Test Ride #15 | Giant Rev Pro MIPS, Megmeister Ultrafris Pro & Specialized S-Works Power Mirror

Techniek
12 September 2020 — Jurgen Groenwals

Test Ride: Megmeister Ultrafris Pro

Op de heetste dag van het jaar armstukken en een fietsshirt testen, het leven van een mountainbike-redacteur is niet altijd een pretje. Gelukkig is het Megmeister Ultrafris Pro-fietsshirt voorzien van een technologie die je heerlijk fris houdt. Benieuwd of die belofte ook daadwerkelijk standhoudt.

Het Nederlandse Megmeister heeft zich als doel gesteld aan de hand van een rits technische en innovatieve technologieën de meest efficiënte baselayers en kledij te fabriceren. Het idee achter het concept komt van oprichter Jos Ruiterman. Met meer dan twintig jaar ervaring in de textielindustrie zag Jos dat er een enorm marktpotentieel was om ‘high-end performance’ kledij te ontwikkelen. Het eerste product was een nieuw type base-layer met een innovatieve technologie voor kledingconstructie, Drynamo. Dit volledig naadloos shirt werd, in samenwerking met topsporters, ontworpen met revolutionaire vochtafvoerende eigenschappen, een laag gewicht en een uitstekend ademend vermogen. Het vormde meteen ook de basis voor het Megmeister-gamma. Ondertussen is de catalogus verder uitgebreid met shirts, shorts, armstukken, helmmutsjes… En nu dus ook deze Ultrafris-collectie.

Zelfkoelende kleding, zo wordt de Ultrafis Pro-lijn in de markt gezet. Het idee is dat het shirt jouw zweet gebruikt om je lichaam af te koelen. Onze ondertussen ver achteraan in het geheugen verzeilde biologiekennis leert ons dat zweten de manier is van het lichaam om zichzelf af te koelen. Oververhitting en te veel vochtverlies zijn daarbij reële problemen die ook hun invloed hebben op je prestaties. Megmeister heeft de stof getest en de resultaten bewijzen dat de lichaamstemperatuur daadwerkelijk met 1,5 tot 2 graden Celsius daalt.

In de stof van het Ultrafris Pro-shirt zit – wat Megmeister Freeze Tech noemt – een weefpatroon waar je met een beetje fantasie de vorm van een ijskristal in herkent. De bedoeling van dit patroon is een endotherme reactie op te werken en je eigen lichaamswarmte te absorberen en naar buiten toe te brengen. Hoe harder je gaat zweten, hoe beter het shirt afkoelt. Rijwind zorgt ervoor dat er nog meer lucht langs het shirt gaat en er meer water kan verdampen in die lucht. Het verkoelende effect wordt zo dus nog versterkt. Het materiaal beschermt je tegen schadelijke UV-stralingen van de zon en is antibacterieel behandeld, zodat je geen uren in de wind naar het zweet gaat stinken.

Het shirt draag je rechtstreeks op het lichaam, dus zonder baselayer. Op die manier komt de verkoelende werking sneller in contact met je zweet. Het shirt voelt fluweelzacht aan en is erg aangenaam om dragen. De pasvorm is eerder aan de ruime kant, het is geen erg nauwaansluitend shirt en dat vinden wij eigenlijk best wel fijn. De mouwen zijn eerder aan de korte kant. Onder beide armen is een mesh voorzien die voor extra verluchting moet zorgen. Met de volledig doorlopende ritssluiting kan je het shirt helemaal openzetten, wat ook weer zijn bijdrage levert aan de afkoeling.

Achteraan krijgen we drie zakken waarvan eentje voorzien is van een ritssluiting. Die zakken zijn voldoende ruim om de benodigde spullen in op te bergen. Door de eerder wijde pasvorm zullen die zakjes echter wel wat doorhangen wanneer je er al te veel gewicht in steekt. 

Het Ultrafris Pro-shirt is beschikbaar in vier kleuren (grijs, lichtblauw, marineblauw en Burgundy rood) en zes maten van XS tot XXL. Zoals wel vaker met technische kledij is de prijs van het Megmeister Ultrafris Pro-shirt met 129,95 euro niet erg mals te noemen.

Verdict

Het Megmeister Ultrafris Pro-shirt is een erg mooi en stijlvol fietsshirt dat aangenaam en comfortabel om dragen is. De stof is goed rekbaar en beweegt mooi met het lichaam mee. Mesh-stukken onder de armen, drie steekzakken – waarvan eentje afsluitbaar – en een doorlopende ritssluiting zijn erg fijne details die het shirt verder helemaal afmaken. Maar waar het in deze natuurlijk helemaal om te doen is; blijft je lichaam er koeler in dan in eender welk ander zomers fietsshirt? Zonder er een wetenschappelijke benadering en een geheel eigen labotest op los te laten, moeten we beroep doen op ons rijgevoel. En dat is best wel positief. Het lijkt inderdaad alsof je lichaam koeler blijft, zweet wordt snel en praktisch afgevoerd en zodra er een beetje rijwind is, wordt je lichaam netjes afgekoeld. Bij lage snelheden in overdreven hoge temperaturen gingen ook wij uiteraard aan het zweten. Toch bleef dat gevoel van een “fris” bovenlichaam overheersen, waardoor we kunnen stellen dat de Freeze Tech wel degelijk zijn invloed heeft op het afkoelen en afvoeren van je zweet.

Megmeister Ultrafris Pro Shirt

  • Freeze-tech houdt je lichaam koel
  • Erg aangenaam om dragen
  • Fijne pasvorm
  • Zakjes achteraan hangen door wanneer er wat teveel gewicht in steekt
  • Mouwen zijn eerder aan de korte kant
  • Prijs
/
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 129,95
Gewicht: 155 gram

Meer info via https://shop.megmeister.com