World Cup XCO 2024 Araxá: Haley Batten en Jenny Rissveds draaien de rollen om

Door Adrien Protano -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup XCO 2024 Araxá: Haley Batten en Jenny Rissveds draaien de rollen om

Een dag na de shorttrack-races was het al tijd voor de crosscountry-wedstrijden. Het Braziliaanse circuit was Haley Batten gunstig gezind, aangezien de Amerikaanse de dag na haar zege in de XCC ook de winst pakte in de XCO. We blikken terug op een spannende race:

Het XCO-circuit in Araxá is een pareltje. De renners omschrijven het zelf als technisch, spectaculair en lastig om een wedstrijd op te rijden met zijn talrijke sprongen, drops, bochten, rotsen en boomstammen … en dat allemaal midden in een weelderige jungle. Wie krijgt er bij het zien van dit Braziliaanse circuit geen zin om er zelf te gaan rijden. Een ander facet van een dergelijk circuit is dat er aan wedstrijdtempo veel risico bestaat op mechanische defecten en valpartijen.

Van bij de start neemt het Liv Factory Racing-team de controle over de wedstrijd in handen met teamgenoten Jennifer Jackson en Linda Indergand. Alle grote namen volgen in hun schaduw. Een paar bochten later rijdt er al een drietal aan de leiding bestaande uit Alessandra Keller, Linda Indergand en Haley Batten. Het is Jenny Rissveds, de leidster in de tussenstand om de wereldbeker, die 5 seconden later de achtervolgende groep aanvoert, met daarin onder meer Jennifer Jackson, Laura Stigger, Savilia Blunk en Martina Berta.

Lang zou het niet duren vooraleer de situatie vooraan weer helemaal omgegooid wordt, want in twee stappen vormt er zich vooraan een groepje van zes. Eerst zijn ze met vier – Haley Batten, Alessandra Keller, Jenny Rissveds en Savilia Blunk – maar de twee rensters van Liv Factory Racing (Jennifer Jackson en Linda Indergand) komen al snel weer aansluiten. Haley Batten lijkt dan al de sterkste, maar ze wordt nauwlettend gevolgd door Jenny Rissveds. Doet dat je ergens aan denken (zie World Cup XCO 2024 Mairiporã: Rissveds, 8 jaar later)?

De grote versnelling komt van de Zweedse Jenny Rissveds, in de vierde ronde. Rissveds weet meteen enkele seconden uit te lopen. Is de renster van het team 31 Ibis Continental op weg om haar prestatie van vorige week in Mairiporã, waar ze won, te herhalen?

Het is Haley Batten die Rissveds van antwoord dient en zich resoluut verzet tegen een dergelijk scenario. Na een rustige ronde waarin iedereen elkaar gadesloeg, blijven enkel Rissveds en Batten nog vooraan over. Zij zullen onderling uitmaken wie de overwinning mee naar huis mag nemen.

Een halve ronde voor de finish ziet de Amerikaanse haar moment gekomen en gaat ze op zoek naar de felbegeerde zege. Met haar overwinning draait ze de rollen om ten opzichte van vorige week. “Het is gek om twee keer te winnen in één weekend. Het was zo’n moeilijke race. Het is een grote stap richting de Olympische Spelen die ik hier met Savilia Blunk zet. Ik zag al snel dat Jenny Rissveds sterk was vandaag, dus ik probeerde de fouten van vorige week niet te herhalen. Ik wachtte op het juiste moment, viel aan en hield stand. Ik heb er geen woorden voor. Bedankt aan iedereen, het personeel en het publiek”, aldus Haley Batten.

Jenny Rissveds wordt een paar seconden later tweede en is tevreden over haar race: “Het was lastig vandaag. Ik denk dat ik slim was in deze race. Ik probeerde aan te vallen, maar ze hielden goed stand (lacht). Ik ben supertrots om deze leiderstrui te dragen, het is een eer.”

Het podium wordt vervolledigd door Savilia Blunk (3de), Alessandra Keller (4de) en Anne Terpstra (5de) die in Araxá beter voor de dag kwam dan vorige week in Mairiporã.

“Ik kende een gemiddelde start en moest daarna hard werken om terug te komen. Ik wilde in de eerste ronden weer vooraan in de race komen, maar het tempo van Jenny Rissveds en Haley Batten was waanzinnig. Toen het tempo daalde, wilde ik zelf aanvallen, maar ik voelde de eerste tekenen van vermoeidheid na de XCC-inspanningen van gisteren. Ik spaarde liever wat energie voor het einde van de race. Het is een grote druk om zo vooraan in de race te rijden. Ik ben blij met deze uitslag”, weet Savilia Blunk te vertellen.

Jolanda Neff wist zich na een trage start op te werken naar rang zes, Nicole Koller werd zevende en Evie Richards, die gisteren het slachtoffer was van een val en last heeft van wat pijntjes, als achtste. Kate Courtney en Linda Indergand vervolledigen de top 10. Anne Tauber viel net buiten de top tien, zij werd elfde. Lotte Koopmans werd 33ste.

Uitslag World Cup XCO 2024 Araxá vrouwen

Dankzij haar overwinning neemt Haley Batten de leiding over in de tussenstand om de wereldbeker, waarin ze 7 punten voorsprong telt op Jenny Rissveds en 84 punten op Savilia Blunk.

DoorAdrien Protano