Test Ride #18 | BikeYoke Divine SL-telescopische zadelpen, Scott Stego Plus-helm & Rockrider XC-pedalen

Techniek
22 April 2021 — Olivier Béart

Scott Stego Plus-helm: alle kenmerken van een topmodel

De Stego Plus is Scott’s gloednieuwe high-end helm voor enduro en all-mountain. Wij hebben er de voorbije weken mee rondgereden en dit is ons verdict:

Vergeleken met Scott’s andere helmen valt de nieuwe look van de Stego Plus op. Dit is het eerste model van het merk dat eruitziet als een echte enduro-/all-mountainhelm en niet als een helm voor de weg of crosscountry waar een vizier op werd gemonteerd.

Hier hebben we recht op een mooi en lang vizier (verstelbaar in 2 standen om er gemakkelijk een DH-bril onder kwijt te kunnen). Hij kreeg kortere ventilatieopeningen – 20 in totaal – dan de andere helmen van Scott en de glanzende afwerking is prachtig en een hoogwaardige helm waardig. De Stego is in 6 verschillende kleuren verkrijgbaar en kost je een aardige 189,90 euro.

Binnenin wordt de gebruikelijke EPS-schuimstructuur aangevuld met twee polyurethaan (PU) inzetstukken boven de slapen die de absorptie van de schokken met een lage en gemiddelde intensiteit moeten verbeteren. Om het beschermingsniveau te vergroten, bedekt de helm de zijkanten en de achterkant van het hoofd meer dan de meeste helmen van het merk.

Zoals alle Scott-helmen met het Plus-label, is de Stego Plus uitgerust met de MIPS-technologie die de schaal van de helm bij een impact een zekere bewegingsvrijheid geeft ten opzichte van ons hoofd. Meer over MIPS lees je in dit artikel: www.vojomag.nl/mips-spin-wavecel-koroyd-een-uiteenzetting-over-de-technologie-in-onze-helmen.

In het bovenstaande schema zie je duidelijk hoe men de MIPS-schaal heeft geïntegreerd in het spansysteem, waardoor het effect op het volume van de helm zoveel mogelijk kon worden beperkt.

De helm kan in 4 standen in de hoogte aangepast worden, een verplichte voorziening op dit prijsniveau. We vonden het bijzonder prettig in gebruik, met eenvoudige maar niet te harde inkepingen en een draaiknop met de juiste diameter die bedekt is met rubber voor een goede  grip.

Scott levert bij de Stego Plus een tweede vizier, dat in 2 minuten geïnstalleerd kan worden. Dient dit reserve-exemplaar om in geval van een val een beschadigd vizier te vervangen? Ja, maar niet alleen daarvoor. Op dit tweede vizier kan immers een lamp of camera gemonteerd worden. Het idee is niet slecht (er zitten geen obstakels in de weg), maar we stellen ons vragen bij de stabiliteit en de druk die dit op de nek veroorzaakt.

Als het op stabiliteit aankomt, is de Scott Stego Plus echt indrukwekkend, zelfs met een camera. Met een GoPro 8 (126 gram) spannen we de helm iets meer aan, maar het is niet nodig om een ​​knoop in je hersenen te leggen om hem stabiel te houden. Eenmaal in actie veroorzaakt de camera geen erg onevenwichtig gevoel, maar toch zouden we willen afraden om vaak op deze manier op pad te gaan, het zorgt voor extra gewicht en het is een element dat makkelijk ergens kan blijven achterhaken. 

De DH-bril blijft goed op zijn plaats zitten en past goed onder het vizier wanneer dit naar boven geklapt wordt. Wel jammer dat Scott niet meer aan brildragers heeft gedacht en niet de mogelijkheid heeft voorzien om een bril weg te stoppen. In de praktijk bleven de meeste brillen die we getest hebben goed zitten wanneer ze onder het vizier werden geklemd of in de achterkant van de helm werden gestopt, maar toch vinden we dit een valse noot. Op een goedkopere helm nog tot daartoe, op dit high-end model is het een gemis, vooral in vergelijking met de concurrentie die over het algemeen deze functionaliteit wel biedt.

Desondanks heeft de Stego Plus ons in het terrein met zijn comfort en stabiliteit echt wel overtuigd. We voelden nergens drukpunten en ondanks zijn ietwat zware gewicht (407 gram voor een Medium) beweegt hij helemaal niet op het hoofd. Aan de andere kant is het voor ons moeilijker om commentaar te geven op de ventilatie, vermits we hem niet tijdens de zomermaanden hebben getest.

Verdict

De Scott Stego Plus heeft alle kenmerken van een topmodel. Qua uiterlijk, pasvorm, prijs en afwerking vinkt hij alle vakjes aan. Sinds hij op onze redactie toekwam, heeft hij maar zelden ons hoofd verlaten. Enkel het feit dat er niets voorzien was om de brilpoten in weg te stoppen, vinden we een gemis, zeker voor een prijs van bijna 190 euro.

Scott Stego Plus

  • Comfortabel
  • Ergonomische draaiknop
  • Afwerking
  • MIPS
/
  • Niets voorzien om een bril weg te stoppen
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 189,90
Gewicht: 407 g (Medium / 55-59 cm)

Meer info via www.scott-sports.com