Test Ride #12 | Camelbak Chase Bike Vest, Bontrager Blaze & Pirelli Scorpion

Techniek
11 January 2020 — Léo Kervran

Test Ride: Camelbak Chase Bike Vest

Camelbak is de marktleider van drinkrugzakken, een product waarmee het merk ook in het mountainbiken hoge toppen scheert, denk maar aan de Mule, Lobo of Kudu waarin er naast de waterzak ook de nodige ruimte is om extra spullen mee te nemen. Recent voegde Camelbak nog een collectie heuptassen aan het gamma toe. Het merk uit Californië heeft echter ook een minuscule rugzak in het gamma staan, de Chase Bike Vest, en die hebben wij getest.

De Chase Bike Vest (die we in de rest van dit artikel kortweg Chase zullen noemen) wordt door Camelbak aanbevolen voor een gebruik in XC/marathon. Dat merk je aan meerdere zaken. Zo hangt de rugzak hoog bovenaan op de rug zodat de toegang tot de achterzakjes van je fietsshirt niet belemmerd wordt. Een van de opbergvakken vooraan biedt plaats aan een opvouwbare drinkbus (Camelbak QuickStow TM) zodat je naast de waterzak nog extra drank kunt meenemen.

De Chase Bike Vest is ontworpen zoals een … vest die nauw rond het lichaam sluit. Deze constructie is al enkele jaren populair bij hardlopers en trailrunners omdat het gewicht beter verdeeld wordt, wat de stabiliteit ten goede komt. Maar waarom zouden we deze rugzak enkel beperken tot een gebruik in crosscountry en marathons, ook in andere disciplines als enduro kan je hem perfect inschakelen. In dat geval trek je hem aan over je rugbescherming.

De Chase heeft in totaal acht opbergvakken die goed zijn voor een inhoud van 2,5 liter. Drie van die vakken (twee vooraan en één grote op de rug) zijn nog eens onderverdeeld in kleinere opbergruimtes, drie andere vakken zijn open en hebben geen sluiting. Dit is bijvoorbeeld handig om er snel je wikkels van je energierepen in weg te stoppen. In het vak achteraan dat het dichtst tegen de rug ligt, past een CRUX™-waterzak met een inhoud van 1,5 liter die bij de rugzak wordt bijgeleverd. Deze waterzak wordt gemaakt in een gepatenteerd materiaal en is recyclebaar. Doordat de drinkslang afneembaar is, kan de waterzak makkelijk gereinigd worden.

De Chase is in slechts één maat verkrijgbaar, maar Camelbak heeft wel een versie voor vrouwen in de catalogus staan (Women’s Chase Bike Vest) en dat is niet enkel en alleen om hippere kleurtjes te gebruiken. De vorm van het rugstuk, de schouderbanden en de opbergvakken op de schouderbanden werd aangepast om naadloos aan te sluiten bij de vrouwelijke anatomie. Het opbergvak achteraan en de kleine vakjes vooraan zijn iets smaller dan op het herenmodel en de schouderbanden minder gecentreerd. Om toch dezelfde inhoud te behouden, werden de verschillende vakken wel iets langer.

Camelbak Chase Bike Vest: de terreintest

Het eerste wat opvalt wanneer je de Chase aantrekt, is het draagcomfort. Ondanks het feit dat er maar één maat beschikbaar is, paste de rugzak als gegoten bij al onze testers die ermee gereden hebben. De 3D Vent Mesh-voering voelt comfortabel aan en heeft geen hinderlijke drukpunten of irritante naden. De rugzak weegt leeg 330 gram.

In de breedte kan de rugzak ter hoogte van de borst door middel van twee riemen aangespannen worden rond het lichaam. Deze riemen zijn relatief kort, wat bij onze testers – die eerder het lichaam van een wandelende tak hebben dan van een stoere beer – geen probleem vormde. Voor gespierde personen daarentegen zou dit wel eens een ander verhaal kunnen zijn. De riemen kunnen echter ook in de hoogte versteld worden.

Het is niet nodig om deze riemen snoeihard aan te spannen, omdat het de vorm van de Chase is die voor de uitstekende stabiliteit zorgt.

De onderste riem is elastisch, de bovenste niet. Bergop zou je er dus voor kunnen kiezen om enkel de onderste riem aan te spannen, zodat je goed je longen kan openzetten bij het ademen. Bergaf kan je ook de bovenste riem vastmaken. Het is niet nodig om deze riemen snoeihard aan te spannen, omdat het de vorm van de Chase is die voor de uitstekende stabiliteit zorgt. De riemen zijn er gewoon om te voorkomen dat de schouderbanden naar de zijkanten verschuiven. De rugzak sluit nauw aan bij de rug – zelfs geladen is de rugzak niet erg dik – waardoor hij niet van hier naar ginder zwiert tijdens het rijden. Sommigen zullen de nauwe aansluiting bij de rug te warm vinden, maar wij hebben daar geen last van gehad.

De inhoud van 2,5 liter (zonder de waterzak) was ruim voldoende voor het merendeel van onze tochten. In de open vakken op de rug kun je makkelijk een kleine vest, een kaart en nekwarmer kwijt. In het binnenvak zit een clip om je sleutels aan vast te maken en is er daarnaast ook ruimte voor een pomp, binnenband en nog wat andere zaken (geld, identiteitskaart, …). In het onderste open opbergvak past een iets dikkere softshell als je deze tenminste slim oprolt. Het bovenste open opbergvak is elastisch zodat er grotere zaken inpassen, denk maar aan een reddingsdeken. Opgelet echter, wanneer de waterzak en het binnenste opbergvak helemaal gevuld zijn, is het moeilijk om dit vak volledig te benutten.

Alle testers waren unaniem vol lof over de opbergvakken vooraan. Deze vakken hinderden de bewegingen van de armen niet en wanneer je stopt zit alles wat je dringend nodig hebt binnen handbereik, denk maar aan je telefoon, multitool of energierepen.

De gebruikte stof (dezelfde als die van parachutezeilen) is alleen waterafstotend, niet waterdicht. In geval van hevige regen blijven je spullen niet droog. Anderzijds is de stof extreem slijtvast en gemakkelijk schoon te maken. Zowel de rugzak als de waterzak hebben een levenslange garantie. Op dit moment, na 1 jaar gebruik, is de Chase nog als nieuw.

Verdict

De Camelbak Chase Bike Vest kon al onze testers bekoren, zowel bij een gebruik in enduro als crosscountry en zelfs trailrun. Met zijn draagcomfort, stabiliteit en goed doordachte details (zoals de opbergvakjes vooraan) is dit een zeer veelzijdige kleine rugzak. De prijs mag hoog lijken, maar is vergelijkbaar met de prijzen van de concurrentie (Shimano, …). Enkel de korte riemen op de voorkant van de borst zullen voor sommige personen een nadeel zijn.

Camelbak Chase Bike Vest

 • Draagcomfort
 • Stabiliteit in alle omstandigheden
 • Opbergvakken vooraan goed bereikbaar
 • Versie aangepast aan vrouwelijke anatomie
 • Te korte draagriemen
 • Prijs (al is de kwaliteit onberispelijk)
 • Met een volle waterzak moeilijk te laden
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
 • XC
 • TR
 • EN
 • DH
Prijs: € 99,99

Meer info via camelbak.com