BeMC #3: een modderfeestje voor de survivors

Door Jan Geys -

  • Sport

BeMC #3: een modderfeestje voor de survivors

Na twee mooie dagen, beslisten de weergoden dat het welletjes was geweest. Ze draaiden hierboven de verwarming een tiental graden lager en wrongen een sappig buitje uit het dik wolkendek boven La Roche-en-Ardenne. Gelukkig stonden de hemelsluizen niet de ganse dag open, maar het kwaad was al geschied. Koukleumen was vandaag dan ook de boodschap en velen zouden stiekem liever rechtsomkeer gemaakt hebben naar de warme hotelkamer. Maar er moest op deze slotdag van de Belgian Mountainbike Challenge, kortweg BeMC, nog gekoerst worden …

Regenjasjes en paraplu’s die open gaan … dat is nooit een goed teken!

Al zijn er steeds die blijven lachen …

De schrik van de BeMC is vandaag maar liefst twee keer opgenomen in het parkoers. Net als de rivierdoorsteek van de Ourthe gisteren, is ook de beklimming van de Muur van Borzée stilaan een monument aan het worden. Op de uitlopers van die Muur geeft geletruidrager Soren Nissen er een snok aan; Giant-renner Roel Verhoeven bijt zich vast in het wiel van de Luxemburgse Deen. Robbert de Nijs, Frans Claes en Wietse Bosmans voelen het overal kraken.

Kort achter hen worstelt de Nederlandse strandspecialist Jasper Ockeloen zich naar boven, Wout Alleman doet hetzelfde.

Christoph Soukup voelt duidelijk nog de inspanningen van gisteren. Eenzaam en alleen ziet hij de leiders steeds verder van zich wegrijden. Zijn tweede plaats in de tussenstand is in gevaar en hij tuurt over zijn schouders op zoek naar steun uit de achtergrond. Het zou echter niet baten, want de Oostenrijker eindigt in de slotrit pas als elfde en tuimelt daarmee net van het eindpodium; Soukup zou als vierde eindigen in de eindstand.

Nog wat verderop zijn het de Belgen Joris Massaer en Jorgen Flion die een grote groep door het bos leiden. De Duitser Robert Mennen en de Tsjech Milan Damek volgen in hun spoor.

Verspreid over het parkoers komen we het ene groepje na het andere tegen.

Anderen trotseren de elementen alleen …

Met zijn vieren trekken ze vooraan naar het vijftig kilometer punt. Frans Claes heeft zich op kop gezet, terwijl Soren Nissen in laatste positie zijn tegenstanders wikt en weegt. Zijn er ook nog bij vooraan: Roel Verhoeven en Wietse Bosmans. Robbert de Nijs is er niet meer bij, de Nederlander is zonet lek gereden en werd onverbiddelijk achter gelaten.

De aanval is de beste verdediging moet Soren Nissen gedacht hebben. Net voor de tweede beklimming van de Muur van Borzée acht hij de tijd rijp om een aanval te plaatsen en op zoek te gaan naar zijn tweede eindzege in de BeMC.

Soren Nissen mag juichen, de eindzege is binnen en als bonus pakt hij ook nog eens de ritzege. Eerder was Nissen ook in 2015 al eens de beste in de BeMC.

Ook Frans Claes deed in de slotrit een goede zaak. Aan de finish zou hij op de dichtste ereplaats eindigen, waardoor hij in het eindklassement van plaats vier naar twee wipt. Een opsteker voor de winnaar van de UCI Marathon Series 2017 die de voorbije weken sukkelde met gezondheidsproblemen.

Een verbazend sterke Roel Verhoeven leek over de beste papieren te beschikken om als derde te eindigen, maar na een val in het slot van de wedstrijd was het uiteindelijk Wietse Bosmans die vandaag mee op het podium mocht. Jammer dat Bosmans in de eerste rit met drie lekke banden moest afrekenen, want anders had er voor hem zeker een top vijf ingezeten in de eindstand. Nu moest Bosmans tevreden zijn met plaats dertig. Roel Verhoeven eindigde als vierde (zesde in de eindstand) en Robbert de Nijs wist met zijn vijfde plaats in de daguitslag zijn derde plaats in de eindstand veilig te stellen.

Een elke dag beter wordende Wout Alleman sluit de top vijf af, net na Christoph Soukup.

Geen nieuwe ritzege voor Ariane Lüthi vandaag, die eer was weggelegd voor de Servische Jovana Crnogorac. De eindzege van de Zwitserse kwam echter geen moment in gevaar. Crnogorac en Christina Kollmann werden respectievelijk tweede en derde.

Alice Pirard werd de eerste Belgische op de zesde plaats en Laura van Regenmortel eindigde als achtste.

In de andere categorieën gingen de eindzeges naar Arne Tureluren (M20), Julien Delaet (M30), Arne Daelmans (M40), Patrik Wellens (M50) en Saskia Hessens (Open Women). Daarmee zit de BeMC 2018 er weer op. Afspraak volgend jaar in La Roche-en-Ardenne voor een nieuwe editie!

Uitslag derde rit BeMC 2018

Eindstand BeMC 2018

Onze ritverslagen van de eerste dagen vind je hier terug: Rit 1Rit 2

DoorJan Geys