze kunnen zijn. Maar we zouden hem graag een keertje in de goede maat testen om al het goede bevestigd te zien.

Moustache Samedi 27 Trail 8: de erfgenaam

De Moustache Samedi 27 Trail is net als zijn voorganger zo veelzijdig als een Zwitsers zakmes. Met 150 millimeter veerweg vooraan en achteraan gaat hij in dit populaire segment de concurrentie aan met onder meer de Specialized Levo.

Dat de Wide nog steeds met 27,5+ op pad wordt gestuurd, kunnen we begrijpen, maar van de Trail hadden we wel verwacht dat hij zou overschakelen op 29″-wielen. Ook nu moeten we het stellen met een medium, maar doordat het frame langer is dan op de Wide hebben we er dit keer minder last van.

De Trail 8 2020 is levendiger en geeft de indruk lichter te zijn dan zijn voorgangers, terwijl het verschil toch maar één kilogram bedraagt. De neutrale werking van de vering valt op en het rijgevoel is zeer aangenaam, bijna zo aangenaam als dat van een fiets zonder assistentie. We zijn dan ook onder de indruk van de nieuwe ophanging.

Bergaf benaderen we het rijgedrag van een Moustache Race 2019. Het is een goed teken dat het nieuwste veelzijdige model even goed daalt als de endurobak van de vorige generatie. We hebben nog steeds te maken met een Moustache: wendbaar, toegankelijk, precies, … maar vooraan merken we de limieten van het 27,5+-wiel. Waarom niet proberen om op dit model een 27,5+-wiel achteraan te combineren met een 29″-wiel vooraan? Dat zou leuk zijn. Deze combinatie staat niet in de catalogus, maar omdat de fiets compatibel is met beide wielmaten kan je zelf naar hartenlust experimenteren.

Moustache Samedi 29 Game 10: de explosiefste

De Moustache Samedi 29 Game 10 intimideert ons met zijn zwarte kleuren, grote wielen en 160 millimeter veerweg. En dit keer vertrekken we met een Large.

Dankzij de magie van de hulpmotor en de nieuwe ophanging is hij heel dynamisch en hij rijdt zeker zo goed als de Trail 8 die we zonet getest hebben. De 29″-wielen compenseren datgene wat je door de iets anders ingestelde vering (voor het ruigere werk bergaf) zou kunnen verliezen. De Moustache Game doet het bij ons nog meer kriebelen om de Trail uit te proberen met 29″-wielen of met de combinatie 27,5+/29!

Bergaf vereist hij iets meer concentratie, maar hij stuurt wel preciezer dan de Samedi 27 Trail. De 10 millimeter extra veerweg springen niet echt in het oog. Doordat we dit keer niet met Plus-banden onderweg zijn, moet het frame mee aan het werk om de schokken deels op te vangen. En het doet dat met verve.

De Samedi Game geeft niet de indruk dat hij moeilijk door de bochten te sturen is, maar je moet hem wel iets bruter besturen dan zijn kleine broer. Toch is dit geen fiets die enkel en alleen voor de experten onder ons geschikt is.

De Moustache Game weet ons zodanig positief te verrassen dat we graag wat meer tijd met hem zouden doorbrengen.

Verdict

Van een opvallende look kunnen we op de nieuwste fietsen van Moustache niet echt spreken, en we hadden misschien ook iets meer verwacht van enkele technische keuzes (een combinatie van 27,5/29″-wielen bijvoorbeeld). Maar op de paden pluk je wel de vruchten van al het werk dat Moustache in dit nieuwe gamma heeft gestoken. De nieuwe Bosch-motor lijkt wel naar de achtergrond te verdwijnen, zo naturel is het rijgevoel. De grotere autonomie van de batterij is interessant om langere ritten te maken, maar wat wij vooral onthouden van deze korte testritten, is de stijfheid van het frame en de geweldige werking van de ophanging. Dit is misschien wel de beste ophanging die we tot hiertoe zijn tegengekomen op een e-mountainbike.

Meer info via moustachebikes.com

Niets beter dan een test om jezelf een mening te vormen alvorens tot een aankoop over te gaan. In het kader van het Test & Smile-programma beschikt Moustache over een ruime testvloot. Om bij een verdeler in jouw buurt een testrit te boeken, klik hier: moustachebikes.com/test-and-smile/en-savoir-plus/