BeMC marathon Bertrix: hoezo onbekend maakt onbemind?

Sport
16 August 2018 — Jan Geys

De eerste editie van de BeMC marathon Bertrix was er vorig jaar eentje om nooit te vergeten. Regen en wind teisterden toen de frêle lichamen van de deelnemers die de heroïsche wedstrijd tot een goed einde wisten te brengen. Dit jaar was het aangenamer koersweer met een flauw zonnetje en temperaturen rond de achttien graden. Doe daar nog de vele blaadjes bij die door de droogte van de voorbije maanden al in hun herfstkostuum aan de takken hangen, of reeds op de grond zijn gevallen, en je waant jezelf al in het najaar, ook al zijn we nog maar half augustus.

De deelnemers vallen gelukkig nog niet van hun fietsen, daarvoor zitten we nog te vroeg in de wedstrijd. En we wensen het ook niemand niet toe natuurlijk; nee, zo sadistisch zijn we bij Vojo niet. We wensen de deelnemers de volgende ochtend hoogstens een paar stramme en pijnlijke spieren die doen herinneren aan de geleverde inspanningen, maar ook aan de schoonheid van deze toch wel miskende BeMC marathon Bertrix.

Oké, misschien is miskend niet het juiste woord en moeten we het houden op onbekend. Ligt het aan de datum in volle vakantieperiode? Of omdat 15 augustus in Nederland geen feestdag is, in tegenstelling tot in België? Er waren dan ook heel wat minder noorderburen naar Bertrix afgezakt dan bij andere mountainbike marathons in de Belgische Ardennen wel het geval is, maar ook de Belgen waren niet in grote getale afgezakt naar Bertrix. De opkomst was met iets meer dan tweehonderd deelnemers dan ook wat magertjes.

Onbekend maakt onbemind, zegt men wel eens, tijd om dat te veranderen. De meeste deelnemers waren inderdaad onbekend met de streek rond Bertrix, maar het hoeft niet altijd Houffalize (al zullen we daar later op het jaar maar al te graag weer van de partij zijn) of Malmedy te zijn. De BeMC marathon van Bertrix is dan ook een welgekomen afwisseling op de mountainbike marathon kalender in België.

Net zoals in de bekendere marathon van Bouillon, is de rivier de Semois ook in de BeMC marathon van Bertrix de rode draad in het parkoers. Het parkoers meanderde mee met de loop van de rivier; dan eens aan de linkeroever, dan weer aan de rechteroever. Dit keer bleven de voeten echter droog, in tegenstelling tot in de ‘grote’ BeMC met de ondertussen beruchte river crossing van de Ourthe.

Uiteraard bleven we niet rustig langs de oevers van de Semois cruisen. We zitten nu eenmaal in de Ardennen en dus zou het zonde zijn om ons kleinste kransje niet aan het werk te zetten op de vele hellingen. Maar dat betekent wel hoogtemeters maken; 2600 om precies te zijn. Lijkt dat wat veel van het goed, dan kon je opteren voor de 80 kilometer (+2200 hoogtemeters) of 50 kilometer (+1350 hoogtemeters).

Bertrix mag dan wel onbekend terrein zijn voor de meesten, toch was er geen tijd voor sightseeing. Weinig deelnemers die een blik over de schouder zullen geworpen hebben om het oude spoorwegviaduct van Herbeumont te aanschouwen waar ze zojuist zijn overgereden.

De BeMC marathon blijft natuurlijk een wedstrijd en dus zitten we ook hier in de finale op het puntje van onze stoel. Met een kopgroep van drie duiken we de laatste kilometers in. Zonder ongelukken staat dit drietal straks op het podium, maar wie van de drie graait hier de hoofdprijs weg?

Wordt het Stijn Van Boxstael, Jef Smismans of Jorgen Flion?

Jan-Frederik Finoulst heeft de slag gemist en achtervolgt in zijn dooie eentje …

We hebben postgevat op de laatste hellende meters richting de aankomst en zien een tweetal opduiken. Stijn Van Boxstael moest de rol nog lossen en het wordt een man tegen man tussen Flion en Smismans. Smismans kent het parkoers en weet dat hij hier al de sprint moet inzetten; eens in het voetbalstadion is er van passeren geen sprake meer. Smismans slaagt in zijn opzet en wint knap voor Jorgen Flion. Stijn Van Boxstael wordt eervol derde. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Sjoukje Dufoer.

Uitslag BeMC marathon Bertrix 2018

Op 15 september staat er nog een BeMC marathon op de agenda, dit keer in het overbekende Houffalize. Inschrijven daarvoor kan nog steeds! Meer info op www.bemc.be/bemc-marathon/bemc-marathon-houffalize.