BAMS 2022 | Ardennes Trophy: wanneer de hemelsluizen opengaan …

Door Christophe Bortels -

  • Sport

BAMS 2022 | Ardennes Trophy: wanneer de hemelsluizen opengaan …

Na twee blanco jaren kregen we eindelijk weer een nieuwe uitgave van de Ardennes Trophy. De deelnemers van dit jaar zullen zich deze herstart nog lang heugen. Na een snelle start op droge ondergrond kregen ze een ware zondvloed over hun pezige lichamen waardoor de omstandigheden bijzonder zwaar werden. Dit is het verhaal van een dag als geen ander die we niet snel gaan vergeten!

2022 is het jaar van de hervattingen! Anderhalve maand na La Hallonienne keert de Ardennes Trophy terug op de Belgische marathonkalender nadat de twee vorige edities werden afgelast vanwege de gezondheidscrisis.

De marathonrijders hadden de keuze uit drie afstanden: 45, 65 en 95 kilometer, waarbij de twee langste afstanden meetelden voor de BAMS (Belgian Ardennes Marathon Series). Met daarnaast de mogelijkheid om op de twee kortste afstanden onderweg nog te kunnen beslissen of je nu voor de 45 dan wel de 65 kilometer zou gaan. Handig!

Wat we minder gemist hebben de voorbije maanden, is de regen! Overdag werden er hevige regenbuien voorspeld, maar vlak voor de start miezerde het slechts zachtjes. Maar dat zou niet blijven duren …

De populariteit van Pierre de Froidmont kreeg een boost na zijn geweldige prestaties in de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen. Hij nam voor de start dan ook graag de tijd om handtekeningen uit te delen. Nadat hij zaterdagavond enkel de duimen moest leggen voor Daan Soete in het BK Shorttrack, zette hij op zondag zijn tanden in de afstand van 65 kilometer.

Om 10 uur zijn het de deelnemers van de 45 en 65 kilometer die als eersten aan hun wedstrijd beginnen.

Het deelnemersveld van de langste afstand mocht er zijn dit jaar. De Luxemburger Sören Nissen is altijd een serieuze kanshebber voor de overwinning, maar Joris Massaer en Hans Becking kwamen niet enkel en alleen om de hoop te vergroten. En ook Maxime Dony en Simon Grégoire, die ons enorm opviel in de BeMC, moeten in de gaten gehouden worden.

Twintig minuten na de kortste afstanden, beginnen ook de deelnemers van de 95 kilometer eraan.

Het gaat erg snel op het over het algemeen droog en glooiend terrein en al na een paar kilometer is het peloton in meerdere groepen uit elkaar gereten.

Bij de river crossing van Winamplanche, aan kilometer 22, rijdt er echter één man solo aan de leiding: Anthony Franquet.

De groep achtervolgers, met daarin Thomas Sprengers, Simon Grégoire, Joris Massaer, Seppe Rombouts en Hans Becking, volgt op slechts twintig seconden. Sören Nissen en Owen Valcke volgen enkele seconden later, op hun beurt gevolgd door het duo Maxime Dony en Nicolas De Groote.

Aan kilometer 33, na ruim een ​​derde van de wedstrijd, is het niet Anthony Franquet die als eerste verschijnt, maar wel Simon Grégoire. Rijdt hij alleen aan de leiding? Nee, hij neemt Thomas Sprengers, Seppe Rombouts, Hans Becking en Anthony Franquet mee in zijn kielzog.

Sören Nissen, Joris Massaer en Maxime Dony zijn nu de eerste achtervolgers.

Zoals gewoonlijk lieten de eigenaars van het mooie kasteel van Hodbomont ook dit jaar weer de passage van de Ardennes Trophy toe op hun land.

Maar de meest bijzondere plaats die je onderweg tegenkomt, is nog altijd de groenteserre van Potagerie d’Antan, waar de renners letterlijk door de serre (of kas naargelang het taalgebied) mogen rijden.

Dit keer vindt de bevoorrading plaats in de eerste serre die door de deelnemers wordt doorkruist. Een slimme beslissing, vooral omdat na twee uur racen de regen plots met bakken uit de hemel valt.

Maar of het nu regent of niet, de regio rond Theux en Spa blijft wondermooi.

De kop van de wedstrijd aan de slotgracht rond het kasteel van Franchimont. Aan kilometerpaal 64 rijden ze met vijf renners vooraan: Anthony Franquet, Hans Becking, Seppe Rombouts en Simon Grégoire, maar Joris Massaer heeft de plaats ingenomen van Thomas Sprengers.

De regen maakt het terrein zeer lastig en de kleine heuvel om uit de gracht te komen is steil. Anthony Franquet blijft wat steken, Joris Massaer duwt hard op de pedalen en draait zich om om te kijken of hij een klein gaatje kan maken … maar iedereen is er nog!

Voor Maxime Dony wordt het vandaag een eenzame en lange achtervolging.

Ook Sören Nissen zit alleen. Aan het kasteel van Franchimont beslist hij om de remmen dicht te knijpen. Een maand geleden werd hij getroffen door corona en sindsdien heeft de Luxemburger te kampen met een groot vormgebrek.

Op minder dan 20 kilometer van de finish rijdt er nog steeds een groep vooraan!

Krijgen we een sprint of lukt het toch nog iemand om een ​​beslissende aanval te plaatsen?

Terug bij de finish spreken we niet meer over een regenbui maar wel over een zondvloed. Iedereen probeert zo goed of zo kwaad mogelijk te schuilen.

En er is uiteindelijk toch nog een beslissende aanval gekomen. Hans Becking (twee weken geleden ook al de beste in de BeMC) verschijnt alleen tussen de regendruppels en wint na een korte solo de 31ste editie van de Ardennes Trophy. Zijn tijd: 4u07, goed voor een gemiddelde snelheid van bijna 23 km/u.

Vier minuten later wordt Seppe Rombouts tweede, wat hem de winst oplevert bij de elites.

Als derde komt Anthony Franquet over de meet, wat goed is voor de zege bij de beloften. Een zichtbaar ontgoochelde Joris Massaer wordt vierde en tweede bij de Masters 1 na de dagwinnaar.

Maxime Dony heeft een hele dag ‘vergeefs’ achtervolgd, en dat leverde finaal toch nog een vijfde plaats op. In de finale ging hij nog op en over Simon Grégoire. Daarmee is de tweede eliterenner gekend.

Simon Grégoire finisht als zesde en mag als derde elite mee op het podium.

Joyce Vanderbeken, die 77ste eindigde overall, was de beste bij de vrouwen. Ramses Bekkenk (12de) was de beste bij de Masters 2, Gerry Vermeulen (74ste) de beste bij de Masters 3.

De gezichten, outfits en fietsen aan de finish spreken boekdelen. Trails die door de regen gevaarlijk glad werden, heuvels die door opeenvolgende passages onbegaanbaar werden … Deze editie van de Ardennes Trophy zal niemand snel vergeten!

Gelukkig helpt een lekker rijsttaartje om terug bij je positieven te komen!

De volledige uitslag vind je op Chronorace. Tot over 2 weken in Malmedy voor de Raid des Hautes Fagnes, de derde manche van de Belgian Ardennes Marathon Series 2022. Met hopelijk wat minder regen en modder …

DoorChristophe Bortels