Test | Osprey Syncro, Evoc FR Trail, Vaude Bracket: drie rugzakken voor trailliefhebbers

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Test | Osprey Syncro, Evoc FR Trail, Vaude Bracket: drie rugzakken voor trailliefhebbers

Wie van mening is dat een binnenband, CO2-patroon en een gelletje moeten volstaan voor een fikse mountainbiketocht, kan nu al stoppen met verder lezen. We gaan rugzakken testen, meer zelfs, grote rugzakken waar je aardig wat spullen in kwijt kan en die jouw ideale metgezel voor uitdagende tochten betekenen.

De Osprey Syncro is met tien liter de kleinste rugzak van het trio. Vergis je echter niet door die schijnbaar beperkte inhoud, je kunt er flink wat spullen in kwijt. Met de Evoc FR Trail 20 en de Vaude Bracket 22 wordt de inhoud meer dan verdubbeld. Beide zijn rugzakken met een overdaad aan opbergruimte en mogelijkheden. Hoe ze het ervan afbrengen in de praktijk kom je zo meteen te weten, eerst gaan we even dieper in op rugzakken.

Rugzakken in liters

Tenzij je een lichtgewicht-racer of competitief mountainbiker bent die op regelmatige plaatsen langsheen het parkoers zowel voedsel als technische hulp heeft staan, is een rugzak vaak een onontbeerlijk kleinood. Afhankelijk van wat je plannen voor die dag zijn – lees: hoeveel spullen je nodig zal hebben – neem je een kleinere of grotere rugzak. Ga je voor een kort ritje waarbij je enkel een licht regenjasje, een beetje eten en de basis aan gereedschap nodig hebt, dan volstaat vaak een klein rugzakje van pakweg vijf liter. Trek je echter voor een hele dag de bergen in waar het weer vaak snel kan omslaan, neem je eten en drinken voor een hele dag rijden mee, heb je nood aan extra (droge en/of warme) kledij, fotomateriaal, een EHBO-kit en extra tools en reserveonderdelen, dan kom je al snel bij de rugzakken met een inhoud van vijftien liter of meer terecht. Rugzakken komen tegenwoordig in een overweldigend en uitgebreid aanbod, variëren in liters inhoud, hebben oog voor handige details, verschijnen in leuke kleurtjes en zijn gemaakt van hoogtechnologische materialen en stoffen.

Gewicht en draagcomfort

Rugzakken zijn de afgelopen jaren bijzonder snel en positief geëvolueerd. De tijd dat een rugzak bestond uit een robuust zeil rond een aluminium draagframe ligt gelukkig al even achter ons. De gebruikte materialen werden lichter en de draagtechnologie werd steeds beter. De materialen zelf bestaan nog steeds grotendeels uit polyester en nylon, maar de verwerking werd grondig onder handen genomen. Er worden meerdere soorten polyester en nylon gebruikt in lichtere maar toch sterkere varianten. Waar het vroeger wel leek alsof de details belangrijker waren dan het comfort is tegenwoordig draagcomfort prioriteit nummer een. Heup- en schouderbanden werden steeds beter net als de ventilatietechnieken. Met name ventilatie is voor fietsers van groot belang. Mountainbiken is een intensieve sport waar je al snel flink van gaat zweten. De juiste ventilatie zorgt ervoor dat je rug toch behoorlijk droog kan blijven.

De duivel zit in de details

Dankzij de groeiende aandacht voor mountainbiken in het algemeen, en de liefde voor trails in het bijzonder, worden specifieke rugzakken voor mountainbikegebruik steeds beter op hun doelgebruik voorzien. Handige opbergvakken, een regenhoes, zakjes aan de heupbanden, een systeem om je helm of protectoren aan de rugzak te bevestigen, drinksystemen … details blijven belangrijk aan rugzakken. De manier waarop alle eigenschappen in en aan je rugzak verwerkt zijn, maakt het verschil. De balans tussen comfort, functionaliteit, een goed uiterlijk, oog voor detail en afwerking maken of kraken je rugzak.

Tips bij de aankoop van een rugzak

Uiteraard stelt een meerdaags bikepacking avontuur andere eisen aan een rugzak dan een tochtje rond de kerktoren. Waar je echter geen enkele toegeving op mag doen, is het draagcomfort. Een rugzak moet perfect zitten. Probeer verschillende modellen uit tot je die rugzak vindt die je als gegoten zit. Zelfs al gebruik je je rugzak voor korte tochtjes of dagtochten, zelfs dan kan een slecht zittende rugzak behoorlijk vervelend zijn. Instelmogelijkheden van draagriemen en het rugpand zijn van groot belang om tot een perfect zittende rugzak te komen.

Vele rugzakken komen in een dames- en een herenmodel. De anatomie van dames is nu eenmaal verschillend van die van heren. Dames hebben vaak bredere heupen en een kortere rug dan heren. Dat heeft zo zijn invloed op de lengte van het rugpand en de vorm en lengte van de heupbanden. Pas verschillende modellen tot je de voor jou geschikte rugzak hebt gevonden. Aarzel als heer niet een damesmodel te proberen en vice versa.

Let ook op de interne organisatie van je rugzak. Kan je het voornaamste opbergvak langs voor- of achterkant in een keer openen? Dat is een stuk handiger dan wanneer je alles er langs boven in moet proppen. Zijn er compartimenten voorzien om je spullen makkelijk en logisch te organiseren? 

De extraatjes aan een rugzak maken de ene beter dan de andere: regenhoes, een drinksysteem, rugbeschermer, …

Foto copyright: Ross Bell

We hebben de drie rugzakken in deze test op een verscheidenheid van terrein gebruikt. Dat ging van ritjes in de Ardennen tot meerdaagse tochten door Zwitserland en Schotland. Met name in Schotland hadden we nogal flink wat materiaal mee (droge kleren, eten, drinken, …) en gezien de weersomstandigheden kunnen we stellen dat we de rugzakken daar echt wel tot het uiterste getest hebben. 

Klik in het menu hieronder voor meer over de Osprey Syncro 10, Evoc TR Trail en Vaude Bracket 22>>>

DoorJurgen Groenwals