World Cup MTB Les Gets 2024 | XCO mannen: dubbelslag voor Alan Hatherly

Door Léo Kervran -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup MTB Les Gets 2024 | XCO mannen: dubbelslag voor Alan Hatherly

Alan Hatherly schiet eindelijk raak. De Zuif-Afrikaan was er in het verleden al vaak bij, maar winnen lukte hem tot hiertoe nog niet in de wereldbeker XCO. In Les Gets boekte hij echter een dubbelslag door na de XCC op vrijdagavond nu ook de afsluitende XCO te winnen.  

Waar Puck Pieterse een paar uur eerder bij de vrouwen als grote favoriete van start was gegaan (lees: XCO-vrouwen: Pieterse eenzaam aan de top), leek de wedstrijd bij de mannen veel opener te worden door de afwezigheid van enkele grote namen (Jordan Sarrou, Victor Koretzky, Nino Schurter, Tom Pidcock, …). Voor Luca Braidot was het duidelijk een gouden kans: vanaf de tweede ronde viel de Italiaanse kampioen aan om alleen zijn geluk te beproeven.

Alan Hatherly en Mathias Flückiger zagen het gevaar en gingen al snel in de achtervolging. En het duurde niet lang voordat ze weer in contact kwamen met Luca Braidot.

In de derde ronde waren ze vervolgens al klaar met de Italiaan die zijn inspanningen moest bekopen en moest afhaken.

Achter dit drietal hadden op dat moment nog vier renners zicht op de overige podiumplaatsen: Sam Gaze, Simon Andreassen, Simone Avondetto en Luca Schwarzbauer.

Terwijl het leidende duo nog steeds goed samenwerkte, kon de achtervolgende groep – zonder Luca Schwarzbauer – terugkeren tot bij Luca Braidot.

Alan Hatherly besloot dit keer niet op de sprint te wachten en versnelde in de vijfde ronde. Mathias Flückiger had geen antwoord in huis en de Zuid-Afrikaan nam al snel een voorsprong van zo’n twintig seconden. Dit keer mocht het dan ook niet meer mislopen.

Hatherly liet er echter geen twijfel over bestaan ​​en vergrootte stelselmatig zijn voorsprong. Hij won uiteindelijk met 1’31 voorsprong op Mathias Flückiger.

Daarachter moest het trio Sam Gaze, Simon Andreassen en de Europese kampioen Simone Avondetto toezien dat Luca Braidot kon terugkeren.

Sam Gaze zag zijn kansen al snel verdwijnen, want onderaan de eerste van de twee grote afdalingen kwam zonder al te veel erg ten val. Waarschijnlijk door een gebrek aan concentratie, maar het kwaad was geschied.

De Deen Simon Andreassen speelde het vervolgens slim door bovenaan het technische gedeelte de leiding te nemen met twee fietslengtes voorsprong beneden te komen. Dat volstond! Luca Braidot was te ver weg om nog mee te kunnen doen in de sprint. Simon Andreassen pakte zo de derde plaats en voltooide het uitstekende weekend voor Cannondale Factory Racing (1 en 2 in de XCC, 1 en 3 in de XCO). Simone Avondetto eindigde als vijfde, zijn eerste podium in de wereldbeker bij de elites.

Sam Gaze moest tevreden met de zesde plaats. Luca Schwarzbauer werd 7de, Jofre Cullell 8ste, Antoine Philipp 9de en Nadir Colledani 10de. Pierre de Froidmont mocht lang in de top tien geloven, maar werd uiteindelijk 12de. Clement Horny was de tweede Belg in de uitslag, hij werd 54ste. Remy Mertz werd 73ste.

In het algemeen klassement profiteert Alan Hatherly van zijn dubbelslag (overwinning in de XCC en XCO) en de impasse van Nino Schurter, de voormalige leider, om de leiding over te nemen. Ondanks een moeilijke dag (25ste) blijft Filippo Colombo op de 3de plaats staan.

Volledige uitslag World Cup XCO Les Gets 2024 mannenTussenstand World Cup XCO 2024

DoorLéo Kervran