World Cup MTB Nové Město 2024 | XCO mannen: Pidcock kraakt iedereen

Door Léo Kervran -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup MTB Nové Město 2024 | XCO mannen: Pidcock kraakt iedereen

Het laatste onderdeel van de Tsjechische wereldbekermanche, de XCO voor de mannen, zorgde voor een vreemde wedstrijd. Met de terugkeer van Tom Pidcock hadden verschillende coureurs een strategie bedacht om te voorkomen dat de Brit een 4de overwinning op rij zou boeken in Nové Město … en dat had niet voor iedereen hetzelfde effect.  

Wij geloofden er in het begin van de race in. Nadat we bij de vrouwen een one woman show kregen van Pauline Ferrand-Prévot, geloofden we dat de wedstrijd bij de mannen ons wat meer spanning en strijd zou brengen. Het begon redelijk goed in de eerste paar ronden.

Gemotiveerd door het idee om het leven van Tom Pidcock zo moeilijk mogelijk te maken, legden Alan Hatherly, Victor Koretzky, Nino Schurter, Filippo Colombo en Charlie Aldridge voorin de race een stevig tempo op.

Maar dit kon niet blijven duren. Dit tempo stelde alleen maar het onvermijdelijke uit en aan het einde van de race konden we enkel maar besluiten dat dit meer schade had aangericht onder de betrokkenen zelf dan bij Tom Pidcock. Van het hierboven genoemde vijftal slaagden enkel Nino Schurter en Charlie Aldridge erin om op het podium te eindigen. Alan Hatherly haalde ternauwernood de top 10, terwijl Filippo Colombo en Victor Koretzky moeite hadden om de top 20 vast te houden.

Net als zijn teamgenote Pauline Ferrand-Prévot bij de vrouwen was Tom Pidcock simpelweg te sterk voor zijn tegenstanders. Toen hij in de derde ronde aan de voet van de grote klim – waar hij vorig jaar Joshua Dubau (dit jaar afwezig vanwege een blessure) had verpletterd – aansluiting maakte met de koplopers, viel hij onmiddellijk aan, ondanks de inspanning die hij zojuist had geleverd.

Zijn aanval was zo indrukwekkend dat alleen Nino Schurter en Victor Koretzky in het spoor van de Brit konden blijven. Enkele tientallen meters verder zat enkel Nino Schurter nog in het wiel en ook voor de tienvoudige wereldkampioen zou het niet lang meer duren. Een nieuwe aanval in de volgende ronde, iets eerder op het parcours, en Tom Pidcock reed alleen aan de leiding.

Het gat tussen de twee werd zelden groter dan twintig seconden en Schurter gaf nooit op, maar ondanks de schijn was er nooit enige spanning omdat Pidcock de indruk wekte alles onder controle te hebben. Voor Pidcock is het zijn vierde overwinning op rij in de XCO in Nové Město!

Voor de spanning moesten we, net als bij de vrouwen, kijken naar de strijd om de overige podiumplaatsen. De eerste twee plaatsen waren ingevuld, maar achter hen begonnen velen de tol te betalen voor de te snelle start.

Halverwege de race streden er zeven namen om de laatste drie plaatsen op het podium: Victor Koretzky, Filippo Colombo, Alan Hatherly, Sam Gaze, Luca Schwarzbauer, Mathias Flückiger en Gunnar Holmgren. Twee ronden later, aan het begin van de laatste lus, zag de situatie er helemaal anders uit. Een trio bestaande uit Flückiger, Mathis Azzaro en Marcel Guerrini werd achtervolgd door Luca Schwarzbauer, die op zijn beurt bedreigd werd door Holmgren en Charlie Aldridge.

De beslissing viel door een aanval van Marcel Guerrini op de eerste klim van de laatste ronde. De Zwitser werd knap derde en maakt het de Zwitserse selectiebonzen daarmee weer wat moeilijker voor de Spelen: Nino Schurter, Mathias Flückiger, Filippo Colombo, Marcel Guerrini, Lars Forster … wie zal het land deze zomer vertegenwoordigen in Parijs? Het is onvermijdelijk dat er iemand teleurgesteld zal zijn …

Daarachter slaagde Mathis Azzaro erin om Mathias Flückiger van zich af te schudden. De Fransman leek op weg naar een ​​schitterende vierde plaats toen Charlie Aldridge als een raket uitbarstte aan het begin van het rechte stuk bij de finish. Azarro bood goede weerstand in de sprint, maar dat was niet genoeg en het was de Brit die op de 4de plaats eindigde.

Charlie Aldridge laat daarmee zien dat er in Groot-Brittanië meer is dan enkel Tom Pidcock in de crosscountry en omdat het land recht heeft op twee tickets voor de Olympische Spelen, beschikken ze zelfs over twee medaillekandidaten.

Mathias Flückiger viel net naast het podium en eindigde net voor Luca Schwarzbauer. De 8ste plaats ging naar de Canadees Gunnar Holmgren, die afgelopen najaar een goede prestatie neerzette op het Test Event van de Olympische Spelen in Parijs. Met de overwinningen van zijn zus Isabella bij de U23 (in de XCC en XCO) beleefde de familie Holmgren een uitstekend weekend in Tsjechië! Alan Hatherly en Lars Forster vervolledigden de top 10. Jens Schuermans werd de beste Belg op de 19de plaats. Pierre de Froidmont kende een moeilijke wedstrijd en werd pas 69ste. Clément Horny werd 74ste. Arne Janssens haalde de finish niet.

In het algemeen klassement blijft Victor Koretzky aan de leiding, voor Christopher Blevins en Filippo Colombo.

Uitslag World Cup XCO 2024 Nové Město mannenTussenstand World Cup XCO mannen

DoorLéo Kervran