World Cup XCO Les Gets: de dubbel voor Koretzky en een nieuwe zege voor Mitterwallner

Door Adrien Protano -

  • Sport

World Cup XCO Les Gets: de dubbel voor Koretzky en een nieuwe zege voor Mitterwallner

In Les Gets rondde Victor Koretzky deze zondag zijn perfecte weekend af met na zijn overwinning in de XCC op vrijdagavond nu ook winst in de XCO. Bij de vrouwen was Mona Mitterwallner voor de tweede keer op rij aan het feest.

Vrouwen

Puck Pieterse, die aan de leiding staat in de wereldbekerstand, neemt een turbostart. Ze wordt aan de kop van de wedstrijd al snel afgewisseld door Loana Lecomte en ook Pauline Ferrand-Prévot kende een goede start, ondanks dat ze midden in het pak moest starten omdat ze forfait had gegeven voor de shorttrack.

Tijdens deze eerste ronde maakt een groep van 10 coureurs zich al los van de rest van het peloton.

Wanneer iedereen aan het einde van de eerste ronde kiest om bij te tanken in de feed zone, kiest Puck Pieterse voor de aanval! Er wordt meteen gereageerd en de hele kopgroep zoekt het spoor van de Nederlandse. Achter de kopgroep beweegt Kate Courtney hemel en aarde om terug te keren.

Puck Pieterse trekt op de top van de klim nog een keer stevig door waardoor de kopgroep uit elkaar spat. Vooraan ontstaat er een trio met ook Haley Batten en Mona Mitterwallner, terwijl Loana Lecomte moet achtervolgen.

Mits een stevige inspanning weet wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot terug aan te sluiten bij de kopgroep. Net als Loana Lecomte koos de renster van Ineos Grenadiers dit weekend voor de hardtail. Naast het feit dat de hardtail geen slechte keuze was voor dit snelle circuit, maakte dit ook al deel uit van het traject richting de Olympische Spelen waar een hardtail ook wel eens de beste keuze zou kunnen zijn. Afwachten of het test event eind september ons daar meer over zal leren?

Halverwege de wedstrijd rijden dezelfde vier nog steeds aan de leiding: Haley Batten, Puck Pieterse, Mona Mitterwallner en Pauline Ferrand-Prévot. Op 45 seconden achterstand heeft zich een achtervolgende groep gevormd met Martina Berta, Loana Lecomte, Rebecca Henderson en Savilia Blunk.

Na een technische fout van Mona Mitterwallner telt Puck Pieterse plots een voorsprong van 10 seconden.

Na een technische fout van Mona Mitterwallner die voet aan de grond zet op een van de technische beklimmingen van het circuit, vlak daarna gevolgd door een slipper van Pauline Ferrand-Prévot, telt Puck Pieterse plots een voorsprong van 10 seconden. De herhaalde aanvallen van de Nederlandse lijken het gewenste effect te hebben gehad: haar tegenstanders tot fouten aanzetten door ze fysiek in het rood te duwen.

Maar het gat met Pieterse wordt al snel tot nul herleid door het duo Mitterwallner en Ferrand-Prévot. Er zijn nog minder dan twee ronden te gaan en alles is dus nog mogelijk.

Nu is het de beurt aan de Oostenrijkse landskampioene – die vol vertrouwen zit na haar overwinning van twee weken geleden in Vallnord – om de kopgroep onder druk te zetten. Door deze tempoverandering gaat Pauline Ferrand-Prévot opnieuw in de fout in dezelfde technische zone waar ze de ronde voordien haar tanden al op stukbeet.

De jeugd grijpt de macht, want de twee vrouwen aan de leiding zijn beiden nog onder de 23!

De jeugd grijpt dus de macht, want de twee vrouwen aan de leiding zijn beiden nog onder de 23! Het is uiteindelijk Mona Mitterwallner die Puck Pieterse in de touwen doet belanden. Bij het ingaan van de laatste ronde heeft ze een voorsprong van 15 seconden.

We zijn in de laatste ronde. Haley Batten is op haar beurt weer bij Pauline Ferrand-Prévot geraakt en gaat de Française aan de voet van de eerste klim voorbij.

Met 35 seconden voorsprong op Pieterse wint Mona Mitterwallner aan het einde van een strategische en fysieke race, wat een prestatie!

Puck Pieterse eindigt als tweede en vervolgens gaat het publiek luid uit de bol wanneer ze Pauline Ferrand-Prévot als derde zien arriveren.

Haley Batten werd vierde, net voor haar landgenote Savilia Blunk die haar beste resultaat scoorde in de wereldbeker bij de elites.

Anne Terpstra viel net buiten de top tien en werd 11de, Anne Tauber werd 23ste, Sophie von Berswordt 34ste, Lotte Koopmans 39ste en Romana Carfora 66ste.

Uitslag World Cup XCO Les Gets 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/09/gets_xco_we_results.pdf”]

Mannen

Na een race vol wendingen bij de vrouwen is het de beurt aan de mannen. Net als Pauline Ferrand-Prévot verzaakte ook superster Nino Schurter voor de shorttrack op vrijdagavond, maar in de XCO was hij wel van de partij.

De consequentie daarvan is dat Schurter niet vooraan mag starten, maar lang wacht de tienvoudige wereldkampioen niet om zijn favoriete plek in te nemen: vanaf de eerste beklimming heeft de Zwitser de leiding in handen!

Achteraan zorgt een val dat 2/3 van het peloton wordt opgehouden in de stofwolken.

Met een verschroeiend tempo verkleint Nino Schurter vooraan de kopgroep. In zijn wiel zitten op dat moment nog vier renners: Luca Schwarzbauer, Jordan Sarrou, Victor Koretzky en Vlad Dascalu.

In de tweede ronde neemt Luca Schwarzbauer de leiding over om vervolgens veel werk te verrichten. Maar alles ligt nog op een zakdoek, want het verschil tussen de eerste 24 renners bedraagt amper 22 seconden.

In de derde ronde is het de beurt aan Victor Koretzky om met zijn vuist op tafel te slaan.

Koretzky heeft al snel een voorsprong van ongeveer vijftien seconden!

Bij het ingaan van de zesde ronde wijst Nino Schurter naar zijn achterband in de richting van de technische zone. Zijn ploeg staat klaar, de wielwissel gaat vlot en de Zwitser komt vooraan in de achtervolgende groep tevoorschijn. Joshua Dubau is nu de enige die nog tussen koploper Victor Koretzky en de groep achtervolgers onder leiding van Nino Schurter – en waarin we ook Jens Schuermans zien – zit.

Bij het ingaan van de laatste ronde telt Victor Koretzky 28 seconden voorsprong op Joshua Dubau … maar de echte verrassing volgt achter hen: Nino Schurter heeft een gat van 15 seconden dichtgereden op Dubau. De coureur van het Rockrider Ford Racing-team zal uiteindelijk het contact verliezen met de Zwitser, die ondanks zijn lekke band weer naar de tweede positie weet op te schuiven.

Maar het is Victor Koretzky die na bijna anderhalf uur racen in verstikkend stof de dubbel binnenhaalt!

Nino Schurter wordt tweede, goed voor zijn 71ste podium in de wereldbeker!

Joshua Dubau zag niet enkel Nino Schurter passeren, ook Vlad Dascalu (3de) en Marcel Guerrini (4de) gingen aan het slot van de wedstrijd nog voorbij de Fransman die vijfde werd.

De top 10 wordt vervolledigd door Jens Schuermans (6de), Thomas Griot (7de), Ondrej Cink (8ste), Mathias Flückiger (9de) en Joel Roth (10de). Belgisch kampioen Pierre de Froidmont werd 42ste.

Uitslag World Cup Les Gets 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/09/gets_xco_me_results_y.pdf”]

DoorAdrien Protano