World Cup XCO Vallnord: de eerste voor Mitterwallner, de verlossing voor Flückiger

Door Léo Kervran -

  • Sport

World Cup XCO Vallnord: de eerste voor Mitterwallner, de verlossing voor Flückiger

De herfst is er vroeg bij dit jaar. In de storm die Vallnord dit weekend trof, bewees de Zwitser Mathias Flückiger dat hij onder deze weersomstandigheden zijn gelijke niet kent. Bij de vrouwen heeft het Oostenrijkse wonderkind Mona Mitterwallner in haar derde seizoen bij de elites eindelijk haar eerste wereldbekerzege beet.

Het spectaculaire en technische circuit van Vallnord heeft de bijzonderheid dat het zich op een hoogte van 1900 meter bevindt. In normale tijden maakt dit het al moeilijk voor organismen die tot het uiterste worden gedreven, maar als het weer slecht is wordt het allemaal nog dat tikkeltje zwaarder. Het contrast met de shorttrack van vrijdagavond, die in de hitte en op droog terrein werd gereden, kon niet groter zijn.

Vrouwen

Net als tijdens de wereldkampioenschappen in Schotland twee weken geleden, neemt Martina Berta de beste start. De Italiaanse zal de race echter niet lang leiden. Net als tijdens het wereldkampioenschap twee weken geleden werd ze na een paar minuten al ingehaald door een Française … alleen was het dit keer niet Loana Lecomte, maar wel Pauline Ferrand-Prévot.

De wereldkampioene van Ineos liep al snel een twintigtal seconden uit op haar tegenstandsters. Is er een nieuwe overwinning in de maak?

Nee, want twee andere rensters lijken er nog meer bovenuit te steken. Er is de Zwitserse Alessandra Keller die altijd goed is in vergelijkbare weersomstandigheden (denk aan Snowshoe vorig jaar) en vrijdagavond in de shorttrack al bewees dat ze in vorm is (lees World Cup XCC Vallnord: Keller en Schwarzbauer halen het laken naar zich toe) en Mona Mitterwallner, die voor haar normen een geweldige start kende (10de aan het einde van de eerste ronde).

Aan het begin van de tweede ronde laat Keller de Britse Evie Richards achter om wat later Martina Berta bij de lurven te vatten en de jacht te openen op Ferrand-Prévot. In haar karakteristieke stijl rijdt ze even snel bergop als de Française, maar ze voelt zich duidelijk beter in haar sas op technische stukken en komt geleidelijk dichterbij. De aansluiting wordt gemaakt voordat ze aan de aankomstlijn passeren en het is dus een duo dat de race leidt bij de start van de derde ronde.

Keller maakte in één ronde 25 seconden goed op Ferrand-Prévot, iets wat ook Mona Mitterwallner doet. De Oostenrijkse is nog maar 21 en al tweevoudig wereldkampioene in de MTB marathon, maar ze blinkt ook uit in XCO en hoe zwaarder de wedstrijd, hoe liever.

Halverwege de derde ronde zit ze al bij Pauline Ferrand-Prévot om de Française vervolgens ook meteen achter te laten. Even later zien we haar al in het wiel van Alessandra Keller. Er zijn dan nog twee ronden te gaan, maar lang zal het duel niet duren. Mitterwallner neemt halverwege de ronde de leiding en Keller maakt een klein foutje in een afdaling. Niets ernstigs, maar deze paar verloren seconden zorgen ervoor dat de renster van Cannondale alleen aan de leiding rijdt.

De vijfde ronde is slechts een formaliteit voor Mitterwallner, die haar voorsprong op Keller weet te verdubbelen. Na heel wat dichte ereplaatsen is het dan eindelijk zover, ze wint voor het eerst een wereldbekermanche bij de elites.

Huilend weet ze toch haar tranen te bedwingen om de eerste vragen te beantwoorden: “Ik weet dat ik pas 21 ben, maar er zijn zoveel races geweest waarin er iets mis is gegaan. Vandaag viel alles eindelijk op zijn plaats, in misschien wel de moeilijkste wedstrijd die ik tot hiertoe heb gereden door de regen en kou. Ik zag dat Keller wat moeite had met de afdalingen en ik hou echt van de modder. Dit geeft me veel vertrouwen nu ik zie dat mijn routine eindelijk vruchten afwerpt.” 

Alessandra Keller pakt de tweede plaats en blijft voorlopig steken op één overwinning in de wereldbeker. Wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot wordt derde en het podium wordt verder gecompleteerd door Loana Lecomte en Evie Richards.

Voor het eerst dit seizoen eindigt Puck Pieterse dus niet op het podium, de Nederlandse moet tevreden zijn met rang 7 na Martina Berta. In de top tien zien we verder ook nog Anne Terpstra, Savilia Blunk en Kate Courtney.

Anne Tauber verlaat Andorra met een 18de plaats, Sophie von Berswordt werd 38ste, Lotte Koopmans 46ste en Romana Carfora 62ste. In afwezigheid van een geblesseerde Emeline Detilleux klasseerde Alice Pirard zich op de 60ste plaats als beste Belgische. Githa Michiels eindigde als 67ste in haar allerlaatste wereldbeker.

Uitslag World Cup XCO Vallnord 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/08/vdso_xco_we_results.pdf”]

In het algemeen klassement behoudt Puck Pieterse een comfortabele voorsprong , ook al verliest ze 27 punten op Pauline Ferrand-Prévot. Alessandra Keller en Mona Mitterwallner doen dan weer een uitstekende zaak en winnen allebei 2 plaatsen. Met nog drie manches te gaan, mogen we dit najaar nog wel wat wendingen verwachten!

Tussenstand World Cup XCO 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/08/valn_xco_we_standings.pdf”]

Mannen

Het regent nog steeds wanneer de mannen zich in het skistation Pal Arinsal opmaken voor hun wedstrijd. Zoals gebruikelijk dit seizoen neemt Luca Schwarzbauer de beste start. In zijn wiel zien we Mathias Flückiger, Luca Braidot, Lucas Dubau en Nino Schurter, terwijl Tom Pidcock al in de top 10 rijdt na een start op de derde rij.

Halfweg de eerste ronde neemt Luca Schwarzbauer een beetje voorsprong. Mathias Flückiger is de enige die de Duitser kan volgen. Daarachter volgt een grote groep van een tiental renners.

In de tweede ronde begint de wedstrijd in zijn plooi te vallen. Flückiger gaat vooraan voorbij Schwarzbauer en de groep daarachter spat uit elkaar. Nino Schurter rijdt achteraan lek, Gerardo Ulloa maakt een fout in een technische afdaling, …

Het lijkt erop dat we een lange solo gaan krijgen van Mathias Flückiger, maar twee Fransen weten er toch wat spanning in te houden. Jordan Sarrou is in vorm en werd in gelijkaardige omstandigheden reeds wereldkampioen. De Fransman keert aan het begin van de vierde ronde terug tot bij Schwarzbauer en even later krijgt het duo gezelschap van Thomas Griot.

Griot hapt even naar adem om dan meteen voor de aanval te kiezen. Teamgenoot of niet, het is Schwarzbauer die als eerste de rol moet lossen. Sarrou verzet zich niet veel langer en al snel bevindt Griot zich alleen in de achtervolging achter Mathias Flückiger.

Dankzij twee geweldige ronden weet hij bijna 40 seconden in te lopen op de Zwitser. We zijn aan het begin van de laatste ronde en de Fransman zit bijna op het achterwiel van Flückiger. Die ziet echter het gevaar en heeft zijn wedstrijd goed ingedeeld. Flückiger gooit zijn laatste krachten in de strijd en vergroot de kloof opnieuw. De timing is perfect.

Bedankt voor de spanning Thomas, maar vandaag was Mathias Flückiger de sterkste! De emotie aan de finish doet vermoeden dat dit succes een andere smaak heeft: die van verlossing. Nadat hij een jaar geleden onrechtmatig werd geschorst door het Zwitserse antidopingagentschap (lees Mathias Flückiger vrijgepleit voor doping?), vocht hij om zijn onschuld te bewijzen en moest hij daarna lang werken om terug te keren naar zijn beste niveau. Eerder dit seizoen reed hij ook al erg sterk in Leogang, maar toen werd hij nog afgestopt door een lekke band.

Met zijn tweede plaats tekent Thomas Griot op 29-jarige leeftijd voor het beste resultaat uit zijn carrière in de wereldbeker. Misschien valt hij niet meteen op, maar met drie podiumplaatsen dit seizoen boekt de Fransman een mooie progressie. Achter hem verwachtten we Jordan Sarrou, maar het is Tom Pidcock die op de derde plaats eindigt. De Britse wereldkampioen kwam in de laatste kilometer terug bij de Fransman om na een kort gevecht de derde plaats van hem af te pakken.

Jammer voor Sarrou, maar met deze vierde plaats staat ook hij al voor de derde keer dit seizoen op het podium. Luca Schwarzbauer is nog nipt vijfde, voor Lars Forster die op zes seconden van de Duitser strandt. De top tien wordt vervolledigd door Titouan Carod, Thomas Litscher, Vlad Dascalu en Vital Albin.

De Belgen speelden geen rol van betekenis in Vallnord: Jens Schuermans werd 38ste en Clément Horny 72ste, Pierre de Froidmont ging niet van start.

Uitslag World Cup XCO Vallnord 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/08/valn_xco_me_results_y.pdf”]

Tussenstand World Cup XCO 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/08/valn_xco_me_standings.pdf”]

Na zijn lekke band eindigde Nino Schurter uiteindelijk op de twaalfde plaats, voldoende om zijn leiderstrui in de wereldbeker te behouden, zij het zeer nipt. De Zwitser houdt nog 29 punten over op zijn landgenoot Flückiger, de grote winnaar van de dag.

DoorLéo Kervran