Test Ride #18 | BikeYoke Divine SL-telescopische zadelpen, Scott Stego Plus-helm & Rockrider XC-pedalen

Techniek
22 April 2021 — Olivier Béart

Rockrider XC SPD: goedkoop en serieus alternatief

Rockrider, het mountainbikemerk van Decathlon, biedt niet alleen fietsen aan. Deze naam is ook te vinden op een breed scala aan accessoires … inclusief SPD-pedalen. Voor een zeer scherpe prijs van 40 euro heb je recht op een volledig metalen constructie en dubbele lagers zoals op andere high-end modellen. Is dit een serieus alternatief voor Shimano? Oordeel met onze test:

Shimano regeert oppermachtig in de markt van klikpedalen, vooral in de instap- en middenklasse. Bij de topmodellen is er meer variatie (we denken met name aan de SPD-pedalen van Look en natuurlijk ook aan andere systemen van Time of Crank Brothers), maar op het instapniveau is er weinig concurrentie. Het moet gezegd dat op een vrij complex product als dit, het niet gemakkelijk is om beter te doen als Shimano. Rockrider neemt het risico om dit toch te proberen en wekt daarmee onze nieuwsgierigheid.

Het lichaam van de Rockrider XC-pedalen is volledig uit aluminium, dus zonder plastic onderdelen, en heeft aan de binnenkant een dubbele industriële lager. Kenmerken die meestal gereserveerd zijn voor meer luxueuze modellen, want op modellen die voor dezelfde prijs worden aangeboden (40 euro inclusief schoenplaatjes) vinden we vaak plastic en ringlagers terug die gevoeliger zijn voor slijtage of eenvoudige kogellagers. Met een gewicht van 374 gram per paar zitten we in het goede gemiddelde van het segment.

Op het terrein voelen we dat het contactoppervlak met de schoen comfortabel is en dicht aanleunt bij de beste modellen op de markt, met de nieuwste Shimano en Look in gedachten. De sensaties bij het in- en uitklikken zijn goed, maar niet van hetzelfde kwaliteitsniveau als bij datzelfde Shimano en Look. Het is meer “plakkerig”, maar wel kwalitatiever en beter dan veel andere instapmodellen.

De enige kritiek die we hebben, is dat de lagers nogal stroef draaien. Bij het trappen voel je het niet echt, maar wanneer je ze in je hand laat draaien, voel je dat het vet dat voor de smering wordt gebruikt te dik is en dat alles vanbinnen vrij strak zit. Ondanks een inlooptijd verdwijnt het fenomeen niet echt. Het zijn dus geen pedalen voor prestatiejunkies, maar wel eerder voor sportieve tochtrijders. De dichtheid is wel uitstekend en we hebben aan het einde van onze test geen speling opgemerkt. Betrouwbaarheid en degelijkheid lijken dus op de afspraak.

Verdict

Voor hun miniprijs zijn de Rockrider XC-pedalen best interessant en bieden ze een stevige constructie. In- en uitklikken verloopt correct, hun enige minpunt zijn dus hun stroeve lagers. Desalniettemin vormen ze een serieus alternatief op instapniveau.

Rockrider XC SPD

  • 100% metalen constructie, geen plastic
  • Contactoppervlak
  • Geen speling, solide
  • In- en uitklikken gaat goed maar haalt niet het niveau van Shimano
  • Stroeve lagers (te dik vet) moeten lang ingereden worden
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 40,00
Gewicht: 374 g (set)

Meer info via www.decathlon.be