Test | Osprey Syncro, Evoc FR Trail, Vaude Bracket: drie rugzakken voor trailliefhebbers - Osprey Syncro 10: de ventilatiekampioen

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Test | Osprey Syncro, Evoc FR Trail, Vaude Bracket: drie rugzakken voor trailliefhebbers - Osprey Syncro 10: de ventilatiekampioen

Wie van mening is dat een binnenband, CO2-patroon en een gelletje moeten volstaan voor een fikse mountainbiketocht, kan nu al stoppen met verder lezen. We gaan rugzakken testen, meer zelfs, grote rugzakken waar je aardig wat spullen in kwijt kan en die jouw ideale metgezel voor uitdagende tochten betekenen.

 

Osprey Syncro 10: de ventilatiekampioen

Het Amerikaanse Osprey ademt rugzakken. Hun productaanbod omvat – een verdwaalde reistas en trolly niet te na gesproken – uitsluitend rugzakken. Kwaliteit, pasvorm en een hele reeks handige features zijn de kernwoorden bij Osprey. Osprey is zodanig overtuigd van de kwaliteit van haar producten dat ze een ‘All Mighty Guarantee’ aflevert waarbij het merk belooft elke rugzak binnen zijn levensduur gratis te herstellen.

Ben je niet zeker van de juiste maat? Kijk dan even naar de Osprey Pack Sizer app. Met behulp van de camera op je smartphone en een aantal foto’s bepaalt de app welke maat van rugzak jij nodig hebt: www.ospreyeurope.com/nl_en/pack-sizer.

De Syncro 10 is geen specifieke fietsrugzak, bij Osprey valt deze onder de Multisport-categorie. Toch heeft de Syncro een aantal handige eigenschappen die je als biker zeker en vast op prijs zult stellen. Wat ons meteen opvalt, is het wel erg lage gewicht van deze rugzak. De weegschaal bevestigt met 600 gram ons vermoeden. Het Litewire-frame is mede schuldig aan dit lage gewicht en is wat ons betreft toch een extra troef.

Het verstelbare Airspeed Trampoline-rugsysteem doet de rugzak als het ware los van je rug zweven. Het complete mesh draagsysteem zorgt er op die manier voor dat er amper contact is tussen je rug en de rugzak waardoor je rug netjes droog blijft. 

Het draagcomfort is dankzij de geprofileerde en gepolsterde schouderbanden en de in de hoogte verstelbare borstriem prima. De riempjes aan borst en zeker aan de heup hadden wat ons betreft wel wat breder mogen zijn.

Je helm vastmaken doe je door de Lidlock. Het is een eenvoudig en feilloos systeem waarmee je door middel van een elastiek je helm netjes op je rugzak vastmaakt. Die paar helmen voorzien van een Koroyd-structuur (Endura, Smith) kunnen van de Lidlock geen gebruikmaken, maar dergelijke helm kun je dan wel weer kwijt door middel van een van de verschillende bevestigingsmogelijkheden.

De ritssluitingen zijn bijzonder stevig uitgevoerd, het lusje werd nog eens extra verstevigd en is ruim genoeg om met handschoenen aan te manipuleren.

Bijzondere pluim voor het magneetje aan de borstriem. Daar kleeft namelijk je drinkslangetje van het eigen Osprey-drinksysteem helemaal op zijn plaats aan. 

Binnenin worden we zeker niet teleurgesteld. Ondanks de beperkte inhoud van tien liter is deze Syncro zo gemaakt dat je er met gemak heel wat spullen voor een dagtocht in kan opbergen. De vakindeling van de verschillende compartimenten is erg functioneel, je merkt meteen dat Osprey een echte rugzakkenexpert is. Een klein gevoerd zakje voor telefoon, zonnebril of ander kostbaar spul, twee grote hoofdvakken waarvan een voorzien van allerlei opbergvakken, al dan niet met ritssluiting. Jammer dat het hoofdcompartimen net niet helemaal geopend kan worden. Dat maakt dat je steeds langs boven zal moeten inpakken (en net dat ene stukje dat je nodig hebt, zit natuurlijk steeds helemaal onderaan).

De zakjes in mesh langs de zijkant zijn handig om iets dat je snel nodig hebt op te bergen. Achteraan is er ruimte voorzien voor een eigen drinksysteem dat ons uitstekend bevalt. De drinkzak wordt met behulp van een riempje op zijn plaats gehouden. We hebben de regenhoes doorheen een heuse Zwitserse plensbui geloodst, dat verliep probleemloos droog. 

2019 update

 

Voor 2019 verdwijnt de hier geteste tien liter versie. Voor dezelfde prijs als de tien liter krijg je voortaan een twaalf liter versie. Naast een knap design en nieuwe kleuren merken we een aangepast rugpaneel voor nog betere ventilatie.

Op de trails

Toegegeven, met zijn tien liter inhoud is de Osprey Syncro niet de zwaarste last die je op je rug kan vastmaken. Dat leidt er mede toe dat de rugzak mooi op zijn plaats blijft zitten, zelfs op lastig terrein. De Syncro danst niet over en weer op ruigere afdalingen en de stabiliteit is zonder meer goed, al kan een bredere heupriem ongetwijfeld voor extra steun zorgen. Het magneetje waar je de drinkslang aan vastklikt, houdt die mooi op zijn plaats en alle riempjes zijn lang genoeg om al rijdend kleine aanpassingen uit te voeren. Eén bedenking hebben we echter: op steile afdalingen waarbij je diep voorovergebogen zit terwijl je je hoofd toch recht houdt, kan de bovenkant van de rugzak tegen de onderkant van je helm duwen. Het frame steekt immers bijna vijf centimeter hoger dan de schouderriemen. Wij zijn de rugzak een beetje lager beginnen dragen waardoor dit euvel wel opgelost wordt, maar wat maakt dat het gewicht teveel op de schouders komt te liggen. Los daarvan, prima rugzak.

Een embargo belet ons al te veel details prijs te geven, maar wij zijn reeds aan het testen met een mountainbike specifiek 2019-model. En kijk, onze twee voornaamste punten van kritiek zijn daar weggewerkt: een bredere heupriem en schouderriemen die hoog boven het frame uitsteken.

De Osprey Syncro kost, zowel in de hier geteste versie van tien liter als de nieuwe versie van twaalf liter, 90 euro.

Meer info op www.ospreyeurope.com

DoorJurgen Groenwals

Test | Osprey Syncro, Evoc FR Trail, Vaude Bracket: drie rugzakken voor trailliefhebbers - Osprey Syncro 10: de ventilatiekampioen