Test | Zéfal Pulse L2-bidonhouder: klassiek maar verfijnd

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Test | Zéfal Pulse L2-bidonhouder: klassiek maar verfijnd"

De Zéfal Pulse L2-bidonhouder ziet er best klassiek uit, maar eigenlijk zit er toch wel een dosis verfijning en efficiëntie in. Na een aantal maanden gebruik, delen we maar wat graag onze indruk.

Tussen de verschillende modellen die dienden om ons dossier over bidonhouders te illustreren, viel de Zéfal Pulse L2 op verschillende punten op waardoor we er graag een extra test aan wilden wijden.

Deze Pulse L2 werd volledig ontworpen en vervaardigd in de Franse werkplaats van Zéfal, die we afgelopen zomer mochten bezoeken. Het aan de oevers van de Loire gelegen bedrijft heeft stevige vaardigheden in (met name) kunststofverwerking, die hier werden gebruikt op een complexer product dan de rest van de bidonhouders in het assortiment.

De Pulse L2 is het topmodel dat gemaakt is van koolstof met lange vezels die geïnjecteerd werden in een mal. Met als resultaat een product dat zowel licht is als zeer resistent. Op onze weegschaal konden we tot op de gram nauwkeurig het geadverteerde gewicht van 18 gram controleren.

De Pulse L2 wordt geleverd met “gun metal” geanodiseerde aluminium bouten in de plaats van stalen bouten die op veel fietsen te vinden zijn, inclusief op topmodellen. Hierdoor kon men nog een paar grammen schrappen en na enkele maanden testen in verschillende disciplines, variërend van XC tot enduro, kunnen we bevestigen dat ze stevig genoeg zijn.

De bidon wordt op de klassieke manier langs boven uit de bidonhouder getrokken. Op frames waar echt heel weinig ruimte is, is het beter om te kiezen voor een echt side-pull model, maar we konden hem zonder de geringste problemen op zeer compacte frames monteren (zoals de Scor 4060 ST die dit artikel illustreert).

Het voordeel van carbon is dat de flexibiliteit ervan erg handig is om de bidon gemakkelijk uit te nemen en toch geen enkele invloed heeft op de houvast van de bidon. Zelfs met modellen van meer dan 900 ml kunnen we er niets op aanmerken. De klassiekere bidons van 500/600ml kan je probleemloos meenemen naar de meest ruwe paden.

Nog een teken dat de bidon zeer goed blijft zitten, is dat deze tijdens het rijden niet zit te trillen. Geen wonder dat deze bidonhouder de keuze is van veel professionele teams op de weg en in XC … waarvan sommige teams niet eens door Zéfal worden gesponsord of die pas werden gesponsord nadat dit product door de atleten was gekozen.

De duurzaamheid lijkt uitstekend en afgezien van het interne oppervlak dat iets matter is geworden dan de rest van de bidonhouder, lijken de twee Pulse L2-bidonhouders die we hebben getest na enkele maanden gebruik nog steeds bijna nieuw. De adviesprijs bedraagt 20 euro.

Verdict

Perfecte houvast, gemakkelijk uit te nemen bidon (zelfs op krappe frames), licht, duurzaam en een faire prijs: de Zéfal Pulse L2 is volledig foutloos, waardoor het een van onze favoriete bidonhouders is. Alleen eigenaars van frames met zeer weinig ruimte in de voorste driehoek zullen er niet van kunnen profiteren en zullen moeten kiezen voor een side pull model. Maar voor anderen raden we hem ten zeerste aan.

Meer info via www.zefal.com

Door Olivier Béart