Test | RockShox Psylo Gold RC: eenvoudig en flatterend!
Door Olivier Béart -
Hoewel RockShox ons de afgelopen jaren gewend heeft gemaakt aan uitstekende high-end producten, moest het merk zichzelf nog bewijzen in bepaalde instap en middenklasse niches. De missie van de RockShox Psylo is om ons de teleurstellende 35 te laten vergeten en een echte, geloofwaardige plek onder de Lyrik te vinden. Missie volbracht? Vojo heeft het getest!
Voor zijn nieuwe all-mountain voorvork uit het middensegment heeft RockShox een historische naam van onder het stof gehaald: Psylo. Deze vork, die aan het begin van de jaren 2000 verscheen, was toen een van de eerste vorken die stijfheid combineerde met een ‘lange’ veerweg en een laag gewicht. Het is dus leuk om te zien dat deze naam terugkeert in het gamma!
De nieuwe RockShox Psylo is bij RockShox in het middensegment gepositioneerd, als een kleine Pike of Lyrik zou je kunnen zeggen, met vorkpoten van 35 mm en een veerweg van 130 tot 160 mm, net zoals de Domain zich positioneert als een kleine Zeb met vorkpoten van 38 mm en een veerweg van 150 tot 180 mm. De Psylo heeft de moeilijke taak om de Revelation en Yari op te volgen, die behoorlijk goede herinneringen achterlieten, maar vooral de zeer teleurstellende 35 te doen vergeten.
Chassis
Voor het geraamte van deze RockShox Psylo vinden we bekende vormen, die vooral voor de vorkboog sterk doen denken aan die van de Pike en Lyrik, terwijl ze eenvoudiger en rauwer zijn dan op de hoogwaardige modellen. De vork is zeer sober, met enkel een zwarte kleur op het programma en grijze opschriften. Niet heel vrolijk, maar het past in ieder geval bij alles …
Het is jammer dat er, net als bij de laatste SID, geen schaalverdelingen meer op de vorkpoten worden weergegeven die de veerweg en de SAG aangeven. Ongetwijfeld een besparing, maar we betreuren dit, vooral op een vork die gericht is op een minder gespecialiseerd publiek. Maar ook omdat het erg praktisch was voor het visualiseren van de aanpassing van de sag (statische indrukking van de vork, aangepast met de ‘luchtdruk’). Er is wel een kleine sticker met de aanbevelingen van het merk aanwezig, maar door het donkere schrift is deze niet erg leesbaar. Het zijn details die we vergeten zodra de vork is afgesteld, maar het maakt het eerste contact wel iets minder prettig dan bij andere producten van het merk. Voor meer gevoeligheid krijgt de Psylo nieuwe bushings en dezelfde Maxima Plush vloeistoffen als op de hoogwaardige modellen.
Merk ook op dat de Psylo Gold wordt geleverd met een mooi spatbord dat met drie bouten perfect in de vorkboog past.
De nieuwe hydraulische Isolator-cartridge
Binnenin is het grote nieuws de verschijning van een nieuwe hydraulische cartridge genaamd Isolator. Deze is gebaseerd op de lay-out van de Charger 3 die we terugvinden op de meest hoogwaardige vorken van RockShox. Er wordt gebruikgemaakt van het tweedelige ontwerp met een interne zwevende zuiger (IFP) en een redelijk geavanceerd rebound-systeem, instelbaar tot 16 klikken.
De compressie instellen doe je op een iets eenvoudigere manier dan op de high-end modellen. Hier niet de mogelijkheid om de compressie bij hoge en lage snelheid in te stellen over een breed scala aan klikken, maar wel een eenvoudige instelknop met drie gemakkelijk herkenbare posities: Open, Pedal en Firm.
Opgelet, deze Isolator-cartridge is alleen aanwezig op de Gold-versie van de Psylo, maar niet op de Silver R- en RC-modellen die bedoeld zijn voor de eerste montage en nog voorzien zijn van het oude Motion Control-systeem. Niet dat het een slecht systeem is, maar verwacht met de nieuwe cartridge niet helemaal dezelfde werking als de Gold-versie! We hadden de kans om kort een Silver-model uit te proberen en we merkten dat deze versie sneller aan het einde van zijn Latijn komt wanneer het snel gaat in vergelijking met de Gold-versie die uitgerust is met de nieuwe Isolator-cartridge.
Aan de veerkant heeft de RockShox Psylo Gold RC recht op het geavanceerdere DebonAir-systeem, terwijl de Silver RC de meer basale SoloAir-demping behoudt en de Silver R-versie is uitgerust met een stalen spiraalveer.
Wat is het gewicht van de RockShox Psylo?
Het gewicht is ongetwijfeld een van de meest zichtbare verschillen tussen meer hoogwaardige modellen zoals de Lyrik en de nieuwe RockShox Psylo Gold RC. Onze Psylo-testvork klokte af op 2305 gram met een niet afgezaagde stuurbuis, d.w.z. 15 gram minder dan het door RockShox aangekondigde gewicht.
Gamma & prijzen van de RockShox Psylo
Er staan drie modellen op het programma, maar alleen de RockShox Psylo Gold RC (adviesprijs 645 euro) zal beschikbaar zijn voor verkoop in de detailhandel; de Silver-modellen zijn gereserveerd voor eerste montage in de fabriek.
RockShox Psylo Gold RC: de terreintest
Bij het eerste contact met de RockShox Psylo Gold RC is het afstellen van de vork uiterst eenvoudig, ook al betreuren we het verdwijnen van de sag-indicatoren op de linker vorkpoot en is de sticker met de drukaanbevelingen van de fabrikant moeilijk leesbaar. De luchtdruk hebben we iets aangepast zodat deze in het hogere bereik van de aanbevelingen van de fabrikant ligt; we passen ook de rebound iets meer aan dan aanbevolen en daar gaan we.
Tijdens het rijden wordt al snel een eerste observatie duidelijk: de vork is hypergevoelig voor kleine schokken en geeft een geweldige indruk van soepelheid. Idem bij middelmatige impacts aan lage snelheid en op ruwe maar vlakke paden: de vork is royaal comfortabel en zijn gedrag is op het eerste gezicht super flatterend. Naar onze mening is dit een heel goed punt en sluit het goed aan bij de verwachtingen van een minder gespecialiseerde en niet-competitieve doelgroep. Een Lyrik Ultimate is ook gevoelig, maar zal direct een tikkeltje stugger aanvoelen omdat deze meer gericht is op prestaties dan op comfort.
Bergaf mist de RockShox Psylo ondersteuning en hebben we de neiging om heel snel naar de bodem van de veerweg te zinken. Om dit te verhelpen hebben we geprobeerd in de tussenmodus van de hydraulische cartridge te rijden, maar we hebben het gevoel dat deze meer bedoeld is voor vlakke stukken of wanneer er veel op de pedalen moet getrapt worden, omdat de vork in die tussenmodus het terrein niet meer goed kan lezen. Laten we die piste dus vergeten. De oplossing komt uit het toevoegen van volume spacers in de luchtkamer. Met twee of zelfs drie van deze tokens is de veer minder lineair en hebben we een vork die aan het einde van de slag minder veerweg verbruikt, zonder aan gevoeligheid te verliezen aan het begin van de slag.
Toen deze kleine manipulatie eenmaal was uitgevoerd, bleek de nieuwe RockShox Psylo Gold echt overtuigend voor licht trail/enduro-gebruik, ook op een zwaardere e-bike. We hebben niet de ondersteuning van een vork die bedoeld is voor competitie of die ontworpen is om heel snel te gaan, noch een vork die even hoog blijft in zijn veerweg als een Lyrik Ultimate, maar we hebben wel een vering die het terrein goed leest. De RockShox 35 – en diens vreselijke klikgeluiden – zijn we al snel volledig vergeten. Met de Psylo werkt alles in alle stilte en soepel. Wat een verandering! De vork is een waardige erfgenaam van de Yari, die in zijn tijd ook een referentie was op het vlak van het compromis tussen eenvoud en efficiëntie.
Op plaatsen waar we veel moesten trappen, waardeerden we de tussenpositie van de hydraulische cartridge wel. In die positie wordt de vork een beetje harder zonder alle demping te verliezen. Dat is goed, want gezien zijn gevoeligheid en soepelheid is de Psylo behoorlijk gevoelig voor pompbewegingen. Maar een snelle draai aan de knop is voldoende om een voorvork te krijgen die minder gevoelig is voor trillingen tijdens het trappen en prettiger bij het bergop rijden of op vlak terrein. Aan de andere kant leek de zeer stevige, bijna geblokkeerde derde positie ons overbodig, aangezien deze vork noch bedoeld is voor XC, noch voor competitie.
De stijfheid van het chassis is goed uitgebalanceerd, net genoeg om de besturing nauwkeurig en voorspelbaar te maken. Hij zal niet misstaan op een trailfiets zonder elektrische ondersteuning of op een lichte e-bike, en we kunnen ook overwegen om hem op een zwaardere full power e-bike te monteren, op voorwaarde dat de berijder niet te zwaar is. Voor een zwaardere rijder/e-bike raden we aan om over te schakelen naar de Domain en zijn vorkpoten van 38 mm.
Over het algemeen deed het gedrag van deze RockShox Psylo ons veel denken aan dat van de rivalen Fox Fit Grip en Marzocchi, ook uitgerust met de Grip-cartridge. Dat is een compliment, want we zijn altijd tevreden geweest over deze eenvoudige en effectieve vorken, behalve wanneer ze – om geld te besparen – zijn gemonteerd op fietsen die beweren high-end te zijn of bedoeld zijn voor competitie, terwijl dit duidelijk niet hun bedoeld gebruik is. Met deze nieuwe Psylo staat RockShox in het middensegment in ieder geval weer op één lijn met de grote rivalen Fox/Marzocchi.
Verdict
Met deze nieuwe Psylo Gold heeft RockShox een mooie upgrade van zijn middenklasse bereikt. De Psylo is zeer gericht op comfort en gevoeligheid en zal niet-competitieve mountainbikers aanspreken die een MTB-voorvork zoeken met een flatterend gedrag, en die gemakkelijk af te stellen en te gebruiken is. En ondanks dat hij niet bedoeld is voor competitie, slaagt hij erin om bij langduriger gebruik en op zeer technisch terrein gelijke tred te houden, wat niet het geval was bij bepaalde eerdere modellen die hij vervangt. Kortom: missie geslaagd!
Meer info via https://www.sram.com/en/rockshox/models/fs-psyl-grc-a1