Verkenning | Costa Blanca Bike Race: technische trails in een schitterende omgeving

Sport
17 August 2018 — Jurgen Groenwals

Wanneer België en Nederland nog onder een grijs wolkendek, regen en andere koude-ellende typerend voor eind januari/begin februari zitten, kan je aan de Costa Blanca in een uitstekend klimaat gaan biken. De Costa Blanca Bike Race is een van de eerste etappewedstrijden die voortijdig het nieuwe mountainbikeseizoen op gang trappen. Op uitnodiging van de Spaanse organisatoren ging Vojo op verkenning.

De Costa Blanca is dat niet dat deel van Spanje dat voornamelijk bevolkt wordt door bejaarden die hun winters rusthuis voor een paar weken ruilen voor een openluchtrusthuis in Benidorm? Draaien de wielen daar niet voornamelijk onder rollators en niet zozeer onder mountainbikes? Op de vlucht naar Alicante worden al die vooroordelen nog steeds netjes bevestigd, lang geleden dat wij de gemiddelde leeftijd op een vliegtuig naar beneden haalden. En die kustlijn en de patserige buildings in en om Benidorm verraden niet meteen dat er een heus mountainbikeparadijs op je ligt te wachten.

Draai je even om, kijk weg van het bruingeblaker op de stranden en je merkt flink uit de kluiten gewassen bergen in een overwegend groene omgeving. Zou het dan toch …? Het aangename klimaat (tussen 10-22 graden Celsius) en de uitstekend onderhouden wegen doet tijdens de winter sowieso veel professionele wielerploegen richting een rustige Costa Blanca verhuizen. Wil je een eerder vlakke training, dan bol je gewoon langsheen de kust, wil je een pittige klimtraining dan duik je het binnenland in.

Nieuwe paddock

We nemen onze intrek in Hotel Cap Negret. Dat wordt tijdens de Costa Blanca Bike Race helemaal voorbehouden voor de renners en hun gevolg. Op die manier wordt er als het ware een grote familie gecreëerd waarbij de liefhebber netjes in hetzelfde hotel als de profrenner zit. Een prima keuze, want dit viersterrenhotel in Altea biedt alles wat een biker nodig kan hebben. De kamers zijn ruim en erg mooi, het buffet biedt een enorme variëteit en wordt tijdens de race extra voorzien aan de noden van hongerige renners en er zijn grote fietsboxen met werkplaatsen. De niet-renners genieten van strand en/of zwembad.

Trainingskamp

Op de meeste persevenementen maken wij ons niet te veel zorgen over onze conditie en of we de groep wel kunnen volgen. Wanneer echter de andere deelnemers aan dit event druppelsgewijs binnenvallen, trekken we toch wat bedenkelijke blikken. Belgische marathonspecialisten en erg goed bekend met de streek, Alice Pirard en Michiel Van Aelbroeck zijn de eersten die mee aanschuiven bij het diner. Sandra Santanyes is een Spaanse professionele mountainbikester met een vast abonnement op podiumplaatsen, idem voor Ismael Ventura. Een aantal jonge beloftes vervoegt ons groepje en later die week zal Sergio Mantecon Gutierrez mee het tempo gaan bepalen. Voor hen is dit een uitgelezen trainingskamp. Onze vrees is niet helemaal ongegrond, ook al heb ik een redelijke conditie en kan ik best met een fiets rijden, deze toppers gaan echt te hard voor me. Gelukkig zijn ze vriendelijk en wachten ze me regelmatig op, schuiven ze me gelletjes en drinkbussen toe en krijg ik af en toe een duwtje bergop.

Steil als understatement

De eerste rit die we verkennen is de klimtijdrit die je tijdens de race van Altea naar Alfaz Del Pi brengt. Slechts zestien kilometer lang, maar wel goed voor zeshonderd hoogtemeters. Niets technisch aan, maar de slotklim naar de befaamde ‘antennas’ is de steilste geasfalteerde klim in Europa. Onze benen schieten nu nog steeds in een kramp als ze daaraan terugdenken. Het zicht op Benidorm en de Middellandse Zee daarentegen maakt veel goed.

De afdaling die daarop volgt, is niet opgenomen in de Costa Blanca Bike Race, maar is er wel eentje om duimen en vingers bij af te likken. Met dank aan het enthousiasme van ‘bijna-local’ Michiel en Ismael duiken we een wandelpad af dat bezaaid is met dikke rotsen, grote drops, enorme boomwortels en meer van dergelijke technische hoogstandjes. Het is puur genieten en het geeft meteen een goed beeld van de technische moeilijkheidsgraad waarvoor de Costa Blanca Bike Race bekendstaat. Nu het toch over steile hellingen gaat; ook de laatste etappe – de Polop-etappe – eindigt met een onwaarschijnlijk steile klim in de straatjes van dit prachtige dorpje. Enig sadisme is de parkoersbouwer blijkbaar niet vreemd: na vier dagen sluit je je race af met dergelijke steile klim die je overigens op een kerkhof brengt.

Technisch als understatement

De overige dagen rijden we delen van het officiële wedstrijdparkoers, aangevuld met de favoriete trails van Michiel en Ismael. De verschillende stages zijn nooit overdreven lang, zo telde de langste rit in 2018 slechts 55 kilometers. Er wordt duidelijk rekening gehouden met het feit dat het nog het begin van het seizoen is en de conditie dus nog aangescherpt moet worden. Maar vergis je niet, ondanks de relatief korte ritten is de Costa Blanca Bike Race een stevige kluif. De beklimmingen zijn steil, de afdalingen al minstens even steil. Wat echter meteen op punt moet staan, is je technisch kunnen. De trails zijn simpelweg schitterend en een puur genot voor de ervaren biker. Het is ruig, de drops zijn vaak hoog, de afdalingen ofwel pijlsnel ofwel bloedlink technisch. Het is puur kicken, op voorwaarde dat je een beetje met een mountainbike uit de voeten kunt. 

Costa Blanca Bike Race 2019

Voor vele Belgische en Nederlandse marathonspecialisten is de Costa Blanca Bike Race geen vreemde onbekende meer. Alice Pirard en Michiel Van Aelbroeck zijn jaarlijkse gasten. Kijken we verder op de deelnemerslijst, dan merken we mooi bekend volk als Bart Brentjens, Joris Massaer, Jasper Ockeloen, Robbert De Nijs, Didier Bats en Sebastien Carabin. Nog meer namedropping, internationaal deze keer: Tiago Ferreira, Ismael Ventura, Sergio Mantecon Gutierrez, David Valero Serrano, Ondrej Cink, Daniel McConnell, … Lees er even ons verslag van vorig jaar op na en kom alvast in de stemming.

Costa Blanca Bike Race 2018.

Editie 2019 van de Costa Blanca Bike Race is de vijfde editie en vindt plaats van 31 januari tot 3 februari. Je rijdt de hele race in duo. Wil je solo rijden, dan kun je inschrijven voor de Half CBBR. Snelle boekers betalen tot eind september 245 euro, hoe langer je vervolgens wacht om in te schrijven, hoe duurder het wordt.

Korting voor de Vojo-lezer

Zin gekregen om op de trails van de Costa Blanca Bike Race je eigen kunnen te meten? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Van de organisator kregen we een kortingscode toegestuurd. Gebruik je die code bij je inschrijving, dan geniet je van 15% korting.

Kortingscode: D483861D8

Alle info en inschrijvingen via: http://costablancabikerace.net/en/