World Cup XCM 2024 Megève: Paez en Njemcevic de sterksten

Door Olivier Béart -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup XCM 2024 Megève: Paez en Njemcevic de sterksten

De Haute-Savoie verwelkomt over de tijdspanne van twee weekenden alle mountainbikedisciplines voor een reeks wereldbekerwedstrijden. Deze zaterdag was het de beurt aan de marathon die plaatsvond in Megève als onderdeel van de prestigieuze MB Race, een MTB-marathon die zowel bekend staat om zijn moeilijkheidsgraad als om zijn majestueuze omgeving aan de voet van de Mont Blanc. Vojo was erbij.

05:30 uur in de ochtend. Megève slaapt nog, maar de startlijn van de marathon staat al vol met mensen. Naast de profs die in het kader van de wereldbeker MTB de 100 km afleggen, volgen er meer dan 1000 amateurs die strijden op de drie aangeboden afstanden (70, 100 en de zeer extreme 140 km).

We herkennen heel wat wereldtoppers aan de start, zoals de Colombiaan Hector Leonardo Paez, een grote favoriet op dit klimparcours en vorige week nog goed voor eindwinst in de Alpentour Trophy. Fabian Rabensteiner, de winnaar van de eerste manche in Nove Mesto en leider in de wereldbeker zal er alles aan doen om zijn eerste plaats in het algemeen klassement veilig te stellen.

Om 06.00 uur stipt gaan de profs op pad! Zoals altijd gaat het heel snel, ook al wacht er hen een wedstrijd van 100 kilometer en meer dan 5000 hoogtemeters.

Na 20 km wedstrijd zijn we in de eerste grote afdaling van de dag. Het is de Zwitser Alexandre Balmer die als eerste doorkomt, met bijna een minuut voorsprong op het peloton. knap, maar zo vroeg in de wedstrijd valt daar nog niets uit af te leiden.

Een andere Zwitser leidt de achtervolging. Het is Marc Stutzmann, de kampioen van zijn land. De Colombiaan Paez begon voorzichtiger, maar overschouwt het strijdtoneel.

De kop van het peloton is al erg uitgerekt en we moeten wachten tot de 10de plaats om kleine groepen te zien arriveren.

De eerste afdaling is breed, zeer snel en vol stenen.

Niet iedereen is hier even fortuinlijk. Een lekke band die van de velg rolt en tegen de tijd dat je gestopt bent heeft de prachtige carbon velg de stenen al geraakt en is ze gebarsten!

Het landschap rond La Giettaz is zeer gevarieerd met grote majestueuze bossen, …

… rotsformaties …

… en uitzichten over de omringende bergen.

Zonder de prachtige passages langs het water te vergeten.

Maar we mogen ons niet laten afleiden, want droge passages worden afgewisseld met modderige stroken. Ofwel de sporen van de regen die de Alpen al wekenlang rijkelijk van water voorziet.

Er staat veel volk te wachten aan de bevoorrading in het centrum van La Giettaz. De MB Race is en blijft erg populair, leuk om te zien.

Maar er is geen tijd om te treuzelen, we moeten richting Praz-sur-Arly vertrekken omdat de renners snel vooruitgaan en we ze niet willen missen op de langste klim van de dag.

De klim naar de top van de Bellastat (2035 meter) is de langste van de dag met een hoogteverschil van 1000 meter dat in iets meer dan 10 kilometer moet worden afgelegd. Dat alles in een adembenemende omgeving.

De Duitse kampioen Andreas Seewald heeft een aanval geplaatst waarop de Colombiaan Leonardo Paez als enige kon reageren. Het duo heeft een kleine voorsprong.

De Italiaan Samuele Porro volgt op minder dan een minuut.

En er zijn nog een tiental renners die in hun kielzog volgen en visueel contact houden met de leiders van de race.

Zelfs voor de profs is het einde van deze klim, waar steile stukken gevolgd worden door nog steilere stukken, brutaal.

Op de top is de sfeer onwerkelijk, met een stofwolk uit de Sahara die de lucht een verontrustende gele kleur geeft.

Net na deze lange klim brengt een korte afdaling de renners naar dit lange pad bergopwaarts dat de Alpage du Véry doorkruist. Opnieuw is de sfeer onwerkelijk.

Na 70 km keren de renners terug naar Megève, maar van stoppen is geen sprake, er moet nog 30 kilometer afgelegd worden! En daarin wacht hen nog de klim richting het Plateau de la Croix en de Mont Joux.

We beginnen op de weg, maar als we in het bos aankomen, wordt het al snel een technische singletrack.

Houd deze foto in gedachten om iedereen die zegt dat het onmogelijk is om paden te delen met andere gebruikers, het tegendeel te bewijzen! Een glimlach, een goeiedag, aanmoedigingen en renners die erop letten de paarden niet bang te maken en de instructies van de ruiters te respecteren, zelfs midden in een wereldbekermanche: dit is een voorbeeld en een genot om te zien!

Nog een laatste foto in het bos, dan is het alweer tijd om naar de finish te trekken om de winnaar te ontdekken.

En het is Hector Leonardo Paez die als eerste terug is in Megève. Hij deed iets meer dan vijf uur over de wedstrijd!

De Colombiaan wist Andreas Seewald in de slotbeklimmingen van zich af te schudden. De Duitser is een prima verliezer en feliciteert zijn rivaal meteen bij aankomst!

Samuele Porro, Roberto Martin Bou en Fabian Rabensteiner maken de top vijf compleet. Deze laatste behoudt zijn leiderstrui in het algemeen klassement.

Frans Claes wordt knap 11de. Hij eindigt net voor Martin Fanger, de leider in de Alpine Cup. Teus Ruijter finisht als 18de.

Vrouwen

Bij de vrouwen rijden Lejla Njemcevic en Europees kampioene Adelheid Morath – vorige week ook al eindwinnares van de Alpentour Trophy – al snel weg van de rest.

Halfweg de wedstrijd heeft het duo al een voorsprong van bijna vijf minuten!

Jammer genoeg rijdt de Duitse lek en een probleem met haar wiel noopt haar zelfs tot de opgave.

Njemcevic wist haar solo succesvol af te ronden en finishte met bijna een kwartier voorsprong op haar naaste achtervolgster! De Servische slaat een dubbelslag door de leiderstrui in het algemeen klassement te grijpen. “Ik hou van deze race en ik had ongelooflijke benen. Ik kon zelfs genieten van de prachtige landschappen. Ik denk dat ze de mooiste zijn die ik ooit op een wereldbeker marathon heb gezien. Ik kom zeker terug.”

De Amerikaanse Hannah Otto eindigde als 2de, net voor Vera Looser die ondanks een lekke band in de laatste afdaling nipt haar derde plaats wist veilig te stellen. Ze hield 16 seconden over op Janina Wüst! Alessia Nay werd 5de.

De enige Nederlandse aan de start, Rosa van Doorn, gaf op. Kersvers Frans kampioene Margot Moschetti – ooit nog lid van het XC-team van Bart Brentjens – werd 8ste.

Volledige uitslag World Cup XCM Megève 2024 mannen: https://www.acn-timing.com/?lng=EN#/events/2158285490797377/ctx/20240629_xcmtracking/generic/197994_1/home/LIVE1

Volledige uitslag World Cup XCM Megève 2024 vrouwen: https://www.acn-timing.com/?lng=EN#/events/2158285490797377/ctx/20240629_xcmtracking/generic/198014_2/home/LIVE2

De uitslagen van de andere wedstrijden: https://mb-race.com/

 

DoorOlivier Béart