World Cup XCO 2024 Mairiporã: Christopher Blevins de sluwste

Door Léo Kervran -

  • Staff pick

  • Sport

World Cup XCO 2024 Mairiporã: Christopher Blevins de sluwste

Het parcours van Mairiporã zorgde afgelopen zondag voor een vreemd spektakel tijdens de World Cup XCO bij de mannen, het leek wel een vlakke etappe in de Tour de France. Je moest dan ook sluw zijn om te winnen. Christopher Blevins trok uiteindelijk aan het langste eind en behaalde zo voor de tweede keer in zijn carrière een succes in de wereldbeker.

Gezien de extreem kleine verschillen in de wedstrijd van de vrouwen, verwachtte iedereen bij de mannen een gesloten wedstrijd en misschien zelfs een sprintfinish. Een beetje zoals Snowshoe, dat dit jaar niet op de kalender staat, maar over het algemeen aanleiding geeft tot zeer snelle races.

Het begon goed met een vliegende start van Martin Vidaurre. De Chileen, die op zaterdag een goede shorttrack reed, onderhield een hoog tempo, maar werd moeiteloos gevolgd door Victor Koretzky, Pierre de Froidmont, Filippo Colombo, Joshua Dubau, Adrien Boichis, Sam Gaze, Luca Schwarzbauer, Charlie Aldridge, …

In de tweede volledige ronde ontstonden de eerste scheurtjes. Filippo Colombo voerde het tempo op en onder deze impuls bleven er al snel nog maar vier renners over aan de leiding. Enkel Martin Vidaurre, Victor Koretzky en Joshua Dubau slaagden erin de Zwitser te volgen. Daarachter moesten Adrien Boichis en Pierre de Froidmont kleur bekennen.

Dan … niets meer. Misschien lag het aan de hoge snelheid in het begin van de wedstrijd, maar plots minderde de kopgroep vaart zodat er vooraan vier ronden lang niets noemenswaardigs gebeurde. Steeds meer renners die het tempo in het begin niet konden bijhouden, konden zo terugkeren, denk maar aan Christopher Blevins, Sam Gaze, Jordan Sarrou, … Degenen die even voordien nog tegen een achterstand van meer dan dertig seconden keken, hadden die kloof beetje bij beetje geminderd tot minder dan 10 seconden! Of wat gezegd van Thomas Griot, die in het begin tegen een achterstand aankeek van 1’10 en bij het ingaan van de laatste ronde nog slechts … 9 seconden achterliep!

Alles zou beslist worden in de laatste ronde. Martin Vidaurre was opnieuw de eerste die aanviel, maar het was geen scherpe aanval en iedereen volgde.

Victor Koretzky zou uiteindelijk voor de schifting zorgen. De Fransman gaat achter zijn teamgenoot aan en dit keer wisten slechts twee coureurs hem te volgen: Christopher Blevins en Filippo Colombo. Vidaurre was niet ver. Enkele meters verder was het echter nog een andere Specialized-renner die alleen aan de leiding doorkwam: Christopher Blevins wist zich los te gooien van de rest.

De aanval van Blevins was de goede en aan de meet mag de Amerikaan zijn tweede wereldbekersucces uit zijn carrière vieren, na winst in Snowshoe in 2021. Niet meteen de naam die we hadden verwacht, aangezien Blevins tijdens de eerste helft van de wedstrijd geen moment in de kopgroep vertoefde. De Amerikaan is duidelijk voorzichtig met zijn krachten omgegaan om op het juiste moment naar voren te schieten.

Victor Koretzky ging in de laatste rechte lijn nog over Filippo Colombo om de triomf van Specialized compleet te maken. Jordan Sarrou werd vierde, voor Martin Vidaurre (nog een renner van Specialized). Daarachter noteren we de opmerkelijke 6de plaats van de Italiaan Simone Avondetto, voor Sam Gaze (7de), Alan Hatherly (8ste), Thomas Griot (9de) en Vlad Dascalu (10de).

Pierre de Froidmont werd uiteindelijk 14de, Jens Schuermans 15de. Arne Janssens haalde het einde van de wedstrijd niet.

Voor de Zwitserse toppers draaide de openingsmanche in Brazilië uit op een grote teleurstelling: Mathias Flückiger werd pas 21ste, Nino Schurter 35ste en Marcel Guerrini 48ste. Afgaande op de outfit van Schurter kwam de tienvoudige wereldkampioen ten val, maar na afloop gaf hij ook aan ziek te zijn.

Uitslag World Cup XCO 2024 Mairiporã mannen

DoorLéo Kervran