World Cup MTB Nové Město XCC | De eerste voor Keller, Koretzky niet te stoppen

Door Léo Kervran -

  • Sport

World Cup MTB Nové Město XCC | De eerste voor Keller, Koretzky niet te stoppen

Na de U23-renners op vrijdagavond was het op zaterdag de beurt aan de elites om de arena te betreden in Nové Město! De Short Track werd een lekker voorproefje voor de XCO van zondag met winst voor Alessandra Keller en Victor Koretzky. Dit zijn de uitslagen:

Vrouwen

In tegenstelling tot de U23-races van gisteren, die in natte omstandigheden verreden werden, was het parcours op zaterdagochtend opnieuw wat opgedroogd. Perfect voor een snelle race … maar de wedstrijd bij de vrouwen herinnerde ons eraan dat elke regel zijn uitzonderingen kent!

Haley Batten, de leidster in het algemeen klassement van de Short Track, nam de start voor haar rekening. Even was er paniek toen Puck Pieterse, Kelsey Urban en Loana Lecomte in de tweede ronde ten val kwamen, maar gelukkig zonder al te veel erg. Omdat het peloton nog ingedommeld was, konden ze snel terugkeren. Het was Alessandra Keller die halfweg als eerste besloot om echt wakker te schudden.

De Zwitserse was zichtbaar in goede doen en nam een paar meter voorsprong op de whoops (een nieuwe feature dit jaar), en dat zonder een echte aanval te plaatsen. Het was echter nog te vroeg voor een solo en op de klim die volgde liet ze het peloton onder leiding van Chiara Teocchi en Pauline Ferrand-Prévot terugkeren.

Aan het einde van diezelfde ronde kregen we nog een tweede val, dit keer van Jenny Rissveds na een botsing aan volle snelheid tijdens de afdaling met Haley Batten. We hebben op dit moment nog geen nieuws, maar de beelden van de Zweedse, die na het ongeval enkele minuten op de grond bleef liggen, waren niet erg geruststellend. We hopen dat ze er zonder ernstige verwondingen vanaf komt, terwijl haar team op vrijdag ook al Zoe Cuthbert had verloren na een zware val tijdens de verkenningen (breuk van het borstbeen en wellicht van het scaphoid, een van de handwortelbeentjes).

Vooraan trok Alessandra Keller in de zesde en voorlaatste ronde opnieuw stevig door en dit keer stak ze wel al haar energie in het behouden van de voorsprong op het peloton.

Haley Batten, Pauline Ferrand-Prévot en Laura Stigger bewogen hemel en aarde om terug te keren, maar Keller slaagde erin om haar voorsprong tot op de streep te behouden. Ze won met twee fietslengtes voorsprong op de wereldkampioene en de Amerikaanse. Voor Keller is het haar eerste wereldbekersucces van dit seizoen.

Laura Stigger, die tijdens de openingsmanches in Brazilië minder goed voor de dag kwam, werd vierde. Ondanks haar val sleepte Puck Pieterse toch nog een vijfde plaats uit de wacht, gevolgd door Linda Indergand, een verrassende Candice Lill en Nicole Koller.

Zoals altijd is de uitslag van de Short Track bepalend voor de startposities in de XCO op zondag: de eerste startrij is voor de plaatsen 1 t/m 8, de tweede rij voor de nummers 9 t/m 16, de derde rij voor rang 17 t/m 24 en aansluitend het algemeen klassement van de wereldbeker voor de vierde lijn en verder.

Van de 9de tot de 16de plaats vinden we achtereenvolgens Anne Tauber, de Duitse Lia Schrievers, Chiara Teocchi, Jennifer Jackson, Steffi Häberlin, Greta Seiwald, Loana Lecomte en Martina Berta. Mona Mitterwallner (17de), Rebecca Henderson (18de) en Savilia Blunk (22ste) starten vanaf de derde rij, Anne Terpstra (26ste), Kate Courtney (27ste), Caroline Bohé (28ste), Jolanda Neff (29ste) en Lotte Koopmans (30ste) volgden nog verderop.

Volledige uitslag World Cup XCC 2024 vrouwen Nové Město

Mannen

Bij de mannen verliep de race minder hectisch. Het begon hard en er werd na een open wedstrijd geëindigd met een sprint.

Zoals gebruikelijk was het Luca Schwarzbauer die het vaakst de debatten controleerde, ook al zagen we vooraan ook de kersverse Europese kampioen van de discipline Simon Andreassen, Nino Schurter en Victor Koretzky.

Maar het was Tom Pidcock die aan het begin van de laatste ronde het peloton op een lint trok. De Brit werd op de klim echter ingehaald door Thomas Litscher, Victor Koretzky, Christopher Blevins, Luca Schwarzbauer en Filippo Colombo. Geen podium vandaag voor de olympische XCO-kampioen!

Litscher zette al van ver de sprint in, maar op zo’n lange rechte lijn en zeker als er een afdaling als hier aan voorafgaat, is het erg moeilijk om de tegenstanders in je wiel af te houden. Profiterend van de slipstream van de Zwitser, gingen zowel Victor Koretzky als Christopher Blevins nog over Litscher heen. Een nieuwe dubbel dus voor Specialized na die van Araxà, met dezelfde renners en in dezelfde volgorde!

Thomas Litscher mocht als derde mee op het podium. Vervolgens kwamen Luca Schwarzbauer (4de), Filippo Colombo (5de), Alan Hatherly (6de), Tom Pidcock (7de) en Nino Schurter (8ste) over de meet.

De volgende acht renners die over de streep rolden, de nummers 9 tot en met 16 in de uitslag, mogen zich opmaken voor de tweede startrij in de XCO. In volgorde zijn dat Sam Gaze, Jens Schuermans, Maxime Marotte, Simon Andreassen, Lars Forster, Luca Braidot, de Canadees Gunnar Holmgren (misschien gemotiveerd door de overwinning van zijn zus bij de U23 de dag ervoor) en de Noor Knut Røhme. Pierre de Froidmont werd 23ste.

Volledige uitslag World Cup XCC 2024 U23-mannen Nové Město

DoorLéo Kervran