World Cup DH Leogang: een magistrale run van Aaron Gwin!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup DH Leogang: een magistrale run van Aaron Gwin!

In Lourdes werd een deel van de finale in de regen afgewerkt, in Fort William kwam onder meer Danny Hart op de drassige ondergrond ten val en ook over de piste van Leogang, waar dit weekend de derde manche van de wereldbeker downhill plaatsvond, was niet iedereen unaniem. Maar sportief kregen we wel een hoogstaande wedstrijd te zien en Aaron Gwin eindigde er op de enige plaats die hem echt interesseert, namelijk de eerste. De renner van YT Industries haalde het voor Loris Vergier en diens meester Greg Minnaar! Bij de dames won Tahnee Seagrave dan weer voor het eerst een manche van de wereldbeker downhill.

De belangrijkste commentaren die de track in het Oostenrijkse Leogang kreeg, waren onder meer: te snel, te gevaarlijk en te veel bike park.

Voeg daar nog de verhitte discussies aan toe over de komst van de 29″ in het downhill en je zou kunnen denken dat het downhill in zijn puberteit zit! Al goed dat in Leogang het sportieve terug de bovenhand nam.

Heren

Al waren er ook enkele mindere momenten te noteren. Zo kwam onder meer deze Rémi Thirion stevig ten val. De balans is zwaar met drie gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en twee gebroken wervels. Thirion zelf stuurde ondertussen geruststellend nieuws de wereld in en dat hij wacht op een operatie. De aanloop naar de jump waar hij ten val kwam, werd in de loop van het weekend aangepast wegens te gevaarlijk door de hoge snelheid waarmee men de jump aanvatte.

Ook Loïc Bruni stond wegens een val niet aan de start van de finale. De renner van Specialized moest een kleine operatie ondergaan wegens een bloeding in de dij, maar de rest van zijn seizoen zou niet in gevaar komen. En we denken ook onder meer aan de Schot Lachlan Blair (gebroken dijbeen) en al de andere renners die nu hun wonden likken.

Zoals dat bij Greg Minnaar het geval is in Fort William, is Aaron Gwin ‘thuis’ in Leogang. En hij heeft dat nog maar eens op een bewonderenswaardige manier getoond. De renner van YT nam als laatste de start en bouwde beetje bij beetje zijn voorsprong uit. Gwin won op de vrij korte track van Leogang, de besten doen er amper drie minuten over, zijn eerste world cup van het seizoen 2017.

Al zagen we toch enkele kleine foutjes tijdens zijn run. Iets wat Gwin ook toegaf toen hij naar het podium toestapte: “Het verliep vandaag niet perfect, maar het volstond wel!”

Gwin staat nu tweede in de tussenstand van de world cup DH. Oh ja, Gwin won hier in Leogang met 27,5″-wielen. We willen geen open deuren intrappen door te zeggen dat het nog altijd de renner is die het verschil maakt.

Greg Minnaar werd tweede tijdens de kwalificaties en eindigde als derde in de finale. Hij behoudt wel zijn leidersplaats in de tussenstand van de wereldbeker.

We weten wel dat Loris Vergier snel is, maar dit was toch de eerste keer dat hij zo dicht bij de zege kwam. Hij kwalificeerde zich als vijfde en in de finale moest hij enkel onderdoen voor Aaron Gwin.

De jonge Fransman verpletterde de tijd van Bernard Kerr met bijna drie seconden en de vreugde-uitbarsting na afloop mocht er dan ook zijn.

Bernard Kerr eindigde als vijfde, net na Troy Brosnan.

Geen mirakels voor Danny Hart, want de wereldkampioen heeft het niet onder de knie dit seizoen. Hart werd pas elfde.

Dames

Rachel Atherton was ook in Leogang nog afwezig nadat ze in Fort William haar schouder blesseerde. We kregen dan ook opnieuw een open strijd te zien bij de dames.

Tracey Hannah won in Fort William en was de beste tijdens de kwalificaties in Leogang. Finaal werd ze echter tweede.

Want deze Tahnee Seagrave was nog iets sneller en mocht voor het eerst de zoete smaak van de overwinning proeven, een moment waar ze lang op gewacht heeft!

De Française Myriam Nicole werd derde.

En de Britse Manon Carpenter moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Nog wat verderop volgde de Zwitserse Emilie Siegenthaler.

Het podium bij de dames met van links naar rechts Manon Carpenter, Tracey Hannah, Tahnee Seagrave, Myriam Nicole en Emilie Siegenthaler.

Junioren

Bij de junioren haalde Finnley Iles het met ruime voorsprong op Matt Walker. Paula Zibasa won bij de meisjes.

De volgende stop van de wereldbeker downhill 2017 brengt ons begin juli naar Vallnord.

De uitslag vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-dh-leogang-daar-is-aaron-gwin-weer
Foto’s : Antonio Obregon, voor Vojomag

DoorJan Geys