BAMS 2022 | Raid Bocq: eindigen met een apotheose

Door Christophe Bortels -

  • Sport

BAMS 2022 | Raid Bocq: eindigen met een apotheose

Slechts een week na de Grand Raid Godefroy stond afgelopen weekend al een nieuwe wedstrijd van de Belgian Ardennes Marathon Series op het programma, namelijk de slotmanche van het seizoen 2022: de Raid Bocq.Dankzij een grotendeels nieuw parcours en een verplaatsing van het HQ, eindigde de BAMS dit jaar met een geweldige apotheose in een prachtige regio.En als klap op de vuurpijl bleef de voorspelde regen uit! Spanning was er wel …

Voor zijn tweede editie verhuisde de Raid Bocq het hoofdkwartier naar het zeer ruime en praktische Collège de Godinne-Burnot, op slechts enkele kilometers van de Hall Omnisports d’Anhée waar de deelnemers vorig jaar samenkwamen.

Om 9 uur stipt gaat de 100 kilometer van start! Zij die deelnemen aan de andere afstand op het programma, de 70 kilometer, vertrekken 15 minuten later.

Na een kort intermezzo in het park van het college vertrekken de deelnemers vervolgens voor een kleine lus van 10 kilometer aan de oostzijde van de Maas, alvorens over te schakelen naar de andere oever.Zoals we in de inleiding al zeiden, is de route dit jaar grotendeels nieuw en hebben de organisatoren de voorkeur gegeven aan het gebied ten westen van de Maas, tussen Profondeville en de vallei van de Molignée, waar 75% van het parcours zich bevindt.

Na amper 20 minuten heeft een kopgroep van tien deze lus al achter de kiezen. In deze kopgroep uiteraard de grootste kanshebbers zoals Joris Massaer en Thomas Sprengers, die afgelopen weekend een duel uitvochten in de Grand Raid Godefroy, maar ook Anthony Franquet, Owen Valcke, Maxime Dony, André Resende, Sander Hubrechts, Jeroen Vercammen en de Duitser Mathias Frohn.

KM 16: Joris Massaer heeft enkele seconden voorsprong op zijn concurrenten en begint deelnemers van de 70 kilometer op te peuzelen net voor wat de ‘onmogelijke’ beklimming wordt genoemd …

Vorig jaar op een droog parcours was dit al een zeer lastige kuitenbijter – niet erg lang maar wel zeer steil – en dit keer maakte de regen van de afgelopen dagen de klim nog wat moeilijker.Massaer gelooft erin en hoopt er ongetwijfeld van te profiteren om een ​​klein gaatje te slaan, maar ook hij moet te voet omhoog.

Zijn achtervolgers Mathias Frohn, Sander Hubrechts en Thomas Sprengers zijn hetzelfde lot beschoren.

Zelfs te voet is het lastig!

Ah, eindelijk iemand die deze klim zal overwinnen?Ja, hij is goed begonnen, maar … helaas. In tien minuten tijd hebben we slechts één deelnemer zonder voet aan grond te zetten de top weten bereiken!

KM 28: we hebben een kopgroep van vijf.

Thomas Sprengers voert de groep aan, voor Sander Hubrechts, Mathias Frohn, Joris Massaer en Anthony Franquet.

Drie kilometer verder is de situatie echter helemaal anders en zijn ze plots nog met drie: Joris Massaer, Mathias Frohn en Thomas Sprengers!

Anthony Franquet en Sander Hubrechts (links) volgen op 10 seconden, terwijl wat verderop Maxime Dony (rechts) na een lekke band eerder in de wedstrijd probeert terug te keren naar de kopgroep, met Owen Valcke in het wiel. Maar hun achterstand bedraagt dan al meer dan 4 minuten.

KM 47: Massaer, Frohn en Sprengers rijden nog steeds aan de leiding …

… en Hubrechts en Franquet achtervolgen nog steeds.

Maxime van Wynsberghe is voorlopig zesde, op meer dan vijf minuten.

De voorlopige top tien wordt vervolledigd door Owen Valcke, Maxime Dony, Jeroen Vercammen en André Resende, die reeds meer dan 7 minuten achterstand heeft.

KM 61: vooraan blijft de situatie onveranderd wanneer de leiders door de vallei van de Molignée rijden.

Twee kilometer verder hebben Sander Hubrechts en Anthony Franquet hun achterstand van een minuut bijna goedgemaakt en hebben ze de koplopers in het vizier! De samensmelting zal voor wat verderop zijn, maar jammer genoeg zullen ze die inspanning later in de wedstrijd moeten bekopen … en zullen ze weer achterblijven.

Ook daarachter zijn er verschuivingen: Maxime van Wynsberghe is nog steeds zesde, maar wordt nu vergezeld door Pierre Courtoy – die een doldwaze comeback maakt na een lekke band in de allereerste kilometers – Owen Valcke en André Resende. Maxime Dony volgt een paar seconden verderop.

KM 77: Joris Massaer en Mathias Frohn rijden nog steeds aan de leiding, maar waar is Thomas Sprengers gebleven?

Ah, daar is hij.“Wat is het verschil?”roept hij ons in het voorbijrijden toe, voordat hij wat verderop te horen krijgt dat het verschil 15 seconden bedraagt.

Ondertussen leiden Anthony Franquet en Sander Hubrechts nog steeds samen de achtervolging en hebben ze een volle minuut achterstand op de leiders.

Twee kilometer verder komt Thomas Sprengers terug aansluiten vooraan … maar Mathias Frohn versnelt om te proberen alleen weg te geraken!Zonder succes, want de drie mannen zullen samen het volgende punt passeren vlak voordat ze voor de laatste 15 kilometer terug richting de oostelijke oever van de Maas trekken.

KM 84: de verschrikkelijke beklimming van Poilvache heeft Thomas Sprengers duidelijk pijn gedaan. Hij heeft het duo Frohn/Massaer nog maar eens moeten laten gaan.

Ook bij de achtervolgers is alles uit elkaar gespat, daar heeft Sander Hubrechts zijn kompaan Anthony Franquet achtergelaten.

We zijn nu vlak bij de finish en het is tot onze grote verbazing Thomas Sprengers die als eerste verschijnt!Hij draait zich om om te zien wat zijn voorsprong is op Joris Massaer …

… en ziet dat deze voldoende groot is om ten volle te kunnen genieten van zijn overwinning in deze Raid Bocq!

Na een tweede plaats in het Belgisch kampioenschap en in de Grand Raid Godefroy, is er nu eindelijk een overwinning voor deze voormalige wegprof.Thomas Sprengers legde de 96 kilometer af in 4u16, met een gemiddelde van 23,4 km/u.

Joris Massaer behield ondanks zijn tweede plaats de glimlach en wint bij de Masters 1.

Na bijna de hele race aan de leiding te hebben gereden met Massaer en Sprengers, moest Mathias Frohn het duo aan het einde van de wedstrijd laten gaan. Hij eindigde als derde in zijn eerste Belgische marathon, op anderhalve minuut van de winnaar.

Sander Hubrechts (links) werd vierde en was daarmee de beste bij de beloften, Anthony Franquet (rechts) werd vijfde (en tweede bij de beloften).

Owen Valcke (rechts op de foto) en André Resende (links) eindigden respectievelijk als zesde en zevende, op 11 minuten van Sprengers.

Maxime van Wynsberghe eindigde als achtste.

Pierre Courtoy (negende) en Maxime Dony (tiende) reden allebei lek, maar eindigden nog net in de top tien.

Vorige week eindigde Stijn van Boxstael nog op het podium van de Grand Raid Godefroy, dit keer werd het een 11de plaats.

Bij de dames ging de zege nog maar eens naar Joyce Vanderbeken die het in een tijd van 5u40 haalde voor Aurore Pauchet en Kim Van De Putte.

De 70 kilometer werd gewonnen door Jean-Bastien Hac in 2u53. Jo Pirotte werd 2de en Alexis Franquet 3de.

De eindwinnaars van de BAMS 2022, met van links naar rechts: Owen Valcke (Elites), Brice Dedeurwaerdere (Beloften), Joyce Vanderbeken (Dames), Joris Massaer (Masters 1) en Luc Koning (Masters 3). Michel Meysman, die niet op de foto staat, haalde het bij de Masters 2.

Daarmee valt het doek over de Belgian Ardennes Marathon Series 2022. Tot in 2023!

Volledige uitslag Raid Bocq 2022:https://www.acn-timing.com/?lng=FR#/events/2154080717769764/ctx/20220918_bocq/cms/CAP

DoorChristophe Bortels