Test Ride #15 | Giant Rev Pro MIPS, Megmeister Ultrafris Pro & Specialized S-Works Power Mirror

Techniek
12 September 2020 — Jurgen Groenwals

Test Ride: Giant Rev Pro MIPS

Na maandenlang ontwikkelen, onthulde Giant net voor de zomer een nieuwe helm, de Rev Pro MIPS. De helm combineert technologieën en designelementen die terugkomen in de Rev en Pursuit aero. Greg Van Avermaet rijdt in de Tour met een goudkleurig exemplaar rond, wij deden de voorbije zomermaanden hetzelfde met een stijlvol zwart metallic exemplaar.

Dat we de naam van olympisch kampioen Greg Van Avermaet aanhalen in de intro, is geen toeval. Van Avermaet was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe Rev Pro MIPS, want de Belg trainde en koerste maandenlang met prototypes rond. Met behulp van zijn feedback kon het ontwikkelingsteam de prestaties en pasvorm van de helm verfijnen.

“De Rev-helm was een favoriet van onze professionele gebruikers. Met dat ontwerp als basis zijn we begonnen”, zegt Jeff Schneider, hoofd van Giant Gear Business en Marketing.

Met zijn 347 gram (large, hoofdomtrek 59-63 cm, door ons geverifieerd) is de Rev Pro MIPS iets zwaarder dan die Rev (314 gram). Met dat gewicht zit hij in de middenmoot van de race-gerichte MIPS-helmen, toch voelt hij verrassend licht aan op het hoofd.

Giant trok naar de windtunnel om via Computational Fluid Dynamics (CFD)-analyse de interne en externe luchtstroming op de Rev Pro MIPS te optimaliseren. Die analyse leverde eenentwintig ventilatieopeningen en diepe binnenkanalen op die gecombineerd worden met een optimaal aeroprofiel.

Veiligheid is ook bij Giant een prioriteit. Onder de dunne helmschaal van polycarbonaat zit een EPS-schuim dat uit meerdere dichtheden bestaat. Op die manier behoudt de helm beter zijn vorm bij een val en absorbeert hij de energie van de klap bij zowel lage als hoge snelheid.

Verder rekent Giant op de MIPS-technologie om het hoofd in de helm nog beter te beschermen. De MIPS-technologie legden we eerder al uit in dit artikel: www.vojomag.nl/mips-spin-wavecel-koroyd-een-uiteenzetting-over-de-technologie-in-onze-helmen. Op de Rev Pro is deze geavanceerde valbescherming geïntegreerd in het verstelbare Cinch Pro Fit-systeem, een systeem dat Giant in 2018 voor het eerst introduceerde op zijn Pursuit-model. Cinch Pro Fit is een band rond het hoofd die de druk gelijkmatig verdeelt voor comfort en stabiliteit. Het (goed verscholen) verstelsysteem – waarmee je de hoogte van de Cinch Pro Fit-achterklem in vijf standen kan verstellen – zit ingebouwd in de EPS-schuimlaag.

De paddings in de helm zijn gemaakt van TransTextura, wat vocht en microben moet tegengaan. Zelf rijden we vaak in combinatie met een Buff op ons hoofd die ook al wat zweetdruppels opvangt. Tijdens onze test hadden we dan ook nooit last van zweetdruppels die plots in onze ogen pengelden.

Het Element Strap System (ESS) oogt met zijn dunne riempjes klassiek. Aan de kin zit een al even klassieke sluiting. Ter hoogte van de oren zijn de riempjes verstelbaar om de ideale pasvorm te vinden. En die ideale pasvorm vonden wij heel snel, met dank aan de eenvoudige draaiknop achteraan de helm. Zowel de helm op het hoofd als de riempjes rond de kin voelden zeer aangenaam aan.

Het weze duidelijk dat de Rev Pro MIPS ontwikkeld werd met feedback van wegrenners, al kan hij volgens Giant voor uiteenlopende omstandigheden dienstdoen. Ook wij ruilen al eens graag onze zwaardere trailhelm, die tot in de nek doorloopt, in voor een lichtere helm, ook tijdens het mountainbiken. Daar waar je op de meeste trailhelmen een camera of lamp kunt monteren, is dat op de Rev Pro niet het geval.

De Giant Rev Pro MIPS is verkrijgbaar in de maten small, medium en large en in drie verschillende kleuren. De helm heeft een adviesprijs van € 199,95.

Verdict

De helmen van Giant verdienen wat ons betreft meer aandacht dan dat ze krijgen, ook al zijn ze relatief eenvoudig. De Rev wist ons in het verleden al te verrassen met een zeer aangename pasvorm en met de Rev Pro MIPS is dat niet anders. De riempjes zitten zeer goed en de ventilatie is uitstekend. Het mooiste compliment is misschien nog dat we tijdens het mountainbiken nooit aan de helm op ons hoofd hebben gedacht.

Giant Rev Pro MIPS

  • Pasvorm
  • Ventilatie
  • Riempjes
  • Geen bevestiging voor camera of lamp
  • Niets te melden
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 199,95
Gewicht: 347 g (geverifieerd, large, 59-63 cm)

Meer info via www.giant-bicycles.com