World Cup XCO Val di Sole: Pieterse en Schurter met kop en schouder

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO Val di Sole: Pieterse en Schurter met kop en schouder

In het Italiaanse Val di Sole werd dit weekend het eerste luik van de wereldbeker XC 2023 afgesloten. Vanaf nu wordt het vizier gericht op de wereldkampioenschappen in Glasgow. Bij de vrouwen is Puck Pieterse de grote winnares van dit eerste luik, want ook in Italië viel er niets te beginnen tegen het Nederlandse goudhaantje. Bij de mannen was het opnieuw prijs voor de GOAT, Nino Schurter, die zijn 35ste wereldbekersucces boekte!

Vrouwen

Spannend kunnen we de wedstrijd bij de vrouwen in Val di Sole onmogelijk noemen, daarvoor stak er eentje te veel bovenuit. Maar wat een wedstrijd weer van Puck Pieterse die al haar concurrentes in de eerste ronde met een versmachtende aanval meteen het nakijken gaf. Nadien was het zaak om tempo te blijven rijden en niet te verzwakken.

Een tactiek die blijkbaar goed werkt voor de Nederlandse die voor de derde keer dit seizoen op de hoogste trede van de wereldbeker (op vier manches) mocht plaatsnemen.

Waar we de naam van de winnares al snel mochten noteren, lag de strijd voor de rest van het podium wel nog open. Jolanda Neff was door een lekke band vroeg in de wedstrijd al snel op achtervolgen aangewezen en Mona Mitterwallner (foto) ging weer maar eens rampzalig van start.

Het viertal Pauline Ferrand-Prévot, Alessandra Keller, Laura Stigger en Martina Berta slaagde er het best in om de achterstand op Pieterse enigszins fatsoenlijk te houden. Keller had het in dat groepje zichtbaar lastig en moest de drie anderen halverwege de wedstrijd laten gaan. De Zwitserse, vorig jaar nog eindwinnares van de wereldbeker, zou nog buiten de top tien tuimelen en elfde worden.

Rebecca Henderson kwam de plaats van Keller vooraan innemen.

Het was een spectaculaire crash van Pauline Ferrand-Prévot in de voorlaatste ronde die de kaarten in de achtervolgende groep definitief schudde.

Martina Berta kwam zo alleen op rang twee te liggen. De Italiaanse reed de wedstrijd van haar leven in haar thuisland en zou die tweede plaats ook veilig naar de haven brengen.

Rebecca Henderson rekende vervolgens af met Laura Stigger in de strijd om de derde plaats. Het beste resultaat van de Australische dit seizoen nadat ze vorig jaar met een blitzstart het begin van het seizoen domineerde alvorens in de tweede helft wat weg te deemsteren. Heeft Henderson dit seizoen haar seizoen anders ingedeeld en is ze bezig zich klaar te stomen voor het WK in augustus?

Mona Mitterwallner wist op de valreep nog een podium uit de brand te slepen, maar wil de Oostenrijkse in de toekomst echt meespelen voor de knikkers zal ze toch aan haar start moeten werken (en aan de shorttrack van vrijdagavond). Voor Jolanda Neff zat er na haar lekke band niet meer in dan een zesde plek. Jenny Rissveds kwam binnen op plaats zeven, Pauline Ferrand-Prévot moest het na haar zware val stellen met een achtste plek. Ook nog in de top tien: Evie Richards (9de) en Anne Terpstra (10de).

Belgisch kampioene Emeline Detilleux reed in Val di Sole naar een 19de plaats, Anne Tauber werd 21ste, Sophie von Berswordt 40ste, Lotte Koopmans 50ste en Romana Carfora 62ste. Ceylin del Carmen Alvarado gaf op.

Uitslag World Cup XCO Val di Sole 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/07/vdso_xco_we_results.pdf”]

In de tussenstand van de wereldbeker verstevigt Puck Pieterse haar leidersplaats, ze telt nu 296 punten meer dan Pauline Ferrand-Prévot en 406 punten meer dan Laura Stigger.

Mannen

Twee weken geleden reed Nino Schurter in Leogang nog naar een van zijn slechtste resultaten ooit in de wereldbeker. De Zwitserse grootmeester eindigde een week na zijn recordzege in Lenzerheide pas als 21ste in Oostenrijk. Maar in Val di Sole vond Schurter weer een parcours naar zijn maat.

Vanaf de eerste meters zagen we de regenboogtrui attent vooraan koersen en onder zijn impuls kwam al snel een groep van vier tot stand. Alan Hatherly, Sam Gaze en Luca Schwarzbauer waren mee met de Zwitser.

Het drietal had alle moeite van de wereld om Schurter te volgen en na elke afdaling moest er wel weer een klein gat gedicht worden. Wanneer Schurter in de tweede ronde de gashendel nog eens opendraaide, kon enkel Hatherly mee. Luca Schwarzbauer zou ondanks een gebroken ketting op het einde nog net de top tien halen, voor Sam Gaze zat er aan de finish niet meer in dan een 52ste plaats.

De volgende die vooraan op zijn adem trapte, was Alan Hatherly. De Zuid-Afrikaan moest Schurter in de vierde ronde laten gaan, voor wie de weg naar een 35ste succes in de wereldbeker nu wagenwijd openlag.

Hatherly zag aan het slot eerst Mathias Flückiger, die na een geweldige remonte nog een tweede plaats uit de brand wist te slepen, voorbijstomen. Ook Europees kampioen Vlad Dascalu en de Fransman Joshua Dubau grepen de Zuid-Afrikaan nog bij de lurven.

Maxime Marotte (6de), David Valero (7de), Jordan Sarrou (8ste), Lars Forster (9de) en Martins Blums (10de) maakten de top 10 compleet. Jens Schuermans eindigde als 15de, Pierre de Froidmont als 34ste, Arne Janssens als 58ste, Clement Horny als 74ste en Stan Godrie als 87ste.

Uitslag World Cup XCO Val di Sole 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/07/vdso_xco_me_results_y.pdf”]

In de tussenstand neemt Nino Schurter (848 punten) de leiding over van Jordan Sarrou (726 punten). Alan Hatherly is de voorlopige nummer drie met 721 punten.

DoorJan Geys