Test | SKS URBAN STEM & TOPTUBE BAG en EXPLORE FRAME & TRAIL SADDLE BAG: klein maar dapper!

Door Jan Geys -

  • Staff pick

  • Techniek

Test | SKS URBAN STEM & TOPTUBE BAG en EXPLORE FRAME & TRAIL SADDLE BAG: klein maar dapper!

Lang werden ze wat meewarig aangekeken, maar sinds doorwinterde profs als Wout van Aert en Demi Vollering (al dan niet door een duwtje in de rug van hun sponsors) de zadeltas en/of stuurtas omarmden om er hun trainingen mee af te haspelen, zijn opbergtasjes op de fiets hipper dan ooit. Het Duitse SKS Germany had al een uitgebreid assortiment tasjes in alle maten en vormen, maar zag nog ruimte voor meer. En dus lanceerde het vorig jaar een collectie FLOWBAGS waarvan we er vier uitpikten die wat ons betreft zeker te overwegen zijn voor een offroad-gebruik, ook al zou je het niet meteen uit hun naam afleiden. We monteerden een URBAN STEM BAG, URBAN TOPTUBE BAG, EXPLORE FRAME BAG en TRAIL SADDLE BAG op onze fiets en namen tijdens een dagje Zuid-Limburg de proef op de som.

Echt nieuw kunnen we opbergtasjes niet noemen, want midden jaren negentig reden we al rond met kleine driehoekige frametasjes die achteraan in de voordriehoek werden geplaatst (op de kruising van de zitbuis en bovenbuis) en die net ruim genoeg waren voor een binnenband en bandenlichters. Door de opkomst van de full-suspensions – en de bijhorende demper die de plaats van het frametasje claimde – verdwenen ze al snel naar het achterplan, net zoals we steeds minder zadeltasjes in het straatbeeld zagen opduiken.

Liever propten we de achterzakken van onze shirts tot scheurens toe vol of gebruikten we een simpel stuk tape om een binnenband onder een framebuis te plakken. Met de opkomst van het bikepacken waait er echter een nieuwe wind en merken springen massaal op de kar om ons van het juiste pakmateriaal te voorzien. Bikepacking-tassen (zoals deze van SKS) zijn echter niet zo handig voor dagelijks gebruik wegens te groot, maar merken zochten en vonden de oplossing in kleinere tassen.

SKS noemt deze kleinere tassen FLOWBAGS en naargelang de praktijk worden ze onderverdeeld in URBAN, EXPLORE, TRAIL en RACE. Voor offroad-gebruik zijn vooral de EXPLORE- en TRAIL-modellen van belang, maar het is bij de URBAN-modellen dat we de interessantste nieuwigheid zien verschijnen en de naam hield ons dan ook niet tegen om ze op onze mountainbike te monteren.

Extra opbergruimte voor de voorkant van de fiets

URBAN STEM BAG

Laat je dus niet misleiden door de naam, deze URBAN STEM BAG is heus wel voor meer geschikt dan enkel een gebruik op stadsfietsen of e-bikes. Maar het klopt dat het net door de feedback van die gebruikers is dat SKS op het idee kwam voor de ontwikkeling van deze tas. Zij gaven immers te kennen dat ze op zoek waren naar een tasje waar ze makkelijk een fietsslot in kwijt konden.

En zo geschiedde, al was een fietsslot niet het eerste wat in ons opkwam bij het zien van de URBAN STEM BAG. Als mountainbiker of gravelbiker denken wij vooral aan snacks of – door de ronde vorm – aan een extra drinkbus. Zeker bikepackers zullen dit kunnen appreciëren omdat ze door de frametas in de voordriehoek vaak een bidon moeten opofferen of moeten opteren voor een kleiner model bidon. Dankzij de URBAN STEM BAG hebben ze voortaan toch voldoende vocht binnen handbereik en kunnen ze zorgeloos urenlang de ‘rimboe’ van onze lage landen induiken zonder de nood om een stopplaats of café in de route op te nemen.

Als extra troef zitten er aan de zijkanten ook nog twee vakjes in meshmateriaal voor een snack of minitool. Er zijn zelfs ogen om de meegeleverde schouderriem met karabijnhaken aan te brengen zodat je de STEM BAG ook kan meenemen wanneer je een terrasje doet of na afloop van je rit nog even door de stad wil wandelen.

Het gebruik van de URBAN STEM BAG beperkt zich verder niet tot het stuur of de stuurpen, want de tas kan evengoed onder het zadel geplaatst worden of op de plaats van een bidonhouder. Voor dit laatste zijn er twee uitsparingen voorzien in de tas waar de bouten doorheen kunnen.

De URBAN STEM BAG zelf heeft een volume van 1,25 liter, waardoor een bidon van 750 ml of zelfs een literfles water probleemloos in de tas past. Al rijdend de bidon in- en uitnemen verloopt in het begin net iets trager dan bij de ‘klassieke’ bidonhouder, maar het went snel. Vooral wanneer je de elastische sluitkoord wilt aanspannen om zeker te zijn dat je spullen tijdens het rijden niet de benen nemen, kan je beter even voet aan grond zetten.

De gebruikte stof van de URBAN STEM BAG is waterafstotend, maar door het gekozen sluitsysteem kan er langs de bovenkant water binnensijpelen, waardoor we niet zouden aanraden om een portefeuille, geld of een smartphone in de URBAN STEM BAG te stoppen. Deze steken we liever weg in de volgende tas van onze selectie, de URBAN TOPTUBE BAG. Om het geheel af te werken is de bodem van de URBAN STEM BAG versterkt.

Het gewicht van de URBAN STEM BAG bedraagt inclusief twee klittenbanden 160 gram, en de tas heeft volgende afmetingen: 250 x 100 x 100 mm. De adviesprijs bedraagt 39,99 euro.

URBAN TOPTUBE BAG

Ook de URBAN TOPTUBE BAG wordt ondergebracht in de allroad-categorie, maar dit soort frametasje hebben we al vaker zien opduiken op de MTB of gravelbike. Het is met zijn volume van 0,6 liter dan ook het perfecte tasje voor allerlei kleine zaken die je tijdens het rijden toch graag snel bij de hand hebt, denk aan een smartphone, powerbank, kleingeld, snacks, …

De URBAN TOPTUBE BAG is waterafstotend, heeft een rits met twee ritshangers en wordt ofwel via klittenband (aanpasbaar) of via de boutopeningen aan het frame bevestigd. Handig is de kabelopening aan de ‘voorkant’ die zodanig ontworpen is dat er makkelijk een kabel naar de gps of fietscomputer op het stuur kan geleid worden om deze via een powerbank in het frametasje van voldoende stroom te voorzien voor je micro-avontuur.

Wel jammer was dat er binnenin geen mesh-vakje voorzien was om de spulletjes van elkaar te scheiden, wat handig zou zijn om wat muntjes (maar wie gebruikt dit nog anno 2025) weg te stoppen.

Om het frame te beschermen gebruikt SKS klittenbanden met een Tube Protection die ingekort kunnen worden en vervangbaar zijn. Als kers op de taart is de TOPTUBE BAG uitgerust met een verstevigde antislip onderkant.

De URBAN TOPTUBE BAG weegt 138 gram (inclusief drie klittenbanden) en meet 210 x 60 x 100 mm. Adviesprijs: 24,99 euro.

Extra opbergruimte voor de achterkant van de fiets

EXPLORE FRAME BAG

Achteraan in het frame komen we uit bij de ruimste tas uit de FLOWBAGS-collectie. Met een volume van 2,7 liter is de nieuwe EXPLORE FRAME BAG een maatje kleiner dan zijn grote broer, de EXPLORER EXP. FRAME BAG, van wie hij zijn uiterlijk en kwaliteiten erfde: wind én waterdicht, met een zeer degelijk en duurzaam uitgewerkte ritssluiting. Aan de ene kant heb je toegang tot het meest volumineuze deel van de frametas. Hier kan je al de ‘grotere’ spullen in kwijt. Aan de andere kant is er nog een tweede apart vak met ritssluiting (en dus waterdicht) waar een kleine minipomp in past.

En dan is er nog de oranje pakkoord om extra volume te creëren, denk aan een regenvest, als de ruimte in het frame het toelaat.

De EXPLORE FRAME BAG wordt aan de bovenbuis bevestigd met 2 stevige, brede klittenbanden die ook hier ingekort kunnen worden. En als bij de TOPTUBE BAG moet een dikke beschermlaag lakschade aan je frame voorkomen. Achteraan wordt er een smallere klittenband voorzien om de tas aan de zitbuis te bevestigen, waardoor de tas rotsvast aan je fiets hangt. Wanneer je niet overdrijft met volstouwen – al is de drang hier toch iets kleiner dan bij de grotere EXPLORER EXP. FRAMEBAG – loop je niet het gevaar dat je benen tijdens het rijden tegen de tas aanschuiven. Althans, wij hadden er geen last van.

Reken (leeg) op een gewicht van 210 gram. De afmetingen bedragen 310 x 60 x 150 mm en de adviesprijs komt op 39,99 euro.

SKS TRAIL SADDLE BAG L

Waar de twee eerste tasjes in de URBAN-collectie zijn ondergebracht, is de SKS TRAIL SADDLE BAG wel een heus MTB- of graveltasje. Maar opgelet: er zijn twee modellen beschikbaar en het verschil zit hem niet alleen in de grootte – M of L, respectievelijk 0,9 of 2 liter inhoud – maar ook in de sluiting. Waar het M-model is uitgerust met een ritssluiting, maakt het L-model gebruik van een roltopsluiting waardoor een haperende rits door opspattend modder verleden tijd is. Het is dan ook vooral het L-model dat geschikt is voor offroad-gebruik.

Een mooi uitgewerkt detail zijn de twee rubberen rekken aan beide zijden van de zadeltas die als sluiting dienen. In het terrein werkt dit vlot en makkelijk, ook met handschoenen aan. Aan het zadel en de zadelpen wordt de SKS TRAIL SADDLE BAG bevestigd door middel van aanpasbare klittenbanden. Eenvoudig, maar efficiënt.

Voor een minipomp is de binnenruimte misschien net wat krap, wat wel past zijn CO2-patronen of een elektrisch pompje. En een binnenband natuurlijk. Waar we bij de URBAN TOPTUBE BAG nog opmerkten dat we binnenin een mesh-vakje hadden geapprecieerd, worden we in de TRAIL SADDLE BAG op onze wenken bediend met twee mesh-vakjes binnenin. Knap, en we maakten er dankbaar gebruik van om onder meer een minitool een vaste plaats te geven in de zadeltas.

Zoals het een goede zadeltas betaamt zijn er reflecterende strips voor een betere zichtbaarheid aanwezig en is het mogelijk om een fietslamp te monteren. Wat ons tijdens het rijden opviel was dat de TRAIL SADDLE BAG relatief breed uitvalt – 135 mm, wat breder is dan de aangekondigde 110 mm – wat afhankelijk van het gebruikte zadel kan hinderen. Op voorhand even meten kan dus geen kwaad.

Gewicht 186 gram, adviesprijs 34,99 euro.

Verdict

Zadeltasjes, frametassen, stuur(pen)tassen, … ze mogen dan klein zijn, maar wees maar zeker dat ze voldoende in hun mars hebben om ons fietsersbestaan in vele omstandigheden heel wat aangenamer maken. Zo ook de FLOWBAGS van SKS Germany die elk hun taak hebben: de URBAN STEM BAG en TOPTUBE BAG zorgen in de eerste plaats voor extra ruimte voor proviand en technologische apparatuur zoals je smartphone of powerbank; de TRAIL SADDLE BAG en EXPLORE FRAME BAG zijn op hun beurt de ideale plek om wat reservemateriaal en tooltjes of een warm laagje kledij weg te stoppen. En je mag op je twee oren slapen dat de tasjes tijdens het rijden stevig op hun plaats blijven zitten.

Meer info via  www.sks-germany.com

Door  Jan Geys