Test | Rockrider Feel 700S: een goede full-suspension mountainbike voor 1590 euro, kan dat?
Door Olivier Béart -

Dat Decathlon goede mountainbikes kan maken tegen scherpe prijzen, is niet nieuw. Met de Rockrider Feel 700S heeft het merk zichzelf echter een grote uitdaging gesteld: een all-mountain full-suspension mountainbike ontwerpen die leuk is en bestand tegen regelmatig en agressief gebruik, en dat voor minder dan 1600 euro! Missie volbracht? Vojo testte het uit:
De lijst met kwalitatief hoogwaardige Rockrider-mountainbikes is lang en vergeleken met de concurrentie zijn ze zeer gunstig geprijsd. Denk bijvoorbeeld aan de 940S die het team gebruikt in de World Cup XCO (zie Vergelijkende test | Rockrider Race 940 S vs 940 S LTD: welke kiezen?), of aan de aluminium Feel 900S LT voor enduro (zie Test | Rockrider Feel 900 LT: maakt hij zijn beloftes waar?) en diens kleinere carbon broertje, de Feel 900S. Maar dan hebben we het nog steeds over redelijk dure fietsen van minimaal 3000 euro.
Rockrider wilde deze aanpak nog verder doortrekken en stelde zichzelf de missie om een echt goede all-mountain full-suspension mountainbike aan te bieden voor ongeveer 1500 euro. Zo ontstond de Rockrider Feel 700S. En ook al ligt de prijs iets boven deze psychologische lat (1590 euro om precies te zijn), dan is er nog steeds weinig concurrentie, als die er überhaupt al is. Zo kost een toegangskaartje bij Canyon ongeveer 1750 euro en bij een merk als Norco, bekend om zijn geweldige instapfietsen van aluminium, ruim 1850 euro. Het verschil lijkt misschien klein, maar op dit niveau is dat aanzienlijk. Natuurlijk is er nog steeds de tweedehandsmarkt, maar voor wie op zoek is naar iets nieuws, is de Feel 700S behoorlijk uniek.
Frame en veringen
De Rockrider Feel 700S is gebaseerd op een prachtig hydrogevormd aluminium frame, versterkt door een schitterende metallic lak. De bekabeling is geïntegreerd en de lassen zijn gelijkmatig. Kortom, we hebben absoluut niet de indruk dat we met een goedkope fiets te maken hebben!
De kinematica wijkt echter wel af van die van zijn grotere broers, de Feel 900S en de Feel 900 LT. Hier geen 4 Bar Linkage of yoke om de verbinding tussen het achterste gedeelte en de schokdemper te maken. De Rockrider Feel 700S maakt gebruik van een single pivot + link, met een draaipunt op de staande achtervork.
Origineel is dat de link vrij compact is en er een knik zit in de staande achtervork om bij de link uit te komen. Voor de demper koos Rockrider een RockShox Deluxe Select met een slag van 45 mm die 130 mm veerweg biedt.
Vooraan selecteerde Rockrider de uitstekende RockShox Psylo Gold, de meest geavanceerde versie van dit model. Deze versie is betaalbaarder en meer gericht op eenvoud en comfort dan de high-end modellen Pike en Lyrik. Tegelijkertijd is deze versie oneindig veel aangenamer en efficiënter dan de voorgaande modellen die RockShox in het middensegment aanbood. Voor meer informatie zie: Test | RockShox Psylo Gold RC: eenvoudig en flatterend!
Geometrie
De afmetingen van de Rockrider Feel 700S voldoen aan de huidige normen voor zijn categorie, met een balhoofdhoek van 65°, een zitbuishoek van 76°, een liggende achtervork van 435 mm en een reach van 450 mm in maat M.
Onderdelen, gewicht en prijs
Zoals we net zagen, heeft Rockrider geen enkele concessie gedaan op het gebied van de voorvork. Dat is een uitstekend punt, want dit is een element dat een grote rol speelt in het gedrag van de fiets. En zoals we zullen zien, zijn er op de rest van de uitrusting ook maar weinig toegevingen gedaan. Er moesten uiteraard wel wat keuzes gemaakt worden, maar over het algemeen zijn het behoorlijk weloverwogen keuzes.
De aandrijving komt van TRP, zij het dat er een toegeving is gedaan wat betreft het aantal versnellingen. Er zijn er immers ‘maar’ 11! Het gaat nog steeds om een 11-50 cassette; het verschil met de 12 versnellingen zit hem alleen in de iets minder gunstige schakelstappen. Het crankstel komt van Prowheel met een kettingblad met 30 tanden. Het geheel werkt perfect. De shifter voelt iets stroever aan dan die van Shimano of Sram, maar is nog steeds prettig in gebruik en de versnellingen schakelen erg soepel, ook onder belasting. De afwerking van het crankstel is mooi en lijkt duurzaam. Kortom, het is niet luxueus, maar zeker niet slecht!
De Slate Evo 4-zuigerremmen komen ook van TRP. De remhendel is voorzien van een stelwieltje waarmee je de hendelbeweging kunt verstellen. Vooraan is de Feel 700S uitgerust met een remschijf van 203 mm en achteraan met een exemplaar van 180 mm. Ze moeten worden ingereden, maar daarna profiteer je van krachtige en regelbare remmen, hendels die prettig aanvoelen en vooral een zeer consistent werkende rem. Kortom, Rockrider heeft deze belangrijke post niet verwaarloosd.
Voor de wielen viel de keuze op een set Sun Ringlé Duroc 30 met aluminium velgen en een interne breedte van 26 mm. Dit is een model dat je op veel Rockrider-fietsen terugvindt en dat vrij zwaar is. We zullen later zien dat dit voelbaar is en dat ze bij een all-mountainbike als de Feel 700S ook wat te wensen overlaten qua montagekwaliteit.
De Rockrider Grip 100-banden zijn de instap enduro/trailbanden van het merk. Helaas zijn ze ‘officieel’ niet tubeless en moet je investeren in een paar Rockrider Grip 500-banden (of een ander merk) om de binnenbanden te kunnen verwijderen. Wij raden je ten zeerste aan dit te doen, want ook al bieden de Grip 100-banden een goede grip op een droge ondergrond, zodra deze nat wordt, begeeft het harde rubber het snel en het vrij stijve karkas, vooral in combinatie met een binnenband, helpt niet om je weer op het juiste spoor te brengen.
De rest van de uitrusting komt van Rockrider zelf, zoals de cockpit (erg prettig), de handgrepen (iets te stevig, maar bieden goede grip), het zadel (comfortabel en geschikt voor fanatiek mountainbiken, omdat het de lichaamsbewegingen niet belemmert) en de telescopische zadelpen (die perfect werkt en waarvan de drop varieert afhankelijk van de grootte van de fiets, van 120 tot 170 mm). Kortom, op deze punten is er niets dat dringend moet vervangen worden.
Zoals reeds gezegd, bedraagt de prijs 1590 euro en is de fiets per direct verkrijgbaar via het Decathlon-netwerk en op de website van het merk. Op de weegschaal is de Rockrider Feel 700S met zijn 16,5 kg (door ons gemeten zonder pedalen) zeker geen lichtgewicht. We moeten afwachten in hoeverre dit extra gewicht op de grond merkbaar is.
Rockrider Feel 700S: de terreintest
Hoewel het getal van 16,5 kg op de weegschaal ons een beetje afschrikte, verdween onze angst snel na de eerste meters. Nou ja, je moet niet meteen beginnen dromen, want scherp accelereren doet de Feel 700S niet. Ondanks alles komt hij vrij gemakkelijk op gang en als je eenmaal op gang bent, kun je op het vlakke en zelfs op vals plat zonder al te veel moeite de snelheid behouden. Kortom, je vindt betere opties voor lange ritten, maar uitstapjes van 3 uur of langer schrikken hem niet (te veel) af.
Bij het klimmen merken we dat de vering niet heel erg pompt, maar een hendel om de compressie harder te maken, hadden we toch wel gewaardeerd. Geen volledige lockout, maar een positie die voorkomt dat de demper te ver wegzakt als de helling steil wordt en er obstakels zijn of, erger nog, kleine kuilen waarin hij de neiging heeft om veel van zijn veerweg te verbruiken. De grip op de technische beklimmingen is echter goed en je kunt lastige beklimmingen bedwingen met een goede kans om de top te bereiken.
Op kronkelende singletracks die bergaf gaan of op het vlakke komt de Feel 700S helemaal tot zijn recht. Het is een klein speeltje dat plotseling heel licht lijkt en van de ene bocht naar de andere draait. De besturing is uitstekend, zowel in snelle stukken als in krappe, langzame bochten.
Ook op technische en ruwe afdalingen presteert hij uitstekend, met name dankzij de voorbeeldige RockShox Psylo Gold-voorvork. Deze is soepel en comfortabel aan het begin van de veerweg, raakt niet te snel uitgeput bij grotere impacts en het chassis is stijf en precies. De Feel 700S heeft qua rijplezier veel aan hem te danken!
Datzelfde zouden we ook over de achterkant willen zeggen, maar helaas leek de demper al snel overbelast te raken door de opeenvolgende schokken en de zwaarste klappen. Gezien de mogelijkheden van het frame lijkt de demper wat klein. Wat het frame zelf betreft, leek de stijfheid ervan ons perfect in balans. Het frame voelde niet te slap aan en er waren ook geen parasitaire trillingen merkbaar, wat tekenen zijn van een overmatige stijfheid. De fiets als geheel is comfortabel en absorbeert de schokken goed … tot een bepaalde snelheid en tot een bepaald niveau van impact. Als de vork dan zonder blikken of blozen het heft in handen neemt, krijgt de achterkant het moeilijk en lijkt dan tegen de obstakels aan te botsen in plaats van ze te absorberen.
Ook de wielen zijn een zwak punt van de fiets, wat versterkt wordt door het feit dat het frame potentie heeft!
Ook de wielen zijn een zwak punt van de fiets. Hun gewicht is een groot probleem en beperkt de prestaties van de fiets. Bovendien zorgt het gewicht van het achterwiel voor traagheid, wat de goede werking van de achtervering schaadt en ervoor zorgt dat deze de contouren van het terrein niet goed volgt. Uiteindelijk zat er vrij snel een knik in beide wielen (aan de voorkant een beetje, aan de achterkant ernstiger). Kortom, dit is duidelijk het eerste element dat moet worden gewijzigd om de 700S zijn volledige potentieel te laten bereiken.
Als je dan toch de wielen zou wisselen, wissel dan ook de banden en stap over op een tubeless model met hoogwaardiger rubber. We hebben de Feel 700S uitgeprobeerd met een paar middenklasse aluminium wielen (DT 1900) en Continental Kryptotal-banden, en we voelden direct een mooie transformatie op de fiets. Vergeleken met de aankoopprijs van de fiets is het veranderen van de wielen en banden een flink budget, maar het is een investering die de moeite waard is omdat het frame potentie heeft!
Verdict
Rockrider is er met de Feel 700S in geslaagd een leuke fiets te maken. We hadden meerdere keren het gevoel dat we op een veel duurdere fiets reden. Het was vooral de speelsheid en de wendbaarheid die ons bekoorde. Een echt speeltje op niet al te technische singletracks, waar hij zich in vergelijking met duurdere machines niet hoeft te schamen. Natuurlijk is het geen nerveuze fiets, maar voor toer-/recreatief gebruik waarbij je bereid bent om rustig te klimmen en in een rustig tempo te fietsen, is hij niet vermoeiend en krijg je zin om lang te fietsen. De wielen en banden zijn aan vervanging toe en het lijkt ons dat Rockrider, gezien zijn industriële grootte, deze onderdelen tegen het licht zou moeten houden om iets efficiënters te kunnen aanbieden zonder de prijs te verhogen. Want de Feel 700S heeft alles wat je nodig hebt en is, naast een uitstekende machine voor beginners, vooral een uitstekende basis die je verder kunt uitbouwen.
Rockrider Feel 700S
1590,00 €
16,50 kg (zonder pedalen)
- Efficiëntie Psylo Gold-voorvork
- Krachtige en eenvoudig te doseren remmen
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Rockrider Grip 100-banden die niet-tubeless zijn en een iets te harde compound gebruiken
- Demper zonder lockout; einde veerweg snel bereikt in afdalingen
- Zware wielen
Beoordeling van de testers
- Best getest
- Favoriet
- Prijs-kwaliteit
Meer info via www.decathlon.be