Test Ride #16 | Bontrager: Comp-pedalen, Rally WaveCel-helm en BITS-multitool

Techniek
24 October 2020 — Jurgen Groenwals

Test Ride: Bontrager BITS -geïntegreerde multitool

Wie wel eens ongelukkig op zijn rug viel waarbij dat tooltje in de achterzak zich in de onderrug boorde, trekt bij het ophalen van deze herinnering ongetwijfeld een pijnlijke grimas. En een multitool met wat tape aan je frame of je zadelpen vastmaken, is nu ook weer niet het mooiste zicht. Integratie lijkt tegenwoordig het nieuwe toverwoord. Alles moet geïntegreerd en/of intern. Zo ook je multitool die voortaan ergens in het frame of in de vorkbuis een plaatsje vindt. 

Nee, Bontrager was zeker niet de eerste om een opbergmogelijkheid voor een multitool te verzinnen. Specialized deed het eerder voor met hun SWAT-systeem, EDC heeft de One up en ook Cannondale heeft een multitool die in haar Lefty past. Wat deze Bontrager BITS echter zo mooi maakt, is dat je het, met uitzondering van vorken met een carbon buis, in zowat alle vorken – en dus bij uitbreiding op elke fiets – kan gebruiken.

Het principe is behoorlijk eenvoudig: je verwijdert de stermoer uit je vorkbuis, plaatst de gehele tool in diezelfde vorkbuis, draait onderaan de tool met een draaischroef/vleugelmoer het geheel vast en klaar is Kees. Er wordt een reeks spacers meegeleverd en twee bouten (verschillend in lengte) om in vorkbuizen met verschillende lengte te gebruiken.

Ook al is de installatie niet bijzonder moeilijk, toch raden we je aan eerst de lengte van je vorkbuis nauwkeurig op te meten. Dankzij een overzicht met afmetingen in de verpakking kom je te weten hoeveel en welke spacers en welke lengte bout je nodig hebt. Met de 19,5 centimeter van onze vorkbuis lezen we op de tabel dat we de bout van 72 millimeter kunnen gebruiken en daarbij 15 millimeter aan spacers nodig hebben. Er is een hele reeks spacers voorzien, de dikte staat netjes aangeduid.

Met de vleugelmoer draai je de tool vast, om de spanning verder te verfijnen gebruik je een T25. Met een borgpennetje zet je het onderste schroefje vast.

In geval van pech, klik je een klein haakje recht, waarna je het tooltje uit het omhulsel uit de vorkbuis trekt. En daar moeten we eigenlijk ons enige puntje van kritiek vermelden: de tool zit behoorlijk stevig in het omhulsel en het haakje is niet overdreven groot. Het vraagt best wat kracht om de tool eruit te halen. Maar dat maakt dan weer dat de tool perfect vast zit en op geen enkel moment, ook niet op ruiger terrein, gaat liggen rammelen.

Het tooltje zelf valt eigenlijk uiteen in twee onderdelen: een multitool en een kettingpons.

De kettingpons is verwerkt in het omhulsel van de multitool en biedt ook de mogelijkheid een kettingschakel op te bergen. Om de kettingpons te gebruiken heb je de T25 van de multitool nodig. Extra handigheidje: ook een weerbarstig ventiel kan je met dit deeltje van de tool loswerken.

De multitool heeft zowat alles wat je kan nodig hebben onderweg: 2, 2.5, 3, 4, 5, 6 en 8 millimeter inbus, een Torx 25 en een platte schroevendraaier. Om het compact te houden, is er in de 6 millimeter inbus een inkeping voorzien waar de 2 millimeter inbus netjes invalt. De 8 millimeter inbus is afgevlakt.

De kwaliteit van de inbussleuteltjes en schroevendraaier is optimaal. Hier zijn duidelijk stevige en duurzame materialen gebruikt. En ook al is het tooltje klein, toch ligt het prima in de hand en kan je ruim voldoende kracht zetten om bouten los en vast te zetten.

Verdict

De Bontrager BITS is een kleine maar verdomd handige multitool. Het heeft eigenlijk net alles wat je nodig hebt om de meest noodzakelijke herstellingen en pech onderweg aan je fiets te verhelpen. Ga je er voor langere tijd op uit, trek je ver de bergen in weg van de bewoonde wereld, dan kan de Bontrager BITS misschien iets te minimalistisch uitvallen, maar voor al je dagelijkse ritten, is het betrouwbaar gezelschap. De montage in je vorkbuis is een fluitje van een cent en het tooltje zit uitstekend vast in die vorkbuis, ook al wordt het terrein ruig en hobbelig, nergens ligt de BITS te rammelen. 89,99 euro is een pittige prijs voor een multitool, maar dit is er wel eentje waar je enerzijds lang mee gediend zal zijn en anderzijds je achterzak mee leeg houdt (en een deuk in je onderrug zou wel eens flink duurder kunnen uitvallen). Ook voor de grammenjagers hebben we goed nieuws: het totaalsysteem weegt slechts 150 gram waarvan tool en kettingpons 87 gram voor hun rekening nemen.

Bontrager BITS Integrated Multitool

  • Compact en compleet
  • Eenvoudige installatie in vorkbuis
  • Zit prima vast, ligt niet te rammelen
  • Prijs
  • Ringetje om multitool uit vorkbuis te halen is net iets te klein
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 89,99
Gewicht: 150 g (Compleet, multitool + bevestigingssysteem)

Meer info via: www.trekbikes.com