Ardennes Trophy 2018: naar goede Ardense traditie!

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Ardennes Trophy 2018: naar goede Ardense traditie!

Goede tradities doorbreek je niet en dus stond ook dit jaar Pinkstermaandag weer in het teken van de Ardennes Trophy, en dat al voor de 29ste keer! Vojo was uiteraard van de partij om er de derde wedstrijd van de Belgian Ardennes Marathon Series (BAMS) te verslaan en we kwamen thuis met volgende reportage:

De start- en finishlocatie werd dit jaar gecentraliseerd op één plaats en niet langer op twee. Plaats van afspraak was de tuin- en landbouwschool van La Reid.

Daar hadden de deelnemers de keuze uit drie afstanden: 45, 65 of 95 kilometer. Het eerste deel van het parkoers van de twee kortste afstanden liep gelijk en zorgde voor enkele opstoppingen, al was dit minder het geval dan onlangs in Waimes.

De startopstelling gebeurde onder het goedkeurende oog en de aanmoedigingen van de kampioenen van morgen …

9u34: de eerste golf deelnemers trekt zich op gang voor de 45 en 65 kilometer.

Enkele minuten later volgt de tweede golf voor dezelfde afstanden.

En dan is het de beurt aan de grote kanonnen om zich klaar te maken voor de 95 kilometer. Op de eerste rij herkennen we onder meer de gele leiderstrui van Jan-Frederik Finoulst (leider in de tussenstand van de BAMS) en Joris Massaer. Verscholen achter Finoulst vangen we ook nog een glimp op van Kevin Van Hoovels.

De Ardennes Trophy is de derde manche die meetelt voor de Belgian Ardennes Marathon Series; eerder stonden al La Hallonienne (begin april) en de Cîmes de Waimes (een tiental dagen geleden) op de kalender.

9u54: Ook de langste wedstrijd van de dag is op gang geschoten. De besten worden over ongeveer vier uur terug verwacht, maar het merendeel van de 465 deelnemers zal ongetwijfeld heel wat meer tijd nodig hebben om de 95 kilometer tot een goed einde te brengen.

De Ardennes Trophy zit vol met geweldig mooie plekken waar de renners passeren, zoals bijvoorbeeld deze tunnel gevormd door beukenhagen. Geef toe dat dit een charmant plekje is voor zowel de renners als de fotografen!

Ook de river crossing nabij Winamplanche is een must in het parkoers. De renners zijn hier bijna twintig kilometer onderweg en het is Joris Massaer, de winnaar van vorig jaar, die de debatten leidt. In zijn schaduw herkennen we Roel Verhoeven, Bas Peters en Kevin Van Hoovels.

Iedereen heeft wel zijn methode om de overkant van de rivier te bereiken, maar de besten proberen dit zo snel mogelijk te doen. Zij willen geen tijd verliezen en hopen dat ze zich, mits voldoende snelheid, niet vastrijden op de vele stenen op de rivierbodem …

Het enige nadeel is dat je het dan zelf ook niet droog houdt. Goddank scheen de zon vandaag …

En het wordt nog warmer wanneer de renners deze toch wel ongewone passage voorgeschoteld krijgen. Ze mogen namelijk de groentenserre (of kas naargelang het taalgebied) van Potagerie d’Antan in Tancrémont doorkruisen!

Binnenin was het broeierig warm; we schatten plusminus 40 graden …

Gelukkig neemt deze passage maar enkele tientallen meters in beslag en velen slaken dan ook een zucht van verlichting wanneer ze terug de buitenlucht kunnen opsnuiven. Ook de kleine afdaling nadien werd op gejuich onthaald door de afgepeigerde lichamen.

In Marché is het tijd voor de beroemde trappenafdaling. Van hieruit gezien lijken ze slechts een formaliteit …

… maar de onregelmatige treden worden voorafgegaan door een rotsachtig stuk dat er iets moeilijker bijligt. Gelukkig heeft de zon de sporen van de regenbuien van de dag voordien uitgewist en is de ondergrond ondertussen mooi opgedroogd.

Wat verderop moet er opnieuw geklommen worden naar het kasteel van Franchimont.

De benen beginnen pijn te doen en met een ultieme krachtinspanning worden de laatste steile meters overwonnen.

Boven wacht de welgekomen bevoorrading …

… met de plaatselijke brandstof: rijsttaart! Ook wij kunnen er niet aan weerstaan. Telkens we in de buurt zijn, maken we een ommetje langs de taartenwinkel van Tancrémont … “Een kwart van een klassieke rijsttaart en een kwart van een rijsttaart met speculaas, alstublieft.” Geverifieerd gewicht op de weegschaal van Vojo: 1408 gram. Oeps …

Aan de aankomst zijn zij die hebben deelgenomen aan de 45 en 65 kilometer al aan het genieten van de après bike, kwestie van het vochtpeil aan te vullen.

Plots kondigt de speaker de komst aan van Joris Massaer, de snelste in de wedstrijd van 95 kilometer. Voor Massaer is dit al de vierde zege hier in La Reid. Hij heeft er 4u04′ voor nodig, een gemiddelde van 23,33 km/u. Zes minuten later eindigt Bas Peters als tweede, Kevin Van Hoovels nog eens drie minuten later als derde. De top drie luistert daarmee naar dezelfde namen als vorig jaar! Bij de vrouwen is Kristien Achten de snelste, voor Mieke Hoogenboom en Sara Michielsens.

In 2019 viert de Ardennes Trophy zijn dertigste verjaardag! Maar dat is nog ver weg. Voor het zover is, kunnen de liefhebbers nog aan de slag in heel wat andere MTB-marathons, te beginnen op 10 juni in Baraque de Fraiture. Dan vindt daar de Rockalienne plaats, de vierde manche van de Belgian Ardennes Marathon Series.

Uitslag Ardennes Trophy MTB 2018

Meer over de BAMS vind je hier: marathonmtb.be

DoorChristophe Bortels