World Cup MTB Val di Sole 2024 | XCO mannen: Schurter heerst over Val di Sole

Door Léo Kervran -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup MTB Val di Sole 2024 | XCO mannen: Schurter heerst over Val di Sole

We nemen dezelfde namen en beginnen opnieuw. Net als in 2023 werd de World Cup XCO in Val di Sole uitgevochten tussen Nino Schurter en Alan Hatherly, en net als vorig jaar draaide het duel (snel) uit in het voordeel van de Zwitser, die zijn eigen records blijft scherper stellen.

De zegereeks van Nino Schurter in Val di Sole mag gezien worden. De Zwitser won er dit weekend voor de achtste keer, verdeeld over wereldbekermanches en wereldkampioenschappen. Het is een understatement om te zeggen dat het Italiaanse circuit perfect past bij de kwaliteiten van de tienvoudige wereldkampioen. Slechts twee renners wisten er Nino Schurter van de overwinning te houden: Mathieu van der Poel in 2019 en Titouan Carod in 2022. Schurter eindigde toen telkens op de 2de plaats …

Na een goed resultaat in de Shorttrack (4de) zet Schurter vanaf het begin de toon door al in de startlus de leiding te nemen. Het tempo ligt hoog en we tellen nog maar vier renners vooraan: Nino Schurter, Alan Hatherly, Jordan Sarrou en Martin Vidaurre.

Daarachter komt er maar geen organisatie tussen de verschillende achtervolgende groepen en we zien voortdurend renners van de ene groep naar de andere springen. In de top 10/15 zien we in deze fase van de wedstrijd vaak de namen van Simon Andreassen, Jens Schuermans, Pierre de Froidmont, Mathis Azzaro, Sam Gaze en Victor Koretzky voorbijkomen.

In de tweede ronde doet een kopbeurt van Alan Hatherly het tempo wat zakken, waardoor Filippo Colombo, Mathis Azzaro, Luca Braidot en Jens Schuermans aan het begin van de derde ronde terug komen aansluiten bij het leidende kwartet. Dit is duidelijk niet naar de smaak van Schurter, die aan de voet van de klim opnieuw versnelt: Alan Hatherly volgt goed, Martin Vidaurre houdt het een minuutje vol en alle anderen … moeten de rol lossen.

Vorig jaar wachtte Nino Schurter tot de vierde ronde (van de zeven) om Alan Hatherly definitief achter zich te laten, maar dit keer leek de Zwitser meer geduld te hebben. Maar de wedstrijdomstandigheden beslisten er anders over. Aan het einde van de ronde dook de Zuid-Afrikaan de technische zone in om een ​​bidon te pakken en door de wijzigingen die de organisatie op het parcours heeft aangebracht, is deze nu iets langer dan de wedstrijdroute. Renners die de technische zone nemen, moeten dan ook een kleine inspanning doen om terug te komen bij diegenen die kiezen om het circuit te volgen.

Nino Schurter ziet dit en maakt van de gelegenheid gebruik om een gat te slaan van een paar meter! Bij het verlaten van de technische zone begrijpt Alan Hatherly dat hij een foute inschatting heeft gemaakt en ook al is de afstand die hem scheidt van Schurter niet groot, toch zal hij er niet meer in slagen om dit te dichten. De Zuid-Afrikaan zal nog wat langer op zijn eerste wereldbekersucces moeten wachten en het is Nino Schurter die zijn totaal op dit circuit op 8 stuks brengt, en op 36 wereldbekermanches in totaal. Waar zal hij stoppen?

Voor de overige plaatsen op het podium is het wel spannend tot op het einde, aangezien er halverwege de race nog steeds acht renners in aanmerking komen voor de drie resterende plaatsen: Filippo Colombo, Jordan Sarrou, Lars Forster, Mathis Azzaro, Marcel Guerrini, Luca Braidot, Jens Schuermans en Simone Avondetto rijden immers op een zakdoek van elkaar, ook al vormen ze geen echte groep.

We gokten op een zeer actieve Marcel Guerrini, maar uiteindelijk zijn het Luca Braidot, Filippo Colombo en Mathis Azzaro die zich losmaken van hun tegenstanders. De Zwitser neemt de leiding in de laatste delen van het parcours, maar zoals we eerder al zagen tijdens de shorttrack was dat te vroeg. Wanneer je op kop aan de laatste rechte lijn begint, ben je eraan voor de moeite.

Mathis Azzaro zit perfect in het wiel van de Zwitser en komt op het juiste moment naar voren om de derde plaats weg te kapen. Na zijn prachtige en onverwachte podiumplaats in Nove Mesto doet de Fransman van het Decathlon-Ford Racing Team nu nog beter!

Filippo Colombo bekoopt zijn slechte strategische keuze en ziet in de laatste meters ook Luca Braidot nog passeren, maar hij eindigt nog net op het podium.

De top 10 wordt vervolledigd door degenen die er niet in slaagden om zich te mengen in de finale strijd. Europees kampioen Simone Avondetto eindigde als 6de, Marcel Guerrini als 7de, Lars Forster als 8ste, Jordan Sarrou als 9de en Jens Schuermans als 10de.

Teleurstellender waren de uitslagen van Pierre de Froidmont (23ste nadat hij aan het begin van de race probeerde om vooraan mee te draaien), Victor Koretzky (24ste), Christopher Blevins (26ste), Sam Gaze (32ste), Charlie Aldridge (48ste) en Simon Andreassen (opgave).

In het algemeen klassement behoudt Victor Koretzky de leiding, maar hij verliest een groot deel van zijn voorsprong. Nino Schurter schuift op naar de tweede positie en zit de Fransman nu op de hielen. Dit belooft een mooie strijd om het algemeen klassement! Alan Hatherly doet het ook goed door van de 5de naar de 3de plaats te stijgen, terwijl Filippo Colombo en Sam Gaze beiden een plaats terugvallen (4de en 5de). Christopher Blevins zakt van de 2de naar de 6de plaats.

Uitslag World Cup XCO Val di Sole 2024 mannenTussenstand World Cup XCO 2024 mannen

DoorLéo Kervran