World Cup XCC Nové Město: Stigger en Pidcock aan het feest

Door Léo Kervran -

  • Sport

World Cup XCC Nové Město: Stigger en Pidcock aan het feest

Na de nieuwigheid en de U23 shorttrack gisteravond, werd op vrijdagavond opnieuw aangeknoopt met het gebruikelijke programma en de shorttrack voor de elites! Op een licht hertekend maar nog steeds erg snel parcours werden we, zoals vaak hier in Nové Město, getrakteerd op twee zeer tactische wedstrijden. Uiteindelijk waren het misschien niet degenen die we het meest verwachtten die met de overwinning gingen lopen. 

Vrouwen

Knap wie het podium van de vrouwen op voorhand voorspeld had. Enerzijds kon je je geld verwedden op de gebruikelijke favorieten en specialisten in de discipline zoals Pauline Ferrand-Prévot, de regerende wereldkampioene, Sina Frei, de wereldkampioene van 2021 of Alessandra Keller, vorig jaar eindwinnares van de wereldbeker. Ook andere rensters bewezen in het verleden al aardig uit de voeten te kunnen in de shorttrack, denk maar aan Evie Richards, Rebecca Henderson, Jolanda Neff, Jenny Rissveds en Loana Lecomte. Tot slot mogen we niet vergeten dat Line Burquier en Puck Pieterse vervroegd de overstap hebben gemaakt uit de U23-categorie.

18u in Nové Město, de start is gegeven. Anne Terpstra is het snelste weg met Alessandra Keller en Kate Courtney aan haar zijde. Nog voor het einde van de eerste ronde begint het spel om de posities en het is Martina Berta die de leiding heeft wanneer het peloton zich voor het eerst opnieuw aandient aan de meet.

Het tempo ligt hoger en het ritme is intenser dan bij de U23-vrouwen de dag voordien, maar geen enkele kloof wordt groot genoeg om beslissend te zijn. Enkel achteraan verliest de groep enkele rensters. Vooraan zien we Haley Batten, Raiza Goulao, Pauline Ferrand-Prévot, Alessandra Keller, Loana Lecomte en Evie Richards om beurt aan de kop van het peloton verschijnen.

Pas in de achtste en voorlaatste ronde zien we dat de scheuren groter worden. Terwijl Evie Richards voor de aanval kiest en Loana Lecomte, Alessandra Keller, Jenny Rissveds en Anne Tauber (om enkele namen te noemen) volgen, krijgen Mona Mitterwallner, Annie Last en Savilia Blunk het achteraan lastig.

Met een lang lint rensters wordt de laatste ronde aangesneden.

Laura Stigger accelereert als eerste op de klim, maar Alessandra Keller wringt zich nog net voor haar om als eerste de afdaling en laatste rechte lijn naar de finish te nemen. Het publiek staat op om te zien wie er als eerste uit de laatste bocht zal komen om de sprint in te zetten …

Het is uiteindelijk toch Laura Stigger die haar tegenstanders in de sprint het nakijken geeft. Voor de tweevoudige Oostenrijkse kampioene in de discipline is het haar eerste succes in de wereldbeker. Vorig jaar strandde ze in het Braziliaanse Petrópolis nog op de tweede plaats, maar desondanks is ze verrast door haar prestatie: “Het was super moeilijk om de hele tijd in het wiel van de beste rensters te blijven. Ik moest af en toe kleine gaten dichten en mentaal was het moeilijk, maar ik ben blij met mijn race. Deze XCC was erg tactisch, het gaat vaak om de details in dit soort races. Ik had het geluk vandaag niet te crashen. De regen die net voor de start uit de hemel kwam, was niet ideaal en maakte de zaken alleen maar erger, maar ik bleef ontspannen en de mecaniciens van het team hebben geweldig werk geleverd. Ik ben ze dankbaar.”

Stigger haalde het voor Alessandra Keller, die we zagen met oortjes (geautoriseerd sinds dit jaar), en Sina Frei. Pauline Ferrand-Prévot werd vierde.

Ook Evie Richards, Haley Batten, Puck Pieterse en Anne Tauber mogen zondag op de eerste rij starten, zij maakten de top 8 compleet.

Op de tweede rij zien we zondag Jolanda Neff (9de), Line Burquier (10de), Linda Indergand (11de), Nicole Koller (12de), Anne Terpstra (13de), Steffi Häberlin (14de), Gwendalyn Gibson (15de) en Greta Seiwald (16de) terug.

Belgisch kampioene Emeline Detilleux kwam ten val en eindigde pas als 36ste.

Uitslag wereldbeker MTB Nove Mesto XCC 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/05/nome_xcc_we_analysis.pdf”]

Mannen

Bij de mannen stonden enkele verrassende namen aan de start. Tom Pidcock bijvoorbeeld. De Brit staat 42ste geklasseerd in het UCI XC-klassement, dat bepaalt welke renners er mogen starten in de eerste manche van het seizoen (in de volgende wedstrijden wordt de startorde bepaald door het algemeen klassement van de wereldbeker). De top 40 mag deelnemen en dus zou de Brit in principe niet racen vanavond.

Vanmorgen zagen we hem dan ook vertrekken voor een lange training van drie en een half uur, zoals gepland in zijn trainingsprogramma. Maar om 15u kwam de melding binnen dat Julian Schelb en een zieke Ondrej Cink verstek gaven voor de shorttrack. Tom Pidcock mocht dus alsnog starten en besliste om dat ook daadwerkelijk te doen na zijn training van vanochtend. Hetzelfde gold voor de wereldkampioen in de discipline, Sam Gaze. Ook de Nieuw-Zeelander staat niet in de UCI top 40, maar de officials waren waarschijnlijk vergeten dat zijn wereldtitel hem sowieso een startplaats oplevert. Pidcock en Gaze betekenen vooral twee serieuze tegenstanders erbij voor specialisten zoals Luca Schwarzbauer, Alan Hatherly of Mathias Flückiger!

In de eerste bocht zien we echter een andere naam die de leiding neemt: Martin Vidaurre. De Chileen sloot zich deze winter aan bij Specialized Factory Racing en iedereen is benieuwd naar wat zijn komst bij de elites zal brengen. In zijn wiel vinden we de gebruikelijke gezichten: Hatherly, Braidot, Carod, … In de volgende ronde nam een ​​andere ‘debutant’ het over: de Zwitser Vital Albin, een teamgenoot van Mathias Flückiger bij Thömus Maxon.

Na dit korte intermezzo krijgt de wedstrijd al snel zijn gebruikelijke karakter terug. Luca Schwarzbauer leidt het peloton meestal en de andere renners spelen stoelendans in zijn wiel. Op de voorgrond zien we Nino Schurter, David Valero, Luca Braidot, Mathias Flückiger, …

Achteraan heeft Milan Vader het lastig. De Nederlander is na zijn zware ongeval vorig jaar terug op de mountainbike en ook al speelt hij niet mee voor de overwinning, de prijs van creativiteit is wel voor hem! Kijk eens goed naar zijn fiets, of meer specifiek naar zijn achterdemper …

Welke demper? Op de fiets van Vader werd deze immers vervangen door een carbon stang! Een origineel idee om de Cervélo ZFS-5 om te vormen tot (bijna) een hardtail en voor zover wij weten, is dit niet verboden door de UCI-reglementen. Je kunt niet van fiets wisselen tussen XCC en XCO, maar je hebt het recht om je fiets aan te passen … Zullen andere teams dit in de toekomst imiteren?

Net als bij de vrouwen een paar minuten eerder was de koers erg tactisch en bleef het peloton lang bij elkaar. Het was opnieuw wachten tot de laatste twee ronden om beweging te zien en het was opnieuw Schwarzbauer die iedereen op één rij trok in de laatste rechte lijn van het circuit.

Het is op dit moment dat Sam Gaze en Tom Pidcock voor het eerst vooraan de groep verschijnen! Beide renners beschikken over een uitstekend tactisch gevoel en over de nodige kracht om op te rukken in het peloton. We hebben ze niet gezien in de race, maar nu het serieus wordt, zijn ze er.

Toch is het Schwarzbauer die zijn tegenstanders opnieuw meeneemt naar de laatste ronde. Enkele ogenblikken later zal een val in het midden van het peloton de groep volledig ontregelen. Het voorwiel van Alan Hatherly schuift weg en bij zijn val neemt hij Pierre de Froidmont mee, terwijl Jens Schuermans hen ternauwernood kan ontwijken. Pech voor hen, maar vooraan wacht men niet!

Iedereen denkt aan een groepssprint, maar dat is zonder rekening te houden met Tom Pidcock. De Brit vindt een manier om bovenaan de afdaling te versnellen om zo als eerste het pad naar de finish te nemen. Schwarzbauer zit hem op de hielen, maar de Duitser slaagt er niet in om hem voor de laatste bocht te remonteren. Er zijn nog 150 meter te gaan tot de finish, zal Pidcock het volhouden?

Ja, hij doet het! “Dat ik me een weg door het peloton heb moeten vechten om te winnen, maakt het nog leuker. Ik kwam er pas om 3 uur deze namiddag achter dat ik mocht starten, toen ik al een training had voltooid. Ik vind het altijd leuk om hier te racen, ik ben al tweede geworden in de shorttrack, dus het is goed om er nu een te winnen. Ik had niet te veel stress bij de start, ik startte liever wat verder om wat ruimte te krijgen. Ik wilde vandaag niet crashen. Het is me al eerder overkomen in een shorttrack en dat kan het weekend verpesten.”Hij ging Sam Gaze en Luca Schwarzbauer vooraf.

In de top 8, die synoniem staat voor de eerste startrij op zondag, zien we verder ook nog Mathias Flückiger, Nino Schurter, Daniele en vervolgens Luca Braidot en Jordan Sarrou. Dat belooft!

De tweede startrij wordt zondag bezet door Jens Schuermans (9de), Lars Forster (10de), David List (11de), Maximilian Brandl (12de), Vlad Dascalu (13de), Vital Albin (14de), Anton Cooper (15de) en Thomas Griot (16de).

Pierre de Froidmont wordt uiteindelijk 36ste. Milan Vader 37ste.

Uitslag wereldbeker MTB Nove Mesto XCC 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/05/nome_xcc_me_analysis.pdf”]

DoorLéo Kervran