WK Mountainbike Marathon: primeur voor Avancini, Langvad voor de vijfde keer!

Sport
15 September 2018 — Jan Geys

In het prachtige decor van de Italiaanse Dolomieten werd er vandaag strijd geleverd voor de laatste grote titel die dit jaar op het spel stond, de wereldtitel mountainbike marathon (XCM). Henrique Avancini zorgde in Auronzo di Cadore voor een primeur door er zijn twee vluchtgezellen in de sprint om het goud te verschalken. Meteen goed voor het eerste Braziliaanse goud tijdens een WK MTB. Bij de vrouwen nam de Deense Annika Langvad met een klinkende overwinning revanche op haar verloren titelstrijd van vorige week in Lenzerheide.

Doordat er dit jaar geen belangrijke xc-wedstrijden meer op het programma staan, verschenen in Auronzo di Cadore ook enkele xc-toppers aan de start van het WK mountainbike marathon, naast uiteraard een hele tros marathontoppers. Oostenrijk stuurde een sterk team naar dit WK, met naast de uittredende kampioen Alban Lakata ook klimgeit Daniel Geismayr. En laat nu net dit laatste van ontzettend groot belang zijn in een WK met onder meer de beruchte beklimming van de Tre Cime di Lavaredo.

Andere favorieten: de Portugees Tiago Ferreira, de Colombiaan Leonardo Paez, de Italianen Samuele Porro, Fabian Rabensteiner (dit jaar nog goed voor een ritzege in de Cape Epic) en Tony Longo, maar ook de Tsjech Kristian Hynek en de Zwitser Urs Huber. Van het xc-front zakten onder meer Maxime Marotte, Alan Hatherly (de nieuwe wereldkampioen XC U23), Mathias Flückiger, Florian Vogel, Ondrej Cink, Petter Fagerhaug, Jaroslav Kulhavy, Howard Grotts (dit jaar eindwinnaar van de Cape Epic, samen met Kulhavy) en Henrique Avancini (meervoudig ritwinnaar Cape Epic en eindwinnaar van de Brasil Ride) naar de Italiaanse Dolomieten af.

In de Benelux was het vooral uitkijken naar de prestaties van Hans Becking, Frans Claes, Sébastien Carabin, Roel Paulissen en natuurlijk ook of Robbert de Nijs zijn leidersplaats in de UCI MTB Marathon Series met succes zou kunnen verdedigen. Bij de vrouwen luisterden de namen van de favorieten naar Annika Langvad, Ariane Lüthi, Maja Wloszczowska, Kate Courtney en Gunn-Rita Dahle.

Bij de heren probeerde de Braziliaan Henrique Avancini om er nog voor de beklimming van de Tre Cime di Lavaredo vanonder te muizen, maar nog tijdens die loodzware beklimming wisten Daniel Geismayr en Leonardo Paez terug aan te sluiten. De situatie op de top: Leonardo Paez en Daniel Geismayr aan de leiding met een halve minuut voorsprong op Henrique Avancini.

Annika Langvad telt op die top al meer dan zeven minuten voorsprong op de Oostenrijkse Christina Kollmann en dit keer is de Deense niet zinnens om de kaas van tussen haar boterham te laten halen. Aan de aankomst is haar voorsprong op Christina Kollmann wel wat geslonken, maar met meer dan vijf minuten nog steeds ruim voldoende voor haar vijfde wereldtitel XCM. Het zilver is voor Christina Kollmann en de Poolse Maja Wloszczowska kaapt op meer dan twaalf minuten van Langvad het brons weg.

Gunn-Rita Dahle wordt vierde, voor de Italiaanse Mara Fumagalli. Op plaatsen zes en zeven volgt het Zwitserse duo Ariane Lüthi (foto) en Esher Süss, op acht de Sloveense Blaza Pintaric en op negen eindigt de Amerikaanse wereldkampioene XC Kate Courtney nog net in de top tien. Een top tien die wordt afgesloten door de Duitse Adelheid Morath.

Sara Michielsens was de enige Belgische in de uitslag van dit WK, zij werd 50ste. Er stonden geen Nederlandse rensters aan de start.

Spannender was het bij de heren, waar het drietal Avancini/Paez/Geismayr samen de laatste kilometer induikt. Dat Avancini snel is, weten we. Zo nam hij in de wereldbeker shorttrack van Vallnord nog de maat van Mathieu van der Poel. Toch is de Braziliaan er niet helemaal gerust in of zijn snelle benen na zo’n zware klimwedstrijd nog voldoende jus hebben en Avancini probeert dan ook om zijn vluchtgezellen te verrassen.

De Colombiaan Paez gaat meteen voor de bijl, maar Geismayr niet. In een langgerekte sprint is het toch Henrique Avancini die Brazilië voor het eerst een gouden medaille bezorgt tijdens een WK MTB. Geismayr moet tevreden zijn met het zilver en doet daarmee een plaatsje beter dan vorig jaar, toen hij in het Duitse Singen het brons behaalde.

De Colombiaan Hector Leonardo Paez wordt derde, meteen goed voor zijn vierde WK-medaille (één keer zilver en drie keer brons). De Zwitser Mathias Flückiger wordt op 1’41” vierde, de Italiaan Samuele Porro vijfde. Alexey Medvedev, Kristian Hynek, Andreas Seewald, Juri Ragnoli en Ole Hem maken de top tien compleet.

Uittredend wereldkampioen Alban Lakata kwam niet verder dan een twaalfde plaats op meer dan elf minuten van wereldkampioen Avancini. Roel Paulissen werd op een boogscheut van zijn Italiaanse thuishaven de beste Belg op de 22ste plaats. Frans Claes werd 26ste, Sebastien Carabin 36ste, Wout Alleman 74ste, Arne Tureluren 76ste, Bram Cools 93ste, Stijn Van Boxstael 95ste, Philip Van Hemelen 113de en Gunter Willems 127ste.

Beste Nederlander was Hans Becking op plaats 31. Tim Smeenge (53ste), Roel Verhoeven (56ste), Gerben Mos (89ste), Stijn Appel (90ste), Marc de Maar (100ste) en Bart Classens (101ste) zijn de andere Nederlanders in de uitslag. Robbert de Nijs gaf op en ziet daarmee de eindzege in de UCI MTB Marathon Series aan zijn neus voorbijgaan. De officiële eindstand hebben we nog niet, maar vermoedelijk is het de Italiaan Samuele Porro die Frans Claes zal opvolgen in dit klassement.

Uitslag Wereldkampioenschap MTB Marathon 2018 Auronzo di Cadore: www.uci.org

Foto’s copyright 3 Epic.