WK MTB Val di Sole 2021 | XCC: Frei en Blevins schrijven geschiedenis

Door Léo Kervran -

  • Sport

WK MTB Val di Sole 2021 | XCC: Frei en Blevins schrijven geschiedenis

Wat een première! Nadat de shorttrack in 2018 werd toegevoegd aan het programma van de wereldbeker MTB, werd er dit jaar voor het eerst om een wereldtitel gestreden in deze discipline. Bij de vrouwen was er geen moment van adempauze en lag het ritme steeds ontzettend hoog, terwijl bij de mannen de tactiek mee om de hoek kwam kijken en het ritme gestaag werd opgebouwd. Spannend was het in beide wedstrijden en het waren uiteindelijk twee outsiders die de regenboogtrui voor de neus van de ‘specialisten’ wisten weg te kapen. Sina Frei en Christopher Blevins – die beiden nog nooit een wereldbeker XCC wisten te winnen – gaan de geschiedenis in als de eerste wereldkampioenen shorttrack.

In vergelijking met een wereldbekermanche werden de regeltjes lichtjes aangepast. Zo was deelname niet verplicht voor de renners uit de top 40 van de UCI-ranking en was de uitslag ook niet bepalend voor de startorde van de crosscountry op zaterdag. Heel wat grote namen lieten dit kampioenschap dan ook links liggen, zoek dus niet naar de namen van Kate Courtney, Anne Tauber, Anne Terpstra, Yana Belomoina, Nino Schurter, Mathias Flückiger, Jordan Sarrou of Victor Koretzky. En ook niet naar die van Mathieu van der Poel en Loana Lecomte – beiden gaven forfait wegens gezondheidsperikelen – of Tom Pidcock – aan de slag in de Ronde van Spanje.

De renners waren dit keer niet verplicht om in de XCC met dezelfde fiets te rijden als in de XCO

Omdat er geen link is met de XCO-wedstrijd, was men dit keer niet verplicht om in de XCC met dezelfde fiets te rijden als in de XCO. We zagen dan ook veel meer hardtails aan de start verschijnen dan anders. Om het deelnemersveld beperkt te houden, werden er bij de mannen op dinsdag kwalificaties georganiseerd. Bij de vrouwen had men dit ‘probleem’ niet en kon iedereen meteen deelnemen aan de finale.

Het XCC-parcours in Val di Sole telt heel wat plekken waar je makkelijk in de fout kan gaan en veel tijd om te recupereren is er niet.

Vrouwen

Is de beste Jolanda Neff terug – die in 2018 ongenaakbaar was – nu ze in Tokio olympisch kampioene werd? Dat is de grote vraag bij de start en de Zwitserse is ook het beste weg voor Eva Lechner en Linda Indergand. Ook Evie Richards is goed mee, op haar beurt gevolgd door Janika Loiv (die al snel zou wegdeemsteren), Rebecca McConnell, Sina Frei, Pauline Ferrand-Prévot, Jenny Rissveds, …

De sterke wind kan niet verhinderen dat de eerste ronde aan een hoog tempo wordt afgehaspeld. Niemand geeft de indruk van te willen vertragen en het is Eva Lechner die de leiding neemt voor Evie Richards. Aan het einde van de tweede ronde zit er nog een grote groep van 11 rensters vooraan samen.

Een fout van Sina Frei doet de kopgroep even in twee spatten en net op het moment dat de twee groepen weer op het punt staan om samen te smelten, acht Evie Richards haar moment gekomen om het tempo bruusk op te drijven. De aanval van de Britse doet pijn, ook bij Richards zelf die haar inspanning niet kan volhouden. Alles te herdoen dus en in de voorlaatste ronde is het Pauline Ferrand-Prévot die op exact dezelfde plaats als Richards eerder in de wedstrijd, een aanval plaatst. Achter haar kraakt het in alle voegen, maar door een kleine fout van de Française komt alles weer samen.

Ferrand-Prévot ziet bij het ingaan van de laatste ronde nog vijf rensters in haar wiel hangen (Indergand, Neff, Frei, Richards en McConnell) en beslist om het tactisch aan te pakken. Met de wind pal op de neus vertraagt ze het tempo drastisch, maar niemand die in de val trapt en overneemt. Na de laatste passage over de meet zet iedereen het opnieuw op het sprinten om toch maar als eerste aan de volgende bult te beginnen. Ferrand-Prévot lijkt de koppositie te kunnen vasthouden en weet een eerste poging van Sina Frei af te slaan. Twee bochten verder is de Française er echter aan voor de moeite.

Resten nog een helling, een afdaling en een stukje plat om het een en ander recht te zetten en uiteindelijk wordt het een sprint met drie. Sina Frei zet bij het uitkomen van de laatste bocht, op 75 meter van de meet, als eerste aan. De Zwitserse lijkt gewonnen spel te hebben maar Evie Richards weet er nog een kattensprong uit te persen en gooit haar fiets over de meet. De fotofinish dient er aan te pas te komen en daarop blijkt dat Sina Frei wel degelijk als eerste over de meet is gekomen.

Frei haalt het dus voor Evie Richards en Pauline Ferrand-Prévot. Linda Indergand werd vierde en Jolanda Neff vijfde. Ceylin del Carmen Alvarado, de enige Nederlandse aan de start, gaf op.

Uitslag WK MTB XCC Val di Sole 2021 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/08/XCC_WE_Analysis.pdf”]

Mannen

Bij de mannen verliep het scenario compleet anders. Misschien kwam het door de wind die nog forser blies dan tijdens de wedstrijd van de vrouwen en de enkele regendruppels. In de eerste ronde was het de Deen Sebastian Fini die een nog omvangrijk peloton aanvoerde en aan de lichaamstaal van de renners te zien, lag het tempo niet hoog. Na de doorkomst aan de meet is het Alan Hatherly die het tempo opdrijft en een ronde verder rijdt er een kopgroep van vijf aan de leiding: Hatherly, Henrique Avancini, Sam Gaze, Bartlomiej Wawak en Anton Cooper. De rest komt echter terug maar Hatherly heeft zijn laatste woord nog niet gezegd en versnelt opnieuw. Samen met Avancini en Gaze kan hij een kloofje van 3 seconden uitbouwen, maar het is nog te vroeg en de rest keert terug.

De Zuid-Afrikaan blijft ook in de vierde ronde speldenprikken uitdelen en hier en daar begint dit toch pijn te doen. In de volgende ronde is het Ondrej Cink die voor het eerst de leiding overneemt en enkel Henrique Avancini is in staat te volgen. Sam Gaze geeft alles maar ziet het duo verder wegrijden en moet zich opzijzetten om Christopher Blevins en Maximilian Brandl de kastanjes uit het vuur te laten halen. In de zesde ronde rijden ze nog met z’n vijven aan de leiding: Cink, Avancini, Blevins, Brandl en Hatherly die er nog steeds bij is ondanks zijn inspanningen in het begin van de wedstrijd. Henrique Avancini, die onlangs nog afgeschreven leek voor de wedstrijdsport, neemt het heft in handen maar laat zich verrassen door Maximilian Brandl die zonder er echt erg in te hebben een gaatje weet te slaan. Bij het ingaan van de laatste ronde telt de Duitser een mooie voorsprong van zeven seconden. Genoeg?

Nee, want Brandl moet zijn inspanningen bekopen en kan niet verhinderen dat de anderen bergop terug komen aansluiten. Avancini is de eerste die de sprong naar voren weet te maken, maar weer laat de Braziliaan zich verrassen, dit keer door Christopher Blevins.

Net voor de laatste bocht neemt de Amerikaan de leiding over en een uitgebluste Brandl ziet ook Avancini nog passeren. Het is de 23-jarige Christopher Blevins die de eerste wereldtitel XCC achter zijn naam mag schrijven!

Henrique Avancini moet tevreden zijn met rang twee. Het brons is voor Maximilian Brandl.

Jens Schuermans, de enige Belgische deelnemer, wist in de laatste ronde nog vier renners te passeren en eindigde op de zevende plaats.

Uitslag WK MTB XCC Val di Sole 2021 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/08/XCC_ME_Analysis.pdf”]

DoorLéo Kervran