WK XCO 2023 vrouwen: Franse dubbel en brons voor Puck Pieterse!

Sport
12 August 2023 — Léo Kervran
Pauline Ferrand-Prévot is en blijft de koningin van de grote kampioenschappen! De viervoudige wereldkampioene in 2022 (XCC, XCO, marathon en gravel) behaalde dit jaar opnieuw de XCC-XCO dubbel met haar overwinning van vandaag in het Schotse Glentress. De Nederlandse Puck Pieterse was goed voor brons.

Een gloednieuw circuit voor een wereldkampioenschap is altijd spannend afwachten hoe de wedstrijd zal verlopen. Voor de start klonken de namen van Pauline Ferrand-Prévot en Puck Pieterse het vaakst als grootste kanshebsters op een wereldtitel. Net daaronder volgt een kransje met Loana Lecomte, Evie Richards, Mona Mitterwallner en Alessandra Keller. Zijn er niet bij: Anne Terpstra wegens uit vorm, Jenny Rissveds die bij een val tijdens de training een hersenschudding opliep en een zieke Laura Stigger.

De wedstrijd zelf zou in de eerste twee ronden volledig in zijn plooi vallen. Jolanda Neff, Puck Pieterse en Martina Berta schieten het best uit de startblokken, maar Loana Lecomte neemt al snel de leiding over om met een extreem hoog tempo haar tegenstanders onder druk te zetten. De tactiek is bekend, want zo domineerde de Française ook het seizoen 2021. Achter haar vormt zich een kleine achtervolgende groep met Evie Richards, Puck Pieterse, Martina Berta en Alessandra Keller.

Na een wat trage start keert Pauline Ferrand-Prévot vervolgens met verbijsterend gemak terug naar de kop van de wedstrijd. Na de startlus kwam ze nog als 12de door, maar in de tweede ronde voegt ze zich opnieuw bij haar landgenote aan de kop van de wedstrijd.

Ferrand-Prévot gaat door op haar elan en laat Lecomte enkele bochten verderop al achter. De verschillen lopen snel op en het is al snel duidelijk dat het groepje met Puck Pieterse, Alessandra Keller en Evie Richards voor het brons rijdt. En dat op vijf ronden van het einde.

De strijd voor die derde plaats krijgt nog wat extra piment doordat Mona Mitterwallner weet terug te keren. Afgelopen weekend kroonde de Oostenrijkse zich al tot wereldkampioene MTB Marathon (lees: WK MTB Marathon 2023: Avancini en Mitterwallner grijpen de wereldtitel), maar ook nu weer had ze moeite met het hoge startritme. De Zwitserse Keller ziet het gevaar en probeert het haar moeilijk te maken, maar ze raakt verstrikt in haar eigen spel en verliest uiteindelijk het contact met Mitterwallner en Pieterse.

Puck Pieterse, toch wel de revelatie van dit seizoen, lijkt het ook moeilijk te krijgen, maar de Nederlandse weet zich in de laatste ronde te herpakken. In de strijd voor het brons verslaat ze de Oostenrijkse, die op haar beurt toegeeft dat ze uitgeput was door de beklimmingen.

En dit is het podium van het WK XCO 2023: Pauline Ferrand-Prévot pakt het goud (haar 5de XCO-titel bij de Elites), het zilver is voor Loana Lecomte en het brons voor Puck Pieterse.

Mona Mitterwallner werd 4de, gevolgd door Alessandra Keller, Evie Richards en Martina Berta, drie van de rensters die aan het begin van de race de achtervolgende groep vormden. De juiste strategie vandaag was om in de eerste ronden vooraan te zitten. Gwendalyn Gibson is 8ste, Jolanda Neff 9de en Savilia Blunk 10de.

Anne Tauber eindigde als 14de, de Belgische Emeline Detilleux gaf op in de derde ronde.

Uitslag WK XCO 2023 Schotland vrouwen:

Download (PDF, 377KB)