World Cup XCO Lenzerheide | Richards en Koretzky plegen een staatsgreep!

Sport
7 September 2021 — Olivier Béart

Evie Richards, die vorige week in Val di Sole wereldkampioene werd, ging in Lenzerheide door op haar elan. Het was voor de Britse haar eerste overwinning in de wereldbeker MTB. Bij de mannen verstoorde de Fransman Victor Koretzky het Zwitserse feestje door Schurter en Flückiger in eigen land te verslaan. Een terugblik op de voorlaatste World Cup MTB van dit seizoen.

Door de bruisende sfeer die er heerst wordt er altijd reikhalzend uitgekeken naar de manche van Lenzerheide, ook al was er door Covid minder volk aanwezig dan andere jaren.

Vrouwen

Bij de vrouwen één grote afwezige, de Française Pauline Ferrand-Prévot. Na de shorttrack vrijdagavond besliste een vermoeide PFP om vroegtijdig de stekker uit het seizoen 2021 te trekken omdat ze mentaal en fysiek niet hersteld was van de lange trainingen. Bij de start nam Jolanda Neff de touwtjes nog in handen, maar nadien zouden we de olympische kampioene niet meer zien. Ook zij wordt druk gesolliciteerd na haar titel, wat invloed heeft op haar prestaties. De Zwitserse zou pas als 25ste eindigen.

Een andere Française lijkt dan weer opnieuw op de goede weg. Vorige week gaf Loana Lecomte nog ziek forfait voor het WK maar in Lenzerheide was ze weer van de partij. De leidster in de tussenstand om de wereldbeker kon mits een goede prestatie zekerheid hebben over de eindzege nog voor de slotmanche in Snowshoe. In haar wiel herkennen we de Zweedse Jenny Rissveds, vrijdag nog goed voor winst in de shorttrack.

Achter hen vormen twee wereldkampioenes een ander duo. Evie Richards toont Sina Frei, de wereldkampioene shorttrack, het juiste spoor.

Sina Frei spaart zichzelf niet in eigen land en zorgt ervoor dat er een kopgroep van vijf ontstaat. Daarbij ook, naast het eerder genoemde viertal, Rebecca McConnell.

Bij de start schoot McConnell nog uit haar klikpedaal, iets wat haar vrijdag in de shorttrack ook al was overkomen, en dus moest de Australische in het begin van de wedstrijd achtervolgen. We zullen nooit weten of de wedstrijd anders had verlopen zonder dit euvel, maar McConnell was er in ieder geval dichtbij, ze werd tweede op slechts 19 seconden van de overwinning.

Die overwinning ging naar de renster in topvorm.

Maar ook de renster die dankzij de regenboogtrui rond de schouders met veel zelfvertrouwen rondreed. Evie Richards trok in de voorlaatste ronde ten aanval en zou niet meer verzwakken.

Ze had aan de meet alle tijd om haar eerste zege in de World Cup MTB bij de elites te vieren.

Achter Richards en McConnell werd Jenny Rissveds derde, een opsteker na haar mindere prestaties van de voorbije weken.

Loana Lecomte is dus niet onoverwinnelijk. Na vier opeenvolgende overwinningen werd ze nu vierde, maar dat was wel voldoende om nu reeds zeker te zijn van de eindwinst in de wereldbeker. En dat in haar eerste seizoen bij de elites!

Het podium werd vervolledigd door Sina Frei die in de laatste ronde nog diende af te rekenen met een lekke band.

In het Franse kamp ging er ook veel aandacht naar de voormalige olympische kampioene Julie Bresset die in Lenzerheide afscheid nam van haar internationale carrière.

Anne Terpstra was in Lenzerheide nog maar eens de beste Nederlandse, zij werd zesde.

Anne Tauber werd 8ste, Sophie von Berswordt 16de.
Voor Githa Michiels zat er niet meer in dan een 31ste plaats.

Uitslag World Cup MTB Lenzerheide 2021 vrouwen:

Download (PDF, 194KB)

Mannen

Bij de mannen beloofde het een spannende race te worden, met kersvers wereldkampioen Nino Schurter en diens dauphin Mathias Flückiger die in eigen land wilden schitteren.

Het duurde niet lang of Schurter reed al aan de leiding, met in zijn spoor onder meer Henrique Avancini, Victor Koretzky, Alan Hatherly en Milan Vader.

Wanneer Flückiger en Schurter er een snok aan gaven, zat enkel de Fransman Victor Koretzky nog in het wiel.

Op de laatste beklimming van de dag was Koretzky duidelijk de sterkste, wat hem een tweede wereldbekerzege opleverde nadat hij eerder dit seizoen al de beste was in Albstadt. In zijn schaduw vechten twee Zwitsers voor de dichtste ereplaats.

En ook nu was Nino Schurter weer de betere van Mathias Flückiger.

Mathias Flückiger moet dan ook nog geduld hebben tot de laatste manche in Snowshoe om zeker te zijn van de eindwinst in de wereldbeker. Zowel Ondrej Cink (8ste) als Victor Koretzky kunnen hem mathematisch nog onttronen.

Het drietal Koretzky, Schurter, Flückiger werd op het podium geflankeerd door de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly en de Fransman Titouan Carod.

Milan Vader, die onlangs een contract tekende bij Jumbo-Visma, werd uiteindelijk 22ste, net voor David Nordemann die als 23ste eindigde. Rob Vanden Haesevelde was de enige Belg aan de start, hij werd 103de.

Uitslag World Cup MTB Lenzerheide 2021 mannen:

Download (PDF, 201KB)

U23

Bij de beloften deden de nieuwe wereldkampioenen hun trui meteen alle eer aan. Niemand was in Lenzerheide opgewassen tegen de Chileen Martin Vidaurre en de Oostenrijkse Mona Mitterwallner.

Over twee weken zijn we er weer voor de grote finale in het Amerikaanse Snowshoe!