WK MTB Marathon Grächen 2019: nog een wereldtitel voor Pauline Ferrand-Prévot!

Door Jan Geys -

  • Sport

WK MTB Marathon Grächen 2019: nog een wereldtitel voor Pauline Ferrand-Prévot!

Pauline Ferrand-Prévot heeft het pad naar de regenboogkleuren opnieuw gevonden. Voor de tweede keer in nog geen maand tijd mocht de Française een nieuwe wereldtitel aan haar collectie toevoegen, na die in de crosscountry nu ook die in het mountainbike marathon. Bij de mannen ging de wereldtitel naar de Colombiaanse klimgeit Hector Leonardo Paez.

Het wereldkampioenschap mountainbike marathon was dit jaar niet voor watjes. In het Zwitserse bergdorp Grächen lag er een loodzwaar parkoers te wachten. De naam Grächen zegt je misschien niet veel, maar wanneer we zeggen dat wat verderop in dezelfde vallei het veel bekendere Zermatt en de Matterhorn als toeristenmagneten liggen te wachten, dan weet je hoe laat het is. Hier moet geklommen worden om de wereldtitel mee naar huis te mogen nemen, maar liefst 3100 hoogtemeters voor de vrouwen (in een wedstrijd van 70 kilometer) en 4000 voor de mannen (wedstrijd van 95 kilometer).

De dag van de waarheid

We zijn amper twee kilometer ver en het peloton wordt bij de vrouwen onder impuls van de Litouwse Katazina Sosna al stevig uitgedund. Pauline Ferrand-Prévot schuift aandachtig mee en zou wat verder als eerste de steile en lange afdaling induiken.

Vlak na het gehuchtje Törbel zitten we iets voorbij halfweg en Pauline Ferrand-Prévot rijdt nog steeds kloek aan de leiding.

De Sloveense Blaza Pintaric is op 45 seconden de dichtste achtervolgster.

Op de plaatsen drie en vier volgt een Duits duo: Elisabeth Brandau en Adelheid Morath. Zij moeten al wel bijna vier minuten goedmaken op Ferrand-Prévot.

Lotte Koopmans doet het goed en zit voorlopig in de top 15.

Wie het bij de vrouwen zal halen, blijft een verrassing tot de podiumceremonie! Wij gaan een kijkje nemen hoe de wedstrijd bij de mannen verloopt.

Aan kilometer 57 is het nog een grote groep die samen aan de leiding rijdt. De Portugees Tiago Ferreira wijst de weg door een grandioos Zwitsers decor.

Een top tien lijkt hier al ver weg voor ex-Belgisch kampioen Frans Claes. Hij moet alleen achtervolgen.

Ook voor Hans Becking zal er vandaag geen medaille inzitten, hij volgt nog wat verderop.

We trekken onze zevenmijlslaarzen aan en haasten ons naar de finish in Grächen …

… om er de Colombiaan Hector Leonardo Paez te zien zegevieren. Zilver en brons had hij al in de kast hangen en in de herfst van zijn carrière (Paez is er 37) komt daar nu eindelijk die felbegeerde gouden medaille bij.

Nog een andere ‘veteraan’, Kristian Hynek (de Tsjech is twee jaar ouder dan Paez), zorgt voor de verrassing van de dag en kaapt het zilver weg.

Derde wordt de Italiaan Samuele Porro.

Hoog tijd om op het podium te gaan kijken wie er bij de vrouwen de opvolgster is geworden van Annika Langvad. En het is … Pauline Ferrand-Prévot die er staat te pronken in een nieuwe regenboogtrui nadat ze enkele weken geleden in Mont-Sainte-Anne al wereldkampioene werd in de crosscountry. In totaal zit Ferrand-Prévot nu al aan vijf stuks (2x in de crosscountry, 1x op de weg, 1x in het veld en nu dus ook een eerste in de mountainbike marathon).

De Sloveense Blaza Pintaric en de Zuid-Afrikaanse Robyn de Groot kaapten het zilver en brons weg en mochten mee op het podium met de nieuwe wereldkampioene. Ook de mannen vierden daar een feestje.

Lotte Koopmans was de enige Nederlandse aan de start, zij werd knap 14de in haar eerste WK mountainbike marathon. De Belgische Veerle Cleiren werd 44ste en Sara Michielsens (foto) 57ste.

Bij de mannen was Frans Claes de beste Belg op de 21ste plaats en dat was niet de plaats waar Claes op voorhand van droomde. Het lijkt maar niet te lukken voor hem in de wereldkampioenschappen XCM. Erwin Bakker werd de beste Nederlander op de 60ste plaats. De andere Belgen en Nederlanders in de uitslag: Sébastien Carabin werd 47ste, Arne Tureluren 56ste, Hans Becking 66ste, Teus Ruijter 72ste, Rob van der Werf 76ste, Stijn Appel 80ste, Stijn Van Boxstael 85ste, Roy Beukers 96ste, Tijs Huygen 98ste, Matthias Van Den Bergh 102de, Wim De Bruin 119de, Julien Delaet 128ste, Rob Vanden Haesevelde 134ste, Adrien Colonval 135ste, Juul van Loon 138ste, Marcel Lommers 142ste en Bram Huysentruyt 154ste.

Volgend jaar trekt het WK XCM naar het Turkse Sakarya.

Uitslag WK MTB Marathon Grächen 2019 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/09/01-OnlineresultsResults-2.pdf”]

Uitslag WK MTB Marathon Grächen 2019 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/09/01-OnlineresultsResults.pdf”]

DoorJan Geys