Test Ride #13 | Syncros: Silverton SL-wielen, Fraser iC SL-cockpit & Tailor IS-bidonhouder

Techniek
19 May 2020 — Léo Kervran

Syncros Tailor IS Cage: als een Zwitsers zakmes

De laatste jaren is er een trend op gang gekomen om zo veel mogelijk reparatiemateriaal op of in het frame op te bergen. Zo wist men tooltjes te integreren op onze bidonhouders. Syncros is een specialist in het genre en deze Tailor IS Cage is lichter en completer dan zijn voorgangers.

Aan de vorm van de IS Tailor Cage moet je even wennen. In feite wordt de bidonhouder 45 graden gedraaid, wat wil zeggen dat de bevestigingspunten aan het frame niet langer onderaan de bidonhouder zitten (onder de houder van de multitool), maar wel in wat op klassieke drinkbushouders de zijkanten zijn die de drinkbus op hun plaats houden.

Dit ontwerp neemt minder ruimte in beslag en voortaan haal je de drinkbus er langs de zijkant uit. Nog een voordeel is dat je kan kiezen om de bidon langs links of langs rechts uit te nemen, want er zijn langs beide kanten gaten voorzien. Er worden afdekkapjes meegeleverd om de niet gebruikte gaten dicht te maken.

De multitool zit tussen de bidon en bidonhouder en het is daardoor onmogelijk om hem te verliezen tijdens het rijden, zolang er een drinkbus in de houder zit. De multitool telt maar liefst 19 functies: inbussleutels (2/2.5/3/4/5/6/8 millimeter), Torx-sleutels (T10/20/25/30), een PH2-kruisschroevendraaier, een platte schroevendraaier, een kettingpons, een tooltje om het ventiel te verwijderen, spaaksleutels (3.22/3.45/Mavic M7) en een tooltje om je remblokken uit elkaar te duwen. Ook een kettinglink vindt zijn plaats in dit tooltje. Een Zwitsers zakmes is er niets tegen!

Om het helemaal compleet te maken, kan je ook nog een houder voor een minipomp (Syncros Boundary 2.0 HV) of CO2-patronen monteren.

Ten slotte is hij ook compatibel met de Syncros-accessoirehouder, die zeer geschikt is voor een binnenband. Deze laatste kan ook onafhankelijk gemonteerd worden (er zijn 3 montageopties afhankelijk van de locatie op het frame).

Eens alles geïnstalleerd, ziet het er misschien wat bombastisch uit. Esthetiek is echter niet de belangrijkste zorg van het systeem, functionaliteit wel. Onze zakken zijn nog leeg, want alles zit op de fiets waar het mooi op zijn plaats blijft zitten, zelfs op de ruigste paden.

De bidonhouder is vrij stijf en een bidon wegsteken vergt een tikkeltje moeite, al kan dit nog steeds perfect tijdens het rijden. Dat lukt niet met het multitooltje, al zou het technisch perfect mogelijk moeten zijn om hem tijdens het rijden op te bergen. Maar je moet uiteraard ook de bidon wegnemen om het tooltje vast te klikken en dus is het beter dit te doen alvorens weer op de fiets te springen.

Na een paar maanden gebruik, zagen we de eerste roestvlekken verschijnen. Dit is voorlopig enkel een esthetisch mankement, toch is het jammer. De sleutels zijn lang genoeg, waardoor je een betere hefboom hebt of bepaalde diepliggende schroeven makkelijker kunt bereiken.

Geen slecht woord over de minipomp. Ze hindert niet tijdens het rijden. Het is niet de lichtste uit de klas, maar wel relatief snel om een band op te pompen. Leuk is dat de kop op een slang gemonteerd staat om te voorkomen dat je het uiteinde van het ventiel beschadigt.

De houder voor de accessoires is ideaal voor een binnenband. Voor sommige binnenbanden kan de riem een ​​beetje kort of dun zijn. Opgelet, bij sommige frames kan de demper in de weg zitten en is het best om de houder elders te monteren. Geen paniek, het product is er voor gemaakt en bepaalde elementen kunnen worden ingekort.

Verdict

Deze Syncros bidonhouder is zeer compleet en betrouwbaar en vervult perfect zijn twee hoofdfuncties. De prijs (64,90 euro) lijkt misschien hoog. Wanneer je de rekening maakt, merk je dat het overeenkomt met de afzonderlijke aankoop van een bidonhouder, een multitool met 19 functies en een minipomp van goede kwaliteit. Uiteindelijk is het enige echte nadeel de gevoeligheid voor roest. Dit is esthetisch jammer, maar bovenal hopen we dat de functionaliteit na verloop van tijd niet zal worden beïnvloed (inbussleutels waarvan de kop ronder wordt). De vergeetachtigen onder ons zullen vooral blij zijn dat ze met de Syncros Tailor IS Cage minder kans hebben om iets op de tafel achter te laten …

Meer info via www.syncros.com/global/en/products/syn-mountain-accessories-bottlecages

Syncros Tailor IS Cage

  • Zeer compleet
  • Alle elementen blijven goed op hun plaats
  • Bidon langs links of rechts uitneembaar
  • Plaatsinname inclusief de houder voor de binnenband
  • Roest
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 64,90 (bidonhouder met pomp) + € 11,90 (houder voor binnenband)
Gewicht: 174 g / 294 g / 315 g (bidonhouder + minitool / met pomp / met houder binnenband)

Wil je meer weten over Syncros, lees dan ook zeker dit artikel over ons bezoek aan hun kantoren: www.vojomag.nl/bezoek-syncros-meer-dan-zomaar-een-onderdelenleverancier