Test | Topeak Feza MT16-bidonhouder: licht maar zeer stevig

Door Adrien Protano -

 • Techniek

Test | Topeak Feza MT16-bidonhouder: licht maar zeer stevig

De Topeak Feza Cage MT16-bidonhouder zal je niet zo snel maken als zijn beroemdste gebruiker, Nino Schurter, maar met zijn originele buisvormige ontwerp uit carbon en zijn gewicht van slechts 16 gram wekte hij wel onze nieuwsgierigheid. 

Topeak staat vooral bekend om zijn pompen, spatborden en gereedschap, maar dus ook om zijn bidonhouders. In de catalogus van het Taiwanese merk vinden we ze in alle vormen en tegen alle prijzen, maar het is een nieuw model dat onze aandacht trok, de Topeak Feza MT16.

Het gaat hier om de MTB-versie van de Feza Cage R10 die ook verkrijgbaar is in een versie voor gravel (G12) en die respectievelijk 10 en 12 gram wegen. Wat is er verschillend tussen deze versies? De diameter van de koolstofbuis (5,5 mm op de R10- en G12-versies tegen 6,5 mm op de MT16-versie) die de bidon vasthoudt en die steviger moest zijn afhankelijk van de gebruiksdoeleinden. De wegversie is ook lager, terwijl de MTB- en gravelversies groter zijn voor een betere steun, ook bij bidons met een groter volume.

Recent verschenen er ook gekleurde versies in de catalogus. De kleurtoevoeging is eerder discreet, omdat het een vlechtwerk is van blauwe of rode vezels met andere die zwart blijven, maar het kan een extra vleugje originaliteit toevoegen.

Een eerste belangrijk punt bij het testen van dit soort producten waarbij gewicht als argument wordt gebruikt: wordt de belofte op onze weegschaal waargemaakt? Het antwoord is ja, tot binnen 0,6 g (16,1 g versus 15,5 g aangekondigd). Hier zitten we waarschijnlijk binnen de nauwkeurigheidslimiet van de weegschaal. Het is in ieder geval de lichtste bidonhouder die we tot nu toe hebben getest.

Maar dit is geen bidonhouder voor een huiskamerfiets. Hij wordt tijdens de wereldbeker gebruikt door het hele Scott-Sram Team en in het bijzonder door Nino Schurter, die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling ervan. Of hij aan de verwachtingen voldoet zullen we later zien, maar toch is dit een indicator die vertrouwen geeft. Omdat het verliezen van een bidon of het breken van je bidonhouder tijdens een race zeer ongelukkige gevolgen kan hebben en geen enkele deelnemer op dit niveau het risico zou nemen om met een onbetrouwbare uitrusting te rijden, zelfs als de veiligheid niet in het gedrang komt, zoals bij de bidonhouder.

Om dit compromis tussen een laag gewicht, een goede omklemming en stevigheid te bereiken, gebruikte Topeak een 100% buisvormige koolstofconstructie, een beetje anders dan wat meestal wordt gedaan. Gewoonlijk zijn carbon bidonhouders gemaakt van platte, brede en zeer dunne carbon staven. Deze constructie doet ons denken aan de klassieke bidonhouders gemaakt van een buis van staal, aluminium of gebogen titanium … behalve dat het hier om carbon gaat.

De staaf bovenaan de bidonhouder en de haak om ervoor te zorgen dat de bidon niet door de bidonhouder valt, zijn eenvoudig gemaakt met twee kleine, zeer minimalistische carbon staven. Houd er rekening mee dat er bij de bidonhouder twee aluminium Torx T20-schroeven worden geleverd. Voor een perfecte integratie, zonder uitsteeksels die de grip van de bidon zouden kunnen hinderen, raden wij het gebruik ervan aan in plaats van de schroeven die van origine op je fiets aanwezig zijn.

Rest ons nog te praten over de prijs, die vastgelegd is op € 69,99. Dat is veel geld voor een bidonhouder. Oké, hij is licht, maar de Zefal Pulse L2 carbon die we onlangs hebben getest is nauwelijks zwaarder (18 gram), zeer efficiënt en kost slechts € 20. Met de Topeak hebben we het dus over een luxe object, dat we kopen vanwege zijn functionaliteit en zijn gewicht … maar ook en vooral omdat we de kers op de taart willen zetten op een prachtige fiets.

UPDATE: Sommige lezers lieten ons al weten dat een Duits merk, Carbon Works, een redelijk vergelijkbare bidonhouder aanbood en Topeak ervan beschuldigde deze te hebben gekopieerd. Het is in dit stadium moeilijk om een ​​standpunt in te nemen in dit debat, maar we wilden deze informatie in volledige transparantie met je delen. Over kopieën gesproken, merk op dat we op AliExpress ook vergelijkbare bidonhouders vinden, maar met alle vragen die dit kan oproepen qua garantie op stevigheid (er worden goede producten verkocht op dit platform, maar ook minder goede en het is moeilijk om de goede te selecteren) en de prijs inclusief verzendkosten ligt gemiddeld rond de € 40, wat naar onze mening niet echt rechtvaardigt om jezelf misschien in nesten te werken.

Topeak MT16: de terreintest

In het terrein bewees deze Topeak MT16-bidonhouder tijdens onze test echt dat het niet alleen een mooi object was dat functionaliteit opofferde ten koste van een laag gewicht. Natuurlijk weegt hij slechts 16 gram, maar hij geeft een zeer sterke indruk van stevigheid en stijfheid. Je kunt proberen hem met de hand te buigen, hij zal bewegen, maar het zal moeilijk zijn en hij zal geen verdachte krakende geluiden maken. Bij een botsing met een tak hebben we bovendien de indruk dat we heel erg ons best moeten doen om hem bang te maken.

Wat betreft het vastklemmen van de bidon kunnen we, niet verrassend, zeggen dat dit uitstekend is. De bidon beweegt niet. De zeer stijve Topeak Feza MT16 vereist niet al te veel moeite om de bidon uit te nemen of terug te steken. We hebben het met hetzelfde succes getest met bidons van Tacx (zoals op de afbeelding), Specialized en Zéfal, met een volume tussen 600 en 750 ml.

Op bepaalde frames betreuren we het dat er (nog?) geen side-pull versie bestaat, maar op de Spark RC in maat L van onze test leverde dit nooit het minste probleem op, omdat de afgeronde randen en de uitsparingen het nog steeds mogelijk maken iets opzij te worden getrokken.

Verdict

De Topeak Feza MT16 maakt zijn beloftes waar wat betreft gewicht, maar ook in gebruik door simpelweg een van de beste bidonhouders op de markt te zijn qua omklemming. De hoge prijs moet worden beschouwd als die van een luxueus object, dat nuttig is maar  we vooral aanschaffen uit liefde voor mooie dingen. De controverses rond het ontwerp bederven het plezier een beetje, maar doen geen afbreuk aan de intrinsieke kwaliteiten van het product.

TOPEAK FEZA MT16

69,99 €

16g

 • Zeer licht
 • Perfecte omklemming bidon
 • Originele look
 • Geen side-pull versie
 • Duur

  Beoordeling van de testers

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

  DoorAdrien Protano