Velofollies 2024: door de wandelgangen van de grootste fietsbeurs van de Benelux

Door Adrien Protano -

  • Techniek

Velofollies 2024: door de wandelgangen van de grootste fietsbeurs van de Benelux

Dit weekend vond in het Belgische Kortrijk de 15de editie plaats van Velofollies. Net zoals net geen 40.000 anderen, slenterden we er door de gangen van de beurs, de eerste van het seizoen en de grootste van de Benelux. Dit is wat ons opviel:

Op een oppervlakte van ongeveer 40.000 m² verwelkomen de zes paleizen van Kortrijk Xpo meer dan 300 exposanten, wat betekent dat er wat te zien is. Ondanks de annulering van de edities van 2021 en 2022 heeft Velofollies door de jaren heen een grote reputatie opgebouwd.

Princeton P1: de wielen van Tom Pidcock & Pauline Ferrand-Prévot

In een discreet hoekje van de stand van 2MOSO – een exclusieve distributeur in de Benelux en Duitsland van bepaalde grote internationale merken zoals 4iii, Wahoo, Shokz, … – zien we de Princeton Carbon Works P1-wielen liggen die bekend geworden zijn als de wielen van Tom Pidcock en Pauline Ferrand-Prévot!

We vertelden vorig seizoen al over deze exclusieve wielset in onze bike check van de Pinarello Dogma XC van Tom Pidcock: Bike Check | De fietsen van de wereldbeker XC 2023 (deel 2/2). Ter herinnering: Princeton Carbon Works is een Amerikaans merk, en is beter bekend op de weg waar het partner is van Ineos Grenadiers. De prijs van het instapmodel – $3000 per paar – toont meteen dat we hier te maken hebben met het topsegment … De naven doen denken aan modellen van Tune (dat gewend is om voor andere merken te produceren), maar het zijn vooral de velgen die in het oog springen met hun “golvende”-vorm bedoeld om de spaakverankeringszones te optimaliseren (stevigte, spaakhoek, offset). We weten dat de interne breedte 30 mm bedraagt ​​en dat de marketing “binnenkort” gepland is.

Hope: kennismaking met de nieuwe XCR-remmen

De nieuwe kleuropties voor de Hope XCR-remmen, die op het moment van schrijven slechts enkele dagen geleden werden geïntroduceerd, maakten mee de reis naar België. Alle informatie over deze nieuwe producten van het merk uit Barnoldswick vind je hier: Nieuw | Hope: meer opties bij de remmen en naven.

De toename van het aantal kleurkeuzes en de verlaging van de prijs van de XCR Pro-remmen ging gepaard met de presentatie van een DH-versie van de bekende naaf van het merk, de Hope Pro 5.

Porte: carbon op alle niveaus

Porte is een nog jong Belgisch merk in het MTB-landschap dat eerder gekend was onder de naam Berg. Het merk is gespecialiseerd in carbon en heeft een duidelijke doelstelling: “We willen de beste lichtgewicht producten ontwerpen voor XC en marathon, en dat tegen betaalbare prijzen! We zijn een klein Belgisch team bestaande uit ontwerpers, ingenieurs, renners en monteurs, allemaal gepassioneerd door de fiets”, legt het merk uit.

Het eerste frame van het merk, de Porte Atlas, is een hardtail crosscountry waarvan het frame 1020 gram weegt in maat M. “De Atlas is een hardtail met een flexibele achterkant. Flextail is een technologie die we hebben ontwikkeld en ontworpen om een ​​soepelere en efficiëntere hardtail mountainbike te verkrijgen. De specifieke samenstelling van het carbon en de vorm van de buizen van de achterste driehoek kunnen kleine bewegingen tot 6 mm absorberen voor meer comfort en tractie”, legt het merk uit. De Porte Atlas wordt alleen als los frame verkocht voor € 1.299.

Onze test van de (toen nog) ‘Berg’ Atlas vind je hier: Test | Berg Atlas frame: kleinschalig op papier, groots in de praktijk.

Naast dit frame biedt Porte diverse carbon componenten te koop aan, van een cockpit tot wielen, en van een zadelpen tot een stuurpenkap. De prijs van het carbon stuur uit één stuk bedraagt € 438, dat van het paar carbon wielen varieert tussen € 1558 en € 1890, afhankelijk van de opties, en de carbon zadelpen kost € 278.

Meer info via https://www.rideporte.com

Zafi: een gravelbike uit Belgisch hout

Bij de stand van Zafi stopten heel wat mensen om deze ‘grappige’ fietsen aan te raken, te bespreken, foto’s te maken en vragen te stellen … De reden?

Zafi is een Belgisch merk dat gravelframes produceert die volledig zijn gemaakt van hout uit het Zoniënwoud, aan de rand van de Belgische hoofdstad. Als je benieuwd bent hoe een houten fiets wordt gemaakt en welke voordelen dit materiaal in de praktijk met zich meebrengt, houd ons dan in de gaten! We maakten al een korte testrit met de fiets en brachten een bezoek aan de ateliers van Zafi.

En wat als je jouw bidon nu eens vervangt door een blikje?

Moeten we echt nog meer zeggen over dit Belgische cliché? Volgende!

Color Monkey: door de spuitcabine

Color Monkey werd opgericht door Sven Van Weyenberg, die tevens directeur is van de S-Bikes Specialized Concept Store in Geraardsbergen. Het is een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in het aanpassen van fietsframes en het repareren van carbon frames. “Het is niet onze wens om bijvoorbeeld 25 identieke frames voor een wielerteam te personaliseren, we houden niet van groepswerk. Waar wij van houden is het creëren van unieke creaties in overleg met de klant”, legt de oprichter van Color Monkey uit.

Zo brengt dit model hulde aan Johan Museeuw, bijgenaamd “de Leeuw van Vlaanderen”, die met name drie keer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix won en in 1996 wereldkampioen wielrennen werd.  

De Belgische kampioenen waren aanwezig … en ook weer niet

Regerend Belgisch kampioen crosscountry, Pierre de Froidmont, maakte de reis naar Kortrijk niet, maar zijn fiets was wel te zien op de stand van Orbea.

Maar Orbea heeft nog een grote Belgische kampioen in de gelederen: Martin Maes, die sinds twee seizoenen uitkomt voor het Orbea Fox Enduro Team. Naast zijn Orbea Rallon was ook de prachtige RedBull-helm van Martin Maes te zien op de stand van het merk.

Ook de geest van Olivier Bruwière waarde rond op de beursvloer! Bij Scott zagen we zijn nieuwe Belgische kampioenstrui enduro en de fiets waarop hij de Mégavalanche van Saint-Paul (Réunion) won.

Bij Canyon was het een andere ster die de dag in stijl kwam afsluiten. Het merk had de Belgische YouTuber Average Rob, onder meer gekend van filmpjes met Mathieu van der Poel en recent nog de Turbo Cross in Diegem, uitgenodigd voor Happy Hour!

Origine: een nieuwe 29er?

Uiteraard laten we ons niet misleiden. Deze 12″ Origine-loopfiets is er speciaal voor de allerkleinste belhamels.

DMT: schoenen voor iedereen

Blij weerzien met de DMT GK1-gravelschoenen op de stand van Codagex die deel uitmaakten van onze grote test van gravelschoenen, waar het paar afsloot met de felicitaties van de jury: Dossier | 7 paar gravelschoenen getest.

Sabma – LMC Sport: op schattenjacht

Een Santa Cruz V10, Fox-veringen, IRC-banden en Pepi’s Tire Noodles: we bevinden ons ​​ongetwijfeld op de stand van Sabma/LMC Sport, een bekende Belgische distributeur.

Naast zijn rol als distributeur van merken die gespecialiseerd zijn in het mountainbiken, vervult Sabma/LMC Sport ook de rol van after-sales service voor FOX, Race Face, Easton en Marzocchi. Ze zijn op dit moment het enige Fox Service Center in de Benelux. De mogelijkheid voor het publiek om te zien hoe het onderhoud van een vork of schokdemper in zijn werk gaat, maar ook hoe de binnenkant van onze veringen eruitziet.

Het team van Sabma/LMC Sport heeft deze ingenieuze machine ontwikkeld om de PTN-noodles onder druk te zetten, waardoor het verschil in volume waarneembaar is dat de noodle inneemt in een opgepompte band.

Van Nicholas: een andere interpretatie van een utility bike

Je fiets als ‘garderobekast’ gebruiken, het is weer eens wat anders. Maar waar blijf je met al je kleren wanneer je gaat fietsen …

Testzones, demonstraties en initiaties, conferenties, meet en greets … Velofollies beperkt zich niet tot de stands van de exposanten!

Velofollies 2024 zit erop, tot volgend jaar!

Meer info via https://www.velofollies.be

DoorAdrien Protano