World Cup XCC 2024 Mairiporã: Richards en Gaze verzorgen het spektakel

Door Léo Kervran -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup XCC 2024 Mairiporã: Richards en Gaze verzorgen het spektakel

Het XC-seizoen 2024 wordt eindelijk serieus gelanceerd! Na de voorbereidingswedstrijden en daarna een korte pauze, gaat dit weekend de World Cup MTB van start op een gloednieuw circuit in het Braziliaanse Mairiporã. De beloften openden vrijdagavond het bal met hun shorttrack en zaterdag was het de beurt aan de elites om zichzelf in het korte format te testen voor de XCO van zondag. Dit zijn de resultaten:

Vrouwen

 

Bij de vrouwen is het onmogelijk om niet te beginnen met het vermelden van een lange lijst afwezigen. Regerend wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot besloot het evenement over te slaan om zich beter voor te bereiden op de zomerevenementen, en vooral met de Olympische Spelen in Parijs in gedachten. Hetzelfde geldt voor Puck Pieterse, vorig jaar nog goed voor eindwinst in de wereldbeker, die haar seizoensstart concentreerde op de weg en de klassiekers. Ook Mona Mitterwallner is er niet bij wegens nog niet voldoende hersteld van de Cape Epic waarin ze ziek werd.

Ook Samara Maxwell, de regerende wereldkampioene bij de U23, Ronja Blöchlinger en Noëlle Buri zijn er niet bij en missen zo hun start bij de elites. Ne een moeilijke winter wegens mentale problemen voor de eerste twee rensters en een rugblessure bij de derde beslisten ze de wedstrijden in Brazilië over te slaan. Hopelijk zullen ze er in mei in Nove Mesto wel bij zijn.

In de wedstrijd is het Martina Berta die de beste start neemt, gevolgd door Evie Richards en Laura Stigger. Bijzonder aan het XCC-circuit van Mairiporã is dat de renners eerst een startlus nemen, zoals in een XCO, voordat ze hun weg vervolgen op de ‘normale’ XCC-lus. Na de Italiaanse nemen Evie Richards en Alessandra Keller afwisselend de leiding over, maar het peloton bleef zoals gebruikelijk in de shorttrack relatief gegroepeerd bij de start van de race. Minder gebruikelijk is echter de aanval halverwege de race door Kate Courtney.

Zou de Amerikaanse de dag ervoor de XCC bij de U23 hebben gevolgd, waar Kira Böhm won door heel vroeg solo weg te rijden (lees: World Cup XCC 2024 Mairiporã | U23: Böhm en Amos openen met winst). Deze tactiek is bij de elites misschien wat te ambitieus, maar de nieuwe wedstrijd in Mairiporã heeft met het kronkelige en relatief smalle parcours wel wat weg van een XCO. Het peloton wordt door de aanval alvast op een lint getrokken en hier en daar ontstaan er gaten.

Na één ronde zijn er nog vier rensters die de Amerikaanse van Scott-Sram in het vizier houden: Evie Richards, Jenny Rissveds, Jolanda Neff en Alessandra Keller. Rebecca Henderson doet alles wat ze kan om haar wagonnetje aan te pikken, maar de Australische hangt voortdurend aan de rekker.

Uiteindelijk slaagt de kleine groep erin terug te keren tot bij Kate Courtney en terwijl ze even naar adem happen, ziet Evie Richards haar kans om op haar beurt ten aanval te trekken. De timing is perfect, na een volle inspanning van ruim 3 minuten heeft niemand meer de explosiviteit die nodig is om in het wiel van de Engelse te springen en Richards neemt dan ook al snel enkele seconden voorsprong.

Alessandra Keller doet haar best om terug te komen en slaagt erin Jolanda Neff te breken en daarbij Kate Courtney en Jenny Rissveds te slim af te zijn, maar Evie Richards blijft buiten schot. Richards doet met haar zege meteen even goed als heel 2023, toen ze in Snowshoe de shorttrack won.

Waar we dachten dat Rebecca Henderson het moeilijk had in de jacht op Kate Courtney, is het verrassend genoeg de Australische die in het slot nog de maat komt nemen van Alessandra Keller voor de tweede plaats. De Australische heeft goede herinneringen aan Brazilië sinds ze in dit land – in 2022, in Petrópolis – haar eerste wereldbekerzege uit haar carrière mocht vieren. Een goed voorteken voor morgen?

Jenny Rissveds strandde op de 4de plaats, voor Kate Courtney, Sina Frei, Haley Batten en Anne Tauber die de top 8 afsloot, wat synoniem staat met de eerste startrij bij de start van de XCO.

De tweede startrij zal gevormd worden door Jennifer Jackson (9de), Greta Seiwald (10de), Savilia Blunk (11de), Loana Lecomte (12de), Linda Indergand (13de), Jolanda Neff (14de), Gwendalyn Gibson (15de) en Anne Terpstra (16de). Aan Belgische zijde besloot Emeline Detilleux in overleg met haar team om de reis naar Brazilië niet te maken.

Uitslag World Cup XCC 2024 Mairiporã vrouwen

Mannen

Bij de mannen is er slechts één grote afwezige aan de start van de wedstrijd: Tom Pidcock, die mikt op de klimklassiekers (Amstel Gold Race dit weekend en later ook Luik-Bastenaken-Luik) nadat hij afgelopen weekend 17de werd in Parijs-Roubaix. En aangezien we in Brazilië zijn, geven we ook nog eens mee dat Henrique Avancini vorig jaar aan het einde van het seizoen met pensioen ging en dat hij naar de andere kant van het hek is verhuisd als teammanager van zijn team Caloi Henrique Avancini Racing.

Sinds 2023 is de start van de shorttrack bijna een ceremonie geworden met zijn vaste rituelen. Elke ceremonie heeft een ceremoniemeester nodig en diens naam is Luca Schwarzbauer. Het is onvermijdelijk: de renner van Canyon Cllctv neemt de beste start en leidt het peloton door de startlus en vervolgens door de volgende rondes. Eerste ronde, tweede ronde … de Duitser begeleidt zijn tegenstanders zoals een herder zijn schapen naar de zomerweiden leidt. In de derde ronde probeert Victor Koretzky even over te nemen, maar tien seconden later neemt Schwarzbauer al opnieuw zijn vaste plaats in aan kop van het peloton.

Pas halfweg de wedstrijd neemt de Duitser wat gas terug en is het de beurt aan Martin Vidaurre om een volledige ronde te leiden vooraleer Sam Gaze overneemt. We naderen het einde van de race en de spanning begint op te lopen. De herder pakt daarom zijn stok terug en het is Schwarzbauer die het peloton leidt met nog twee ronden te gaan.

Met zijn vieren sprinten Sam Gaze, Victor Koretzky, Luca Schwarzbauer en Martin Vidaurre de laatste klim op alsof hun leven er vanaf hangt. De Nieuw-Zeelander duikt als eerste de afdaling in richting de finish. De meet is nog voldoende ver om hem alsnog te remonteren, maar Gaze is niet voor niets wereldkampioen in de discipline en Schwarzbauer en de rest moeten het hoofd buigen.

De Duitser is een goede verliezer en feliciteert zijn tegenstander als hij over de streep komt, terwijl deze zijn overwinning viert, de eerste in zijn regenboogtrui. Martin Vidaurre wordt derde, zijn beste resultaat op dit niveau. Victor Koretzky eindigt als vierde net naast het podium.

De top 8 wordt vervolledigd door Thomas Litscher, Joshua Dubau, Jordan Sarrou en Nino Schurter. Simon Andreassen, Jens Schuermans, Martins Blums, Filippo Colombo, de regerende wereldkampioen bij de U23 Charlie Aldridge, Lars Forster, Pierre de Froidmont en Adrien Boichis mogen zondag op de tweede startlijn vertrekken, zij eindigden op de plaatsen 9 tot 16.

Uitslag World Cup XCC 2024 Mairiporã mannen

DoorLéo Kervran